Czy mogę tu zawrócić?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogę tu zawrócić?

Postprzez Patryqs » piątek 21 sierpnia 2015, 15:35

Witam. W poniedziałek mam drugi egzamin na prawo jazdy kat B. Po ostatnim razie wole być pewny wszystkiego i sprawdzam wszystkie możliwości. I nasunęła mi się jedna na którą nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy na tym (https://www.google.pl/maps/@51.2422936, ... 6656?hl=pl) skrzyżowaniu mogę zawrócić?
Słyszałem, że czasem egzaminatorzy dają polecenie "w najbliższym możliwym miejscu proszę zawrócić". To jest tuż przy Wordzie w Lublinie. Tam dalej już są tylko światła, na których na pewno nie mogę zawrócić.
Link jest do map google, więc jak ktoś nie zna okolicy to może sobie posprawdzać jak to tam wygląda.
Z góry dziękuję za pomoc.
Patryqs

Re: Czy mogę tu zawrócić?

Postprzez Makabra » piątek 21 sierpnia 2015, 18:40

Jeśli tam gdzieś nie ma zakazu zawradania to można, ale ciasno jak na moje oko. Złożysz się autem na raz żeby na ciągłe wychodsace z drogi poprzecznej nie najechac? Patrzac na google to bym miał wątpliwości czy t rozpoozynac zawracanie. Jeśli by miało dojść do korekty z użyciem wstecznego to mozess zablokować całe skrzyżowanie. Jak to możliwe ze masz drugi egzamin i na nauce jazdy nie przerobilas tego skrzyzowania jeśli może się pojawić na egzaminie? Kto ci przez forum powie czy się tam wyrobisz? Szkoda kasy na dodatki żeby pojechać i samemu spróbować tam zawrócić?
Makabra

Postprzez waw » piątek 21 sierpnia 2015, 19:08

Ja, z tego co pamiętam, na swoim kursie zawracałem w tym miejscu.
waw

Postprzez antonov » piątek 04 września 2015, 19:32

Witam
A kto w takim przypadku ma pierwszeństwo? Samochód zawracający czy samochód skręcający w prawo? (tak jak "L" w tle)?
antonov

Postprzez LeszkoII » piątek 04 września 2015, 19:35

Zawracający ma pierwszeństwo. L-ka włącza się do ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze