kto ma tutaj pierszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kto ma tutaj pierszeństwo?

Postprzez urajah » wtorek 18 sierpnia 2015, 18:15

https://www.google.pl/maps/@50.2310283,18.9939619,3a,90y,161.28h,63.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSZUXNHnP29NqcZJqAv9SGw!2e0!7i13312!8i6656

Tak jak w tytule, kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu w przypadku gdy:

a) chcemy jechać z obecnego miejsca na wprost (w stronę OBI), a na jezdni znajdują się te pojazdy, które widać na zdjęciu. Przy czym samochód towarowy chce skręcić w lewo (swoje lewo), a pojazd jadący za BMW, koloru dajmy na to brązowego zamierza skręcić w swoje lewo - w stronę OBI;

b) ta sama sytuacja tylko dodatkowo z naszej prawej strony zbliża się pojazd który zamierza skręcić w swoje lewo, czyli chce jechać w naszym kierunku;

Najbardziej interesuje mnie po prostu kolejność przejeżdżających po sobie pojazdów przez to skrzyżowanie.

Można przyjrzeć się dobrze temu skrzyżowaniu, gdzie znajdują się jakie znaki. Najbardziej myli mnie to, że od strony OBI - skąd nadjeżdża samochód towarowy znajduje się znak "ustąp pierwszeństwa", a przy drodze na której my stoimy nie ma tego znaku, a jedynie "przejście dla pieszych" i znak "stop".
urajah

Re: kto ma tutaj pierszeństwo?

Postprzez pasqudek » wtorek 18 sierpnia 2015, 19:43

Sorry. Ale widać P-12. Więc chyba widać kto musi zatrzymać się.
I nie samochód towarowy, a samochód ciężarowy (lub dostawczak).
Jeśli z prawej strony nadjeżdża samochód, a Ty jedziesz prosto, to Ty przepuszczasz (zasada prawej ręki)
pasqudek

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 20:18

urajah napisał(a):a) chcemy jechać z obecnego miejsca na wprost (w stronę OBI), a na jezdni znajdują się te pojazdy, które widać na zdjęciu. Przy czym samochód towarowy chce skręcić w lewo (swoje lewo), a pojazd jadący za BMW, koloru dajmy na to brązowego zamierza skręcić w swoje lewo - w stronę OBI;
Wyjeżdżający z OBI włączają się do ruchu ustępując pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.
urajah napisał(a):b) ta sama sytuacja tylko dodatkowo z naszej prawej strony zbliża się pojazd który zamierza skręcić w swoje lewo, czyli chce jechać w naszym kierunku;
Ustępujesz mu pierwszeństwa jako zbliżającemu się do skrzyżowania droga z pierwszeństwem.
urajah napisał(a):Najbardziej interesuje mnie po prostu kolejność przejeżdżających po sobie pojazdów przez to skrzyżowanie.
Droga wyjazdowa z OBI nie posiada udziału w skrzyżowaniu.
urajah napisał(a):Najbardziej myli mnie to, że od strony OBI - skąd nadjeżdża samochód towarowy znajduje się znak "ustąp pierwszeństwa"
A-7 w tym miejscu oznajmia wyłącznie o ustapieniu pierwszeństwa pojazdom z drogi z pierwszeństwem.
urajah napisał(a):a przy drodze na której my stoimy nie ma tego znaku, a jedynie "przejście dla pieszych" i znak "stop".
Za to jest znak B-20 "Stop"
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez urajah » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:14

Dzięki za odpowiedzi.

W takim razie, żebym dobrze to zrozumiał - załóżmy że w tej sytuacji jestem na jezdni tylko ja, stojąc przed linią bezwzględnego zatrzymania i samochód ciężarowy stojący przed linią warunkowego zatrzymania na drodze wyjazdowej z OBI. Nie ma nikogo więcej i teraz ja chcę jechać na wprost, a dostawczak skręcić w swoje lewo. A więc, to ja w tej sytuacji jadę pierwszy?

Trochę się zmieszałem, bo tutaj napisałeś:
Wyjeżdżający z OBI włączają się do ruchu ustępując pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.

A tutaj:
A-7 w tym miejscu oznajmia wyłącznie o ustapieniu pierwszeństwa pojazdom z drogi z pierwszeństwem.

Także, droga na której obecnie znajduję się ja to droga z pierwszeństwem? Według mnie nie, ale możliwe że się mylę w tym momencie. Albo nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.
urajah

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:22

urajah napisał(a):Nie ma nikogo więcej i teraz ja chcę jechać na wprost, a dostawczak skręcić w swoje lewo. A więc, to ja w tej sytuacji jadę pierwszy?
Tak. Nawet gdybyś skręcał w lewo a ktoś z OBI jechał na wprost, to masz pierwszeństwo.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:44

urajah napisał(a):Trochę się zmieszałem, bo tutaj napisałeś:

A tutaj:

Nie ma tutaj sprzeczności. Wyjazd z OBI jest drogą wewnętrzną i nie stanowi skrzyżowania. Więc wyjeżdżający stamtąd włączają się do ruchu.
Znak A-7 ("ustąp") nie informuje o rodzaju (statusie) drogi, przy której został postawiony, a jedynie ostrzega o zbliżaniu się do drogi z PP. Taki znak może być postawiony w różnych miejscach, gdzie należy ostrzec kierujących o ustąpieniu pierwszeństwa jadącym po drodze, na którą chce wjechać.

Także, droga na której obecnie znajduję się ja to droga z pierwszeństwem?

Tylko względem drogi wewnętrznej (wyjazd z OBI).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez mp0011 » czwartek 20 sierpnia 2015, 14:31

Podepnę się pod temat...

Jak wygląda TU pierwszeństwo?
https://www.google.pl/maps/@52.2642651, ... 312!8i6656

Takie skrzyżowania są dookoła całego Placu Inwalidów. Ja ustępowałem tym z prawej (w zimie pasów nie widać) a tamci ustępowali mi...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez yorki » czwartek 20 sierpnia 2015, 15:59

Witam,
znaki poziome sugerują, tzn. nie sugerują a jednoznacznie wskazują, ze wyjazd z Al Wojska Polskiego jest wyjazdem z obiektu przydrożnego :wow:

I chociaż zdrowy rozsadek mówi co innego to jedynym rozsądnym wyjściem jest :
mp0011 napisał(a):... Ja ustępowałem tym z prawej ... a tamci ustępowali mi...
:?

przynajmniej do poprawienia spapranych wg mnie oznaczeń na skrzyżowaniu.
one white wine ;)
yorki

Postprzez mp0011 » czwartek 20 sierpnia 2015, 19:07

Dodam tylko, że w 2009 były tam jeszcze znaki przyznające pierwszeństwo drodze którą się poruszam (pl. Inwalidów), potem znaki wcięło.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez urajah » sobota 05 września 2015, 17:50

Pozwolę sobie użyć tego tematu do kolejnego pytania.

Mamy taką sytuację:

https://www.google.pl/maps/@50.2435061,19.0231366,3a,75y,16.47h,68.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1s43ioyxnT9LBlfNVmeIfRAw!2e0!7i13312!8i6656

Z drogi na której się znajduję obecnie, chcę skręcić w lewo. Ja, jak i pojazdy wyjeżdżające ze stacji z naprzeciwka mamy znak A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu".

Załóżmy, że ze stacji chce wyjechać kilka ustawionych za sobą, jeden po drugim pojazdów i wszyscy zamierzają skręcać w prawo.
Droga "główna" jest pusta, nikt nie jedzie z mojej prawej i lewej strony. A więc pojazdy z naprzeciwka ruszają i każdy z nich ustawia się na prawym pasie drogi głównej (pas lewy drogi głównej jest wolny), a więc mogę zatem podczas ich jazdy (w trakcie wykonywania skrętu) zająć ten lewy pas drogi głównej i nie wymuszę w ten sposób pierwszeństwa?

Podobna sytuacja:

http://zapodaj.net/334d981fb7201.png.html

Mogę wjechać na lewy wolny pas?
urajah

Postprzez LeszkoII » sobota 05 września 2015, 18:33

urajah napisał(a):Z drogi na której się znajduję obecnie, chcę skręcić w lewo. Ja, jak i pojazdy wyjeżdżające ze stacji z naprzeciwka mamy znak A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu".
Pojazdy wyjeżdżające z obiektu przydrożnego (stacja paliw) włączają się do ruchu i ustępują pierwszeństwa wszystkim, niezależnie w którym kierunku pojadą.
urajah napisał(a):Mogę wjechać na lewy wolny pas?
Jeżeli nikt na drodze z pierwszeństwem nie zamierza zmienić pasa na lewy (a tym bardziej nie jest w trakcie wykonywania tego manewru), to możesz wjechać. Licz się jednak z tym, że policja i sądy nie lubią oceniać winy na podstawie kierunkowskazu, gdyż trudno udowodnić, czy był użyty a jesli był to czy prawidłowo etc.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 05 września 2015, 19:19

papadrive napisał(a):Znak A-7 ("ustąp") nie informuje o rodzaju (statusie) drogi, przy której został postawiony, a jedynie ostrzega o zbliżaniu się do drogi z PP...
...wiec wyjezdzajacy z OBI zgodnie z trescia art.5 ustepuje PP na podst a-7 tylko jadacym droga droga z PP a nie jak specjalista Leslaw usiluje wmowic "wszystkim" na podst. przepisu Kodeksu.
papadrive napisał(a):Taki znak może być postawiony w różnych miejscach...
...ale to nie jest miejsce "rozne" a skrzyzowanie z PP okreslonym znakami. I nie ma znaczenia, ze skrzyzowanie nie powstalo z polaczenia drogi wyjazdowej z OBI z droga poprzeczna tylko z polaczenia innych drog. Skrzyzowanie to skrzyzowanie a pierwszenstwo na nim okreslone przez znaki.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez yorki » sobota 05 września 2015, 22:17

urajah napisał(a):Mamy taką sytuację:

https://www.google.pl/maps/@50.2435061,19.0231366,3a,75y,16.47h,68.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1s43ioyxnT9LBlfNVmeIfRAw!2e0!7i13312!8i6656

Z drogi na której się znajduję obecnie, chcę skręcić w lewo. Ja, jak i pojazdy wyjeżdżające ze stacji z naprzeciwka mamy znak A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu".

Załóżmy, że ze stacji chce wyjechać kilka ustawionych za sobą, jeden po drugim pojazdów i wszyscy zamierzają skręcać w prawo.
Droga "główna" jest pusta, nikt nie jedzie z mojej prawej i lewej strony. A więc pojazdy z naprzeciwka ruszają i każdy z nich ustawia się na prawym pasie drogi głównej (pas lewy drogi głównej jest wolny), a więc mogę zatem podczas ich jazdy (w trakcie wykonywania skrętu) zająć ten lewy pas drogi głównej i nie wymuszę w ten sposób pierwszeństwa?

Jak najbardziej możesz jechać.
Skręcający w prawo ze stacji zobowiązani są jechać pasem włączającym oddzielonym linia P-2 (potem P-1), wiec wasze tory jazdy są bezkolizyjne.

Natomiast w tym drugim przypadku z rysunku to ja osobiście bym się nie pchał.
one white wine ;)
yorki

Postprzez urajah » czwartek 10 września 2015, 23:06

Kolejne pytanie:

https://www.google.pl/maps/@50.2509461,19.0828153,3a,37.5y,220.11h,85.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1sg4vy929-ZJk6NVmxnxgBCg!2e0!7i13312!8i6656

Czy mogę traktować pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie z naszej prawej strony jako kogoś włączającego się do ruchu? Czy może też musiałbym mu ustąpić pierwszeństwa gdyby chciał jechać na wprost przez skrzyżowanie i ja również życzył bym sobie jazdy na wprost? :)

Nie widzę ani znaków poziomych ani pionowych, które mogłyby jakoś pomóc..
urajah

Postprzez pasqudek » czwartek 10 września 2015, 23:11

Jesli nie masz znakow (i sygnalizacji) swiadczacych o pierwszenstwie to:
- ustepujesz kierowcy z prawej strony,
- skrzyzowanie jest rownorzedne.
pasqudek

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze