Wymuszenie pierwszeństwa ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wymuszenie pierwszeństwa ?

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 10:18

Mam pytanie które budzi we mnie wątpliwości...

Miałem kolizję jadąc drogą z pierwszeństwem... (czarny pojazd) przed poszerzeniem się drogi zasygnalizowałem manewr zmiany pasa ruchu na prawy, w momencie zmiany pasa przeze mnie pojazd zielony wyjechał z drogi ze znakiem "ustąp pierwszeństwa" i doszło do delikatnej kolizji (uszkodzony tylko lakier zderzaków w obu pojazdach) Policja przyjechała na miejsce i to ja dostałem mandat za spowodowanie kolizji, a pojazd zielony nie dostał nic... mimo że wg mnie to on wymusił. Widoczność z miejsca wyjazdu spod znaku ustąp.... jest bardzo dobra... czy jeśli sygnalizowałem wcześniej manewr zmiany pasa pojazd musiał mi ustąpić pierwszeństwa ? Kierowca po odjechaniu policji stwierdził ze mnie nie zauważył i po części to jego wina...
Policjant powiedział że wina jest w 100% moja bo uderzyłem pojazd w tył, bo pojazd zielony już był cały na pasie, tylko kodeks mówi że pojazd włączający się do ruchu nie może powodować swoim manewrem zmiany kierunku jazdy czy istotniej zmiany prędkości.... Jestem w takiej kropce że nie wiem jak to ugryźć.. w razie czego zostało mi mało czasu by walczyć o swoje w sądzie. Niestety mandat przyjąłem po policjant postawił warunek mandat i koniec sprawy lub sąd i odebrane prawo jazdy, tylko nie poinformował mnie że prawo jazdy by mi zabrali, a nadal mógłbym jeździć do czasu decyzji o podtrzymaniu. A ja myślałem że zabiorą mi prawo jazdy i nie będę mógł się poruszać do czasu rozprawy, a na to nie mogłem sobie pozwolić. Teraz wychodzi na to że lepiej było by mi nie hamować... policjant mówił że jak bym uderzył w bok to była by to wina pojazdu zielonego, a jak w tył to moja.... dla mnie to śmieszne, bo to nawet nie było uderzenie a dotknięcie, tylko otarty lakier na zderzakach.

Obrazek
xxxVIPxxx

Re: Wymuszenie pierwszeństwa ?

Postprzez Rogatek » wtorek 18 sierpnia 2015, 14:31

Glupia sytuacja. Policjant zbiera zeznania od poszkodowanych i jeżeli ustali że ktoś zawinił w jego mniemaniu, ustala sprawcę, który zgadzać sie z decyzją nie musi. Zabranie prawa jazdy za odmowę przyjecia mandatu? Śmieszne, wezwałbym na miejsce jego opiekuna aby sobie pogadał z tym Panem. Tak czy siak, Przyjaleś mandat czyli przyznaleś się do spowodowania kolizji i już jest po ptokach. Zresztą, nie zawsze ten co wali w tył innego pojazdu jest sprawcą.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 15:04

Z tym że jak się wali w tył nie zawsze jest winny ten z tyłu to ja wiem :) Miałem taki przypadek 3 lata temu... wjechałem w tył kobiecie która przecięła 2 pasmówkę i wjechała na prawy pas którym jechałem, do kolizji doszło 15m za skrzyżowaniem i byłem niewinny... nawet były ślady uciekania... tylko miałem duży plus były ślady hamowania i widać jak uciekałem na krawężnik, a kobieta twierdziła że mnie nie widziała, potem że szybko jechałem... i się sama zamotała...

Wiem że mogę odwołać się do sądu, i mam na to jeszcze 3 dni i nie wiem co robić... już nawet niech będzie że jestem częściowo winny (chociaż tak nie czuję), ale moim zdaniem gość również powinien zostać ukarany przynajmniej dla zasady...

Dzwoniłem jak dojechałem do domu do KMP w Wa-wie do ruchu drogowego i policjant mówił że w takiej sytuacji mogę spokojnie iść do sądu i nie zawsze sąd przychyla się do decyzji policjantów.. Druga sprawa jaką policjant mi powiedział przez tel że to że odebrali mi prawo jazdy nie oznacza zabrania go, powinienem dostać kwit na kilka dni do czasu rozpatrzenia sprawy, a za zarysowany zderzak nie powinni podtrzymać decyzji bo nie było takiego zagrożenia.

Nie wspomnę o tym że policjant zadał mi pytanie ile wynosi droga hamowania z 50km/h powiedziałem okolice 12m (tak coś mi świtało po dawnej kolizji sprzed lat), a on powiedział że 7m... Teraz sprawdzam i droga zatrzymania od momentu ujrzenia zagrożenia wynosi około 28,8 m (takie średnie znalezione na necie)

Generalnie prędkość z jaką się poruszałem okolice 50km/h (jechałem w ciągu pojazdów, pas zmieniałem bo chciałem skręcić na następnym skrzyżowaniu w prawo)

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda miejsce kolizji z ujęcia 3D

Obrazek

Obrazek

Co do sprawy w sądzie muszę mieć 100% pewność czy miałem pierwszeństwo nawet jeśli sygnalizowałem zmianę pasa/byłem w trakcie zmiany pasa

Głupia sytuacja że akurat tam się poszerza droga...
xxxVIPxxx

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 15:14

xxxVIPxxx napisał(a):Policjant powiedział że wina jest w 100% moja bo uderzyłem pojazd w tył
Głupoty Ci nawciskał. Jak dochodzi do kontaktu z pojazdem, to konsekwencją tego jest istotna zmiana prędkości(pojazdy się zatrzymują albo ktoś ucieka z miejsca kolizji) albo odwrotnie - istotna zmiana prędkości ale niestety nie mogłeś wyhamować do zera.

Aby rozstrzygnąć sytuację na swoją korzyść(miałbyś spore szanse), nie należało przyjmować mandatu a Ty przyjąłeś, czym przyznałeś się do popełnienia wykroczenia za czyn zabroniony jako wykroczenie. Tutaj sprawa się zamyka... Możesz próbować anulować mandat składając wniosek do sądu, ale to raczej byłby cud aby został uchylony.
xxxVIPxxx napisał(a):Kierowca po odjechaniu policji stwierdził ze mnie nie zauważył
A powinien.
xxxVIPxxx napisał(a):Niestety mandat przyjąłem po policjant postawił warunek mandat i koniec sprawy lub sąd i odebrane prawo jazdy
Niby za co odebrane PJ? Ładnie by się glina skompromitowała. Po pierwsze nie odebrane(bo to kwestia sądu powszechnego, później starosty), tylko zatrzymane fizycznie przez policjanta.
Funkcjonariusz naruszył prawo i możesz złożyć na niego skargę do właściwego miejscowo prokuratora.

Art. 86. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.
Zakaz prowadzenia pojazdów skutkuje cofnięciem uprawnień.
Ale za takie g.... nie orzeka się takiego zakazu, tym bardziej że to nie ty byłeś winnym spowodowania zagrożenia bezp. w ruchu drogowym, a ponadto nikomu nic się nie stało.
xxxVIPxxx napisał(a): a nadal mógłbym jeździć do czasu decyzji o podtrzymaniu.
7 dni mógłbyś jeździć na pokwitowaniu złożenia PJ.
xxxVIPxxx napisał(a):policjant mówił że jak bym uderzył w bok to była by to wina pojazdu zielonego
Tak ich wyszkolono, niestety a sami myśleć nie potrafią(nie wszyscy oczywiście, tylko jakieś 40% jak podaje NIK).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Rogatek » wtorek 18 sierpnia 2015, 15:44

I to jeszcze lewy tył <&%#$@> :D Ten policjant powinien wrócić do szkolenia w drogowce (no chyba że to nie była drogowka). Juz na zdjęciach można to ewidentnie stwierdzić :) Policjant pewnie mógł też gafe złapać i pomylić sprawców.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez szerszon » wtorek 18 sierpnia 2015, 16:12

Jednym słowem -dramat w wykonaniu policji.
szerszon

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 16:17

Skargę miałem jechać złożyć natychmiast... ale doszedłem do wniosku że lepiej tego nie robić przed sprawą w sądzie...

Co do zabrania prawka policjant powiedział ze zostanie zatrzymane przy braniu sprawy do sądu... Ja zrozumiałem że zostanę bez prawka do czasu rozprawy... żebym wiedział że nie mogą mi zabrać od ręki to bym od razu brał sprawę w sądzie

Czyli rozumiem mogę iść do sądu ? Zawsze mogłem być w szoku...
xxxVIPxxx

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 sierpnia 2015, 16:23

Czyli chcesz uchylenia mandatu? Na 98% nie zostanie uchylony.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 17:11

Wychodzi na to że będę musiał się o to starać... Ja chce sprawiedliwości... mogę zapłacić ten mandat zrzec się odszkodowania, chcę tylko żeby gość również został ukarany. W zasadzie to nie czuję się winny całego zdarzenia... Myślałem że mniejsze cyrki są po przyjęciu mandatu... I łatwiej to odkręcić dlatego tak szybko uległem przyjęciu mandatu...

Ktoś wie z grubsza jak wygląda taka akcja w sądzie ? To jest jedna rozprawa ? Jakie są prawdopodobne koszty sądowe ? I jakie ryzyko odebrania prawa jazdy ? (myślę że nikłe bo ofiar w zdarzeniu nie było, z resztą większe są szkody parkingowe często niż taka stłuczka)
xxxVIPxxx

Postprzez szerszon » wtorek 18 sierpnia 2015, 17:12

xxxVIPxxx napisał(a):

Co do zabrania prawka policjant powiedział ze zostanie zatrzymane przy braniu sprawy do sądu... Ja zrozumiałem że zostanę bez prawka do czasu rozprawy... żebym wiedział że nie mogą mi zabrać od ręki to bym od razu brał sprawę w sądzie
.

