Jaki znak żeby zwolnili - potrzebna porada

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jaki znak żeby zwolnili - potrzebna porada

Postprzez Baranek » wtorek 25 sierpnia 2015, 18:11

Witajcie Panie i Panowie,
Otóż mam pytanie praktyczne. Mieszkam na wsi. Niedawno wysypano mi polną drogę tłuczniem. Formalnie mieszkam poza znakami oznaczającymi obszar zabudowany. Droga należy do gminy (jest to droga gminna).
I teraz pytanie: co zrobić żeby ludzie tą drogą nie grzali ostro? Chodzi mi o stronę prawną - czy da się tam coś ustawić.
Na przykład - czy można tam ustawić znak np. "strefa zamieszkania". Czy będzie on pociągał za sobą skutki prawne?
Lub - czy można tam postawić znak ograniczenia prędkości do np. do 30km/h? Czy na drodze nieutwardzonej (bo tłuczeń nie jest na stałe związany z gruntem) taki znak nie ma sensu?
Doradźcie coś proszę :).
Baranek

Re: Jaki znak żeby zwolnili - potrzebna porada

Postprzez jasper1 » wtorek 25 sierpnia 2015, 18:40

Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Baranek » wtorek 25 sierpnia 2015, 18:50

O - to dobre wieści :)

A z kim należałoby się skonsultować, żeby zrobić strefę zamieszkania? Bo to rozwiązałoby wiele problemów. Piesi byliby uprzywilejowani a samochody nie mogłyby przekraczać prędkości.
Baranek

Postprzez jasper1 » wtorek 25 sierpnia 2015, 19:58

Niestety, strefa zamieszkania tylko w obszarze zabudowanym, ale może wystarczą inne znaki.
Zarządcą drogi gminnej jest ten, co rządzi tą gminą: wójt, burmistrz, prezydent (niepotrzebne skreślić) i do niego trzeba się zwracać z wnioskiem o wprowadzenie oznakowania drogi.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez szerszon » wtorek 25 sierpnia 2015, 22:30

E tam..najlepiej postawić znak ,że na odcinku np 500 metrów może odbywać sie kontrola prędkości.
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 25 sierpnia 2015, 22:34

Na samym początku "220" piszą, że to rozporządzenie stosuje się do dróg twardych a tylko wyjątkowo(kilka przykładów w nawiasie) do gruntowych. Pewnie to bez większego znaczenia dla uczestników ruchu, bo do znaku trzeba się stosować....
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » wtorek 25 sierpnia 2015, 22:49

jasper1 napisał(a):Niestety, strefa zamieszkania tylko w obszarze zabudowanym, ale może wystarczą inne znaki.

A jaki paragraf o tym mówi? Ja pierwsze słyszę. Teren stacji benzynowych są często oznaczane jako strefa zamieszkania.

A co do samego tematu. Nie wiem kto odważyłby się przygrzewać na tłuczniowej drodze, ale na pewno są i tacy.
Czy "Strefa zamieszkania" jest najlepszym rozwiązaniem to wątpię. Bardziej przydałby się znak o jakimś ograniczeniu prędkości.
waw

Postprzez jasper1 » wtorek 25 sierpnia 2015, 23:13

waw napisał(a):
jasper1 napisał(a):Niestety, strefa zamieszkania tylko w obszarze zabudowanym, ale może wystarczą inne znaki.

A jaki paragraf o tym mówi? Ja pierwsze słyszę. Teren stacji benzynowych są często oznaczane jako strefa zamieszkania.

Załącznik 1_5 do rozporządzenia "220" w części omawiającej znak D-40, nie chce mi się teraz szukać dokładnie podpunktu.
jasper1

Postprzez Baranek » wtorek 25 sierpnia 2015, 23:45

To trza będzie zawnioskować o postawienie znaku. I kto wie czy nie ważniejsze - namówić tutejszą policję żeby raz/mies stanęła :)
Baranek

Postprzez brzydal » środa 26 sierpnia 2015, 12:01

Oni mają bardziej pilniejsze sprawy ;)
brzydal

Postprzez mp0011 » środa 26 sierpnia 2015, 12:56

brzydal napisał(a):Oni mają bardziej pilniejsze sprawy ;)

Wziąć traktor i rozjeździć drogę, bo widocznie jest za równa.
Parę większych dziur spowalniających lub rowów w poprzek drogi starczy żeby zwolnili.

A jak będzie naprawiała, sama postawi znaki - żeby nikt nie rozjeżdżał w przyszłości.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Baranek » środa 26 sierpnia 2015, 16:10

Jeszcze przyszła mi do głowy kwestia formalna:

Jeśli postawimy na początku tej drogi znak ograniczenia prędkości (a jest to droga nieutwardzona), to dokąd on będzie obowiązywał? Do odwołania?
Do tej mojej drogi dochodzą inne nieutwardzone drogi - czy więc ktoś kto wyjedzie z takiej nieutwardzonej drogi i wjedzie na moją nie będzie mógł powiedzieć, że żadnego ograniczenia nie widział? (bo ograniczenie byłoby tylko na początku)
Baranek

Postprzez LeszkoII » środa 26 sierpnia 2015, 19:08

Baranek napisał(a):Jeśli postawimy na początku tej drogi znak ograniczenia prędkości (a jest to droga nieutwardzona), to dokąd on będzie obowiązywał?
Do skrzyżowania z jakąś inną drogą gruntową(tutaj należy się dokładniejszy komentarz) lub po prostu znak zakazu obowiązuje na drodze, na której jest umieszczony (chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej), czyli przy opuszczeniu drogi znak przestaje obowiązywać(tutaj też należy się dokładniejszy komentarz).
Baranek napisał(a):Do odwołania?
I taka opcja jest możliwa
Baranek napisał(a):Do tej mojej drogi dochodzą inne nieutwardzone drogi
. Skrzyżowanie :)
Baranek napisał(a):czy więc ktoś kto wyjedzie z takiej nieutwardzonej drogi i wjedzie na moją nie będzie mógł powiedzieć, że żadnego ograniczenia nie widział? (bo ograniczenie byłoby tylko na początku)
Trzeba umieścić znak zakazu na drodze za skrzyżowaniem od jednej strony oraz dla przeciwnego kierunku ruchu drugi, ewentualnie powtórzyć znak jeżeli jest dużo zjazdów do nieruchomości.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Baranek » środa 26 sierpnia 2015, 21:49

Leszko - czyli najlepiej byłoby postawić znak ograniczenia prędkości - taki strefowy że obowiązuje od danego miejsca aż do odwołania strefy? *niestety nie pamiętam jaki ma symbol taki znak w PORD)
Baranek

Postprzez LeszkoII » środa 26 sierpnia 2015, 22:34

Poza obszarem zabudowanym znajdują się drogi lokalne/dojazdowe do posesji. Na takich drogach najlepiej umieścić zakaz w postaci B-33 albo B-43(strefa). Wolałbym to 2-gie rozwiązanie, zważywszy na skrzyżowania i inne miejsca przecinania się kierunków ruchu. Generalnie rządzi zdrowy rozsądek. Np. na stacjach paliw znajdujących się poza O.Z., przy wjeździe rzadko widzi się znak ograniczający prędkość. Ale czy taki stan rzeczy oznacza, że można się w ich obrębie poruszać 90 km/h?

Strefa lepsza, to zależy od wielkości tego osiedla.
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze