kto ma tutaj pierszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kto ma tutaj pierszeństwo?

Postprzez monika46 » czwartek 13 sierpnia 2015, 18:20

https://www.google.com/maps/@50.675787, ... 312!8i6656

Przepraszam bardzo tamten temat był zablokowany
moze mi ktoś pokazać znak że zbliżam się do skrzyzowania równorzędnego?
monika46

Re: kto ma tutaj pierszeństwo?

Postprzez Rogatek » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:05

A do czego Ci ten znak potrzebny? Niepotrzebny.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez LeszkoII » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:27

Rogatek napisał(a):A do czego Ci ten znak potrzebny? Niepotrzebny.
A oglądałeś to miejsce? Bo ja sobie je przestudiowałem i od razu mówię, że jadąc tamtędy pierwszy raz(czy nawet trzeci), miałbym poważny znak zapytania na twarzy :shock:
monika46 napisał(a):moze mi ktoś pokazać znak że zbliżam się do skrzyzowania równorzędnego?
Moim zdaniem tutaj są dwa skrzyżowania - jedno oznaczone znakami regulującymi pierwszeństwo a drugie "równorzędne". Nie ma jednego skrzyżowania, na którym jakieś wloty sugerują "równorzędność"(brak znaków) a na innych wlotach ustawiono znaki regulujące pierwszeństwo.

Pierwsze skrzyżowanie typu X to E75-ka z ul. Krótką oraz "drogą" w okolicach wysepki (???).
Drugie skrzyżowanie jest równorzędne (???) i znajduje się w miejscu, gdzie na moim linku samochód skręca w lewo.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez monika46 » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:57

Może być takie skrzyzowanie równorzędne bez znaku ostrzegającego o nim?

Jadąc od ronda nic ani nikt mnie nie ostrzega że nagle z zarośli pojawi się skrzyzowanie równorzędne.
Proszę mi wyjaśnić czemu tak jest.
Np kierowca PKS jedzie tamtęty myśląc że on ma pierszeństwo to samo ci wszyscy co jadą od ronda w stronę trasy i pasa rozpędowego za stacją cpnu.

wg mnie https://www.google.com/maps/@50.6760505 ... 312!8i6656
znak Stop powinien być też przed tą drogą (co widać na fotce) Tak żeby nie doszło do tragedii a na drodze z 1 linku powinien być znak droga z pierszeństwem i ostrzegający o bocznej z lewej i z prawej. :wow:

No to Leszko w 2 skrzyżowaniu WSZYSCY nie wyłaczając tirów, autobusów pks gnają ile się da prosto myśląc że oni mają pierszeństwo (droga równoległa do trasy) nie mają pojęcia że to równorzędne.
monika46

Postprzez yorki » czwartek 13 sierpnia 2015, 20:22

A uwierzysz, że to skrzyżowanie https://goo.gl/maps/AQmIw z dróżką, na której nawet znak D-4a się nie mieści, też jest równorzędne ?
one white wine ;)
yorki

Postprzez LeszkoII » czwartek 13 sierpnia 2015, 20:42

monika46 napisał(a):Może być takie skrzyzowanie równorzędne bez znaku ostrzegającego o nim?
Może, chociaż w miejscu które podałaś, taki znak (A-5) powinien się znaleźć. Póki co w Polsce tzw. skrzyżowania równorzędne należą do rzadkości i dlatego zwykle oznacza się je tablicą informującą o strefie takich skrzyżowań.
monika46 napisał(a):Jadąc od ronda nic ani nikt mnie nie ostrzega że nagle z zarośli pojawi się skrzyzowanie równorzędne.
To wysepka a nie rondo. Miejsce problematyczne.
monika46 napisał(a):No to Leszko w 2 skrzyżowaniu WSZYSCY nie wyłaczając tirów, autobusów pks gnają ile się da prosto myśląc że oni mają pierszeństwo (droga równoległa do trasy) nie mają pojęcia że to równorzędne.
Przejeżdżając przez to skrzyżowanie należy używać sygnału dźwiękowego (trąbić).
================================
yorki napisał(a):A uwierzysz, że to skrzyżowanie
Nie znam się na francuskim PoRD.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez yorki » piątek 14 sierpnia 2015, 07:54

monika46 napisał(a):Może być takie skrzyzowanie równorzędne bez znaku ostrzegającego o nim?

Może.

Natomiast nie może być skrzyżowanie z droga nieposiadającą pierwszeństwa bez znaków D-1 / A-7 ew. A-6
one white wine ;)
yorki

Postprzez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 12:38

Przecież na tym zdjęciu to jest droga we Francji i tam nie widzę żadnej dróżki utwardzonej a skrzyżowanie występuje jak droga ma min 20m asfaltu.

Nadal nie rozumiem... Wg mnie to jest rondo a nie wysepka https://www.google.pl/maps/@50.6713436, ... 6656?hl=pl

wjeżdzam tutaj i mam pierszeństwo aż do trasy pasa rozbiegowego?
monika46

Postprzez LeszkoII » piątek 14 sierpnia 2015, 12:52

monika46 napisał(a):Nadal nie rozumiem... Wg mnie to jest rondo a nie wysepka
Teraz rozumiem. W pierwszym poście podałaś link do innego miejsca.

To jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym a znaki regulujące pierwszeństwo umieszczono (na moje oko) ponad 25m czyli za daleko.
https://goo.gl/maps/7Jxf5
monika46 napisał(a):wjeżdzam tutaj i mam pierszeństwo aż do trasy pasa rozbiegowego?
Tam wyznaczono linię ciągłą, zatem pierwszeństwo polega na zmianie pasa ruchu za skrzyżowaniem.
LeszkoII

Postprzez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 17:58

Nie nie nie chodzi mi to rondo wjeżdzam skręcam w prawo i mam pierszeństwo aż do trasy czyli tu tak? https://www.google.pl/maps/@50.6759967, ... 6656?hl=pl
Czyli kierowce pks miał racje czy ten dostawczak co przejeżdzał w poprzek w strone trasy?
monika46

Postprzez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 18:10

Cały czas chodzi mi o te skrzyżowanie https://www.google.com/maps/@50.6760505 ... 312!8i6656
Botaniczna z tą drogą od ronda w stronę trasy (potem ona jest jednokierunkowa) od tego skrzyżowania a czemu niema znaku o tym informującego i potem można się właczyć do trasy
wszystkie auta tamtędy, TIRY, Autobusy pks i inne i osobowe jadą szybko włąśnie na ten plac rozbiegowy.
Dlaczego niby ten jadący Botaniczną od Zawady miałby niby pierszeństwo?
Tam powinien być znak stop przed tą drogą a niema.
Ja tam się wychowałam i zawsze tamta droga równoległa miała pierszeństwo nawet widać po kładzeniu asfaldu że jednym ciurkiem jest położony ten w stronę pasa rozbiegowego a Botaniczna jest boczna. Zresztą wcześniej tam nawet drogi nie było a z ziemi była. Czyli po położeniu asfaldu zmieniło się pierszeństwo?
A co w razie wypadku? Skąd ma wiedzieć niemiejscowy że ma ustąpić? Bo nagle się przecież pojawia takie skrzyżowanie i nic go nie informuje (jadącego od ronda) :wow:
monika46

Postprzez LeszkoII » piątek 14 sierpnia 2015, 20:21

monika46 napisał(a):wszystkie auta tamtędy, TIRY, Autobusy pks i inne i osobowe jadą szybko włąśnie na ten plac rozbiegowy.
Widocznie mnie tam jeszcze nie było. Prawo tubylcze niestety się kłania :( Obejrzałem sobie oznakowanie na Botanicznej - tragedia.