Ale na jakiej podstawie miałby zabrać ? Podał artykuł ? A czy zabrałby tez drugiemu uczestnikowi zdarzenia ? Normalna stłuczka, gdzie są różne stanowiska. Próba zastraszenia, bo tym jest propozycja zabrania PJ, to skandal.
szerszon

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 17:33

Art. 86. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Tylko nie ja spowodowałem zagrożenie, a gość włączający się do ruchu....

Co lepsze wyglądało to tak że policjant wysłuchał mojej wersji... od razu powiedział że moja wina, bo uderzyłem w tył jak pojazd był cały na pasie... tłumaczyłem mu że nie w tył, a w narożnik... poprosił o podejście na miejsce zdarzenia 50m dalej... tłumaczyłem pokazywałem... i stwierdziłem że nie dojdziemy do porozumienia i chcę wniosek do sądu.. zapytał się czy dobrze się zastanowiłem bo on się poważnie zastanawia czy nie zatrzymać mi uprawnień (myślałem że równa się to z utratą prawka natychmiast do czasu rozprawy) . Zapytałem czy jeśli przyjmę mandat będę miał nadal prawo jazdy powiedział, że raczej tak. Po czym wróciliśmy do radiowozu i w obecności poszkodowanego i świadka (mój kolega, a jak wiadomo kolega nie świadek) zadałem pytanie policjantowi... czy jeżeli przyjmę mandat to zostawia mi prawo jazdy, a jeżeli wezmę sprawę do sądu to je tracę otrzymałem odpowiedź że teraz mi nie powie, a przekonam się po podjęciu decyzji co dalej... w końcu doszło do tego że powiedział że mandat i koniec sprawy prawko u mnie, a jeżeli sąd to powie mi jak co zdecydował jak wybiorę tą formę... to zadałem kolejny raz pytanie czy wzięcie sprawy w sądzie wiąże się z odebraniem prawka odpowiedział że dopiero się dowiem jak powiem że chce na pewno sprawę w sądzie i nie odpowie mi na pytanie puki nie usłyszy decyzji...

I teraz wychodzi na to że jestem w czarnej du... i nic z tym nie da się zrobić, mam gdzieś ten mandat, punkty uszkodzony, samochód... pierwszy raz zostałem zastraszony przez policjanta przez niewiedzę... A sam wzywałem policję bo byłem pewien że to nie w 100% moja wina... myślałem że to pestka wezmę mandat, a następnie do sądu i wszystko odkręcę... a tu się nie da... są orzeknie że spowodowałem zagrożenie... dojdą koszty sądowe, a sprawa kolizji nie będzie rozpatrywana... szkoda gadać.... :(
xxxVIPxxx

Postprzez terrior95 » wtorek 18 sierpnia 2015, 18:40

Wg mnie sytuacja jest ewidentna,tatuś włączając się do ruchu wymusza pierwszeństwo.
szerszon napisał(a):Jednym słowem -dramat w wykonaniu policji.
:wow:
terrior95

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 18:59

Jako ciekawostkę dodam że podczas spisywania papierów na radiu w radiowozie padł komunikat o wypadku motocyklisty, że jest w ciężkim stanie, nie przytomny.... policjant zażartował ze widocznie za wolno jechał... Ciekawe jak skomentował wypadek kolegi (wczoraj w Szczecinie zginął policjant na służbie jadąc motorem)

Dodam że policjant młody... takie podejście cwaniaka, okulary przeciwsłoneczne jak by z jakiegoś "Miami Beach" się urwał... Nie zdjął ich nawet na moment... Takie gadanie do ściany...
xxxVIPxxx

Postprzez lith » wtorek 18 sierpnia 2015, 20:21

1. Jak przyjmiesz mandat to łatwo tego nie odkręcisz. Sąd będzie tylko oceniał czy mandat mógł być za takie coś wystawiony. Nikt nie będzie dochodził do tego czy to coś zrobiłeś czy nie - do tego przyznałeś się podpisując mandat.

2. jeśli masz zacięcie do walki o swoje w takich przypadkach bardzo może pomóc rejestrator - w cenie do 250 zł masz już porządny sprzęt. Będzie widać co i jak, w sumie to zazwyczaj starcza sam fakt posiadania takiego urządzenia i nagle jakoś ludzie tracą ochotę do wciskania Ci kitu ;)

W tej sytuacji dałbym sobie spokój z sądami. Szkoda Twojego czasu.
lith

Postprzez xxxVIPxxx » wtorek 18 sierpnia 2015, 20:40

Temat oleję... skończę tylko na skardze chociaż to i tak nic nie da...

Co do rejestratora się nie wypowiadam... bo zamówiłem kilka dni wcześniej, ale nie dotarł jeszcze... A specjalnie zamówiłem żeby uniknąć takiej sytuacji...
xxxVIPxxx

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze