Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez monika46 » czwartek 13 sierpnia 2015, 18:20
przez Rogatek » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:05
przez LeszkoII » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:27
A oglądałeś to miejsce? Bo ja sobie je przestudiowałem i od razu mówię, że jadąc tamtędy pierwszy raz(czy nawet trzeci), miałbym poważny znak zapytania na twarzyRogatek napisał(a):A do czego Ci ten znak potrzebny? Niepotrzebny.
Moim zdaniem tutaj są dwa skrzyżowania - jedno oznaczone znakami regulującymi pierwszeństwo a drugie "równorzędne". Nie ma jednego skrzyżowania, na którym jakieś wloty sugerują "równorzędność"(brak znaków) a na innych wlotach ustawiono znaki regulujące pierwszeństwo.monika46 napisał(a):moze mi ktoś pokazać znak że zbliżam się do skrzyzowania równorzędnego?
przez monika46 » czwartek 13 sierpnia 2015, 19:57
przez yorki » czwartek 13 sierpnia 2015, 20:22
przez LeszkoII » czwartek 13 sierpnia 2015, 20:42
Może, chociaż w miejscu które podałaś, taki znak (A-5) powinien się znaleźć. Póki co w Polsce tzw. skrzyżowania równorzędne należą do rzadkości i dlatego zwykle oznacza się je tablicą informującą o strefie takich skrzyżowań.monika46 napisał(a):Może być takie skrzyzowanie równorzędne bez znaku ostrzegającego o nim?
To wysepka a nie rondo. Miejsce problematyczne.monika46 napisał(a):Jadąc od ronda nic ani nikt mnie nie ostrzega że nagle z zarośli pojawi się skrzyzowanie równorzędne.
Przejeżdżając przez to skrzyżowanie należy używać sygnału dźwiękowego (trąbić).monika46 napisał(a):No to Leszko w 2 skrzyżowaniu WSZYSCY nie wyłaczając tirów, autobusów pks gnają ile się da prosto myśląc że oni mają pierszeństwo (droga równoległa do trasy) nie mają pojęcia że to równorzędne.
Nie znam się na francuskim PoRD.yorki napisał(a):A uwierzysz, że to skrzyżowanie
przez yorki » piątek 14 sierpnia 2015, 07:54
monika46 napisał(a):Może być takie skrzyzowanie równorzędne bez znaku ostrzegającego o nim?
przez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 12:38
przez LeszkoII » piątek 14 sierpnia 2015, 12:52
Teraz rozumiem. W pierwszym poście podałaś link do innego miejsca.monika46 napisał(a):Nadal nie rozumiem... Wg mnie to jest rondo a nie wysepka
Tam wyznaczono linię ciągłą, zatem pierwszeństwo polega na zmianie pasa ruchu za skrzyżowaniem.monika46 napisał(a):wjeżdzam tutaj i mam pierszeństwo aż do trasy pasa rozbiegowego?
przez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 17:58
przez monika46 » piątek 14 sierpnia 2015, 18:10
przez LeszkoII » piątek 14 sierpnia 2015, 20:21
Widocznie mnie tam jeszcze nie było. Prawo tubylcze niestety się kłaniamonika46 napisał(a):wszystkie auta tamtędy, TIRY, Autobusy pks i inne i osobowe jadą szybko włąśnie na ten plac rozbiegowy.
W sumie mogą 50 km/h a skrzyżowanie z Botaniczną kompletnie niewidoczne i nieoznakowane. Ewentualna winę może ponieść zarządca tej drogi za brak kompetencji i stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym.monika46 napisał(a):jadą szybko właśnie na ten plac rozbiegowy.
"Reguła prawej strony"monika46 napisał(a):Dlaczego niby ten jadący Botaniczną od Zawady miałby niby pierszeństwo?
Byłoby to najlepszym rozwiązaniem.monika46 napisał(a):Tam powinien być znak stop przed tą drogą a niema.
Pierwszeństwo ustalają znaki drogowe, później przepisy ustawy. Nawierzchnia "jednym ciurkiem" nie ma tu nic do rzeczy.monika46 napisał(a):Ja tam się wychowałam i zawsze tamta droga równoległa miała pierszeństwo nawet widać po kładzeniu asfaldu że jednym ciurkiem jest położony ten w stronę pasa rozbiegowego a Botaniczna jest boczna.
Takmonika46 napisał(a):Czyli po położeniu asfaldu zmieniło się pierszeństwo?
Zależy jakiego. W razie drobnej kolizji możliwe jest umorzenie, bo nikt nie zawinił a wtedy otwiera się droga sądowa w innym trybie o odszkodowanie od zarządcy drogi. W następstwie wypadku z rannymi (leczenie ponad 7 dni) lub zabitymi, nawet prokurator i zarzuty karne.monika46 napisał(a):A co w razie wypadku?
przez monika46 » sobota 15 sierpnia 2015, 12:48
przez Rogatek » sobota 15 sierpnia 2015, 14:51
przez LeszkoII » sobota 15 sierpnia 2015, 16:26
Z restauracji wyjazd jest na ul. Botaniczną a wjazd od tej ulicy prowadzącej do ronda. Pierwszeństwa udziela włączający się do ruchu z restauracji (obiektu znajdującego się przy drodze) i nie potrzeba do tego żadnego znaku.monika46 napisał(a):Wg Ciebie też wyjeżdzajacy z stąd https://www.google.com/maps/@50.6758767,19.125687,3a,75y,105.66h,70.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5FA_kgCi_53XgrNzDOfb6g!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1 tej Restauracji ma pierszeńśtwo? A jakby to nie była droga jednokierunkowa? Przecież też jest utwardzona tak?