https://goo.gl/maps/kqk0t
O ile dobrze zrozumiałem, PKSy nadjeżdżają z lewej strony, zatem powinny ustąpić wyjeżdżającym z ul. Botanicznej (bo kierowcy mają wtedy Botaniczną po prawej). Skrzyżowanie równorzędne, ....albo macie w okolicy nadzwyczaj pazernych złomiarzy.
monika46 napisał(a):jadą szybko właśnie na ten plac rozbiegowy.
W sumie mogą 50 km/h a skrzyżowanie z Botaniczną kompletnie niewidoczne i nieoznakowane. Ewentualna winę może ponieść zarządca tej drogi za brak kompetencji i stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym.
monika46 napisał(a):Dlaczego niby ten jadący Botaniczną od Zawady miałby niby pierszeństwo?
"Reguła prawej strony"
monika46 napisał(a):Tam powinien być znak stop przed tą drogą a niema.
Byłoby to najlepszym rozwiązaniem.
monika46 napisał(a):Ja tam się wychowałam i zawsze tamta droga równoległa miała pierszeństwo nawet widać po kładzeniu asfaldu że jednym ciurkiem jest położony ten w stronę pasa rozbiegowego a Botaniczna jest boczna.
Pierwszeństwo ustalają znaki drogowe, później przepisy ustawy. Nawierzchnia "jednym ciurkiem" nie ma tu nic do rzeczy.
monika46 napisał(a):Czyli po położeniu asfaldu zmieniło się pierszeństwo?
Tak :) Bo wcześniej to była droga gruntowa, czyli pojazdy z niej wyjeżdżające włączały się do ruchu i ustępowały pierwszeństwa
monika46 napisał(a):A co w razie wypadku?
Zależy jakiego. W razie drobnej kolizji możliwe jest umorzenie, bo nikt nie zawinił a wtedy otwiera się droga sądowa w innym trybie o odszkodowanie od zarządcy drogi. W następstwie wypadku z rannymi (leczenie ponad 7 dni) lub zabitymi, nawet prokurator i zarzuty karne.

Napiszcie list do stosownego urzędu.
LeszkoII

Postprzez monika46 » sobota 15 sierpnia 2015, 12:48

Czemu złomiarzy? PKS jezdzi od ronda prosto i jedzie dosyć szybko ponad 50 -60 km/g bo jedzie na ten pas rozbiegowy. Nie wjeżdza na trasę tam gdzie stop tylko w prawo na ww fotce.
I podczas tego incydentu dlaczego kierowca dostawczaka przepraszam. Po uprzednim opieprz... przez kierowce autobusu jak przecież on miał pierszeństwo czyli kierowca dostawczaka jadący od Zawady do trasy? :wow:

Czy takie coś ma prawo istnieć? Przecież jadący tam ktokolwiek 50km/g nie ma szasn w miejscu się zatrzymać bo tego skrzyżowania nie widać ani nie ma znaku czy czegokolwiek??

Aha rozumiem, a jesli byłby znak Stop na Botanicznej to na ww. jadąc od ronda też musiałby być znak np droga z pierwszeństwem czy już niemusi być?

Wg Ciebie też wyjeżdzajacy z stąd https://www.google.com/maps/@50.6758767 ... 56!6m1!1e1 tej Restauracji ma pierszeńśtwo? A jakby to nie była droga jednokierunkowa? Przecież też jest utwardzona tak?
monika46

Postprzez Rogatek » sobota 15 sierpnia 2015, 14:51

Jeżeli nie bylaby to droga jednokierunkowa(oczywiście musiałaby być szersza) to znaki Ci nie są potrzebne aby ustalić pierwszenstwo na tym skrzyżowaniu. Nie rozumiem z czym tu jest problem.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez LeszkoII » sobota 15 sierpnia 2015, 16:26

monika46 napisał(a):Wg Ciebie też wyjeżdzajacy z stąd https://www.google.com/maps/@50.6758767,19.125687,3a,75y,105.66h,70.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5FA_kgCi_53XgrNzDOfb6g!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1 tej Restauracji ma pierszeńśtwo? A jakby to nie była droga jednokierunkowa? Przecież też jest utwardzona tak?
Z restauracji wyjazd jest na ul. Botaniczną a wjazd od tej ulicy prowadzącej do ronda. Pierwszeństwa udziela włączający się do ruchu z restauracji (obiektu znajdującego się przy drodze) i nie potrzeba do tego żadnego znaku.

Na pozostałe pytania odpowiedziałem. Jeśli masz telefon/aparat to zrób kiedyś króciutki filmik i sie nim podziel...
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze