Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez urajah » wtorek 18 sierpnia 2015, 18:15
przez pasqudek » wtorek 18 sierpnia 2015, 19:43
przez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 20:18
Wyjeżdżający z OBI włączają się do ruchu ustępując pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.urajah napisał(a):a) chcemy jechać z obecnego miejsca na wprost (w stronę OBI), a na jezdni znajdują się te pojazdy, które widać na zdjęciu. Przy czym samochód towarowy chce skręcić w lewo (swoje lewo), a pojazd jadący za BMW, koloru dajmy na to brązowego zamierza skręcić w swoje lewo - w stronę OBI;
Ustępujesz mu pierwszeństwa jako zbliżającemu się do skrzyżowania droga z pierwszeństwem.urajah napisał(a):b) ta sama sytuacja tylko dodatkowo z naszej prawej strony zbliża się pojazd który zamierza skręcić w swoje lewo, czyli chce jechać w naszym kierunku;
Droga wyjazdowa z OBI nie posiada udziału w skrzyżowaniu.urajah napisał(a):Najbardziej interesuje mnie po prostu kolejność przejeżdżających po sobie pojazdów przez to skrzyżowanie.
A-7 w tym miejscu oznajmia wyłącznie o ustapieniu pierwszeństwa pojazdom z drogi z pierwszeństwem.urajah napisał(a):Najbardziej myli mnie to, że od strony OBI - skąd nadjeżdża samochód towarowy znajduje się znak "ustąp pierwszeństwa"
Za to jest znak B-20 "Stop"urajah napisał(a):a przy drodze na której my stoimy nie ma tego znaku, a jedynie "przejście dla pieszych" i znak "stop".
przez urajah » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:14
Wyjeżdżający z OBI włączają się do ruchu ustępując pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.
A-7 w tym miejscu oznajmia wyłącznie o ustapieniu pierwszeństwa pojazdom z drogi z pierwszeństwem.
przez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:22
Tak. Nawet gdybyś skręcał w lewo a ktoś z OBI jechał na wprost, to masz pierwszeństwo.urajah napisał(a):Nie ma nikogo więcej i teraz ja chcę jechać na wprost, a dostawczak skręcić w swoje lewo. A więc, to ja w tej sytuacji jadę pierwszy?
przez papadrive » wtorek 18 sierpnia 2015, 21:44
urajah napisał(a):Trochę się zmieszałem, bo tutaj napisałeś:Wyjeżdżający z OBI włączają się do ruchu ustępując pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego.
A tutaj:A-7 w tym miejscu oznajmia wyłącznie o ustapieniu pierwszeństwa pojazdom z drogi z pierwszeństwem.
Także, droga na której obecnie znajduję się ja to droga z pierwszeństwem?
przez mp0011 » czwartek 20 sierpnia 2015, 14:31
przez yorki » czwartek 20 sierpnia 2015, 15:59
mp0011 napisał(a):... Ja ustępowałem tym z prawej ... a tamci ustępowali mi...
przez mp0011 » czwartek 20 sierpnia 2015, 19:07
przez urajah » sobota 05 września 2015, 17:50
przez LeszkoII » sobota 05 września 2015, 18:33
Pojazdy wyjeżdżające z obiektu przydrożnego (stacja paliw) włączają się do ruchu i ustępują pierwszeństwa wszystkim, niezależnie w którym kierunku pojadą.urajah napisał(a):Z drogi na której się znajduję obecnie, chcę skręcić w lewo. Ja, jak i pojazdy wyjeżdżające ze stacji z naprzeciwka mamy znak A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu".
Jeżeli nikt na drodze z pierwszeństwem nie zamierza zmienić pasa na lewy (a tym bardziej nie jest w trakcie wykonywania tego manewru), to możesz wjechać. Licz się jednak z tym, że policja i sądy nie lubią oceniać winy na podstawie kierunkowskazu, gdyż trudno udowodnić, czy był użyty a jesli był to czy prawidłowo etc.urajah napisał(a):Mogę wjechać na lewy wolny pas?
przez szymon1977 » sobota 05 września 2015, 19:19
...wiec wyjezdzajacy z OBI zgodnie z trescia art.5 ustepuje PP na podst a-7 tylko jadacym droga droga z PP a nie jak specjalista Leslaw usiluje wmowic "wszystkim" na podst. przepisu Kodeksu.papadrive napisał(a):Znak A-7 ("ustąp") nie informuje o rodzaju (statusie) drogi, przy której został postawiony, a jedynie ostrzega o zbliżaniu się do drogi z PP...
...ale to nie jest miejsce "rozne" a skrzyzowanie z PP okreslonym znakami. I nie ma znaczenia, ze skrzyzowanie nie powstalo z polaczenia drogi wyjazdowej z OBI z droga poprzeczna tylko z polaczenia innych drog. Skrzyzowanie to skrzyzowanie a pierwszenstwo na nim okreslone przez znaki.papadrive napisał(a):Taki znak może być postawiony w różnych miejscach...
przez yorki » sobota 05 września 2015, 22:17
urajah napisał(a):Mamy taką sytuację:
https://www.google.pl/maps/@50.2435061,19.0231366,3a,75y,16.47h,68.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1s43ioyxnT9LBlfNVmeIfRAw!2e0!7i13312!8i6656
Z drogi na której się znajduję obecnie, chcę skręcić w lewo. Ja, jak i pojazdy wyjeżdżające ze stacji z naprzeciwka mamy znak A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu".
Załóżmy, że ze stacji chce wyjechać kilka ustawionych za sobą, jeden po drugim pojazdów i wszyscy zamierzają skręcać w prawo.
Droga "główna" jest pusta, nikt nie jedzie z mojej prawej i lewej strony. A więc pojazdy z naprzeciwka ruszają i każdy z nich ustawia się na prawym pasie drogi głównej (pas lewy drogi głównej jest wolny), a więc mogę zatem podczas ich jazdy (w trakcie wykonywania skrętu) zająć ten lewy pas drogi głównej i nie wymuszę w ten sposób pierwszeństwa?
przez urajah » czwartek 10 września 2015, 23:06
przez pasqudek » czwartek 10 września 2015, 23:11