Pierszeństwo na takim skrzyżowaniu...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierszeństwo na takim skrzyżowaniu...

Postprzez Rhotax » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 01:46

Tak mnie dzisiaj polaczek "zaskoczył" i z taką pewnością bezpardonowo wjechał, że aż zwątpiłem...że może to jednak ja źle rozumiem przepisy, stąd chciałem zapytać i sprawdzić statystyki kto jak odpowie :>
Jest sobie skrzyżowanie i samochody 1. i 2. oraz ich tor jazdy jak na rysunku:
http://zapodaj.net/875fe928a6d9a.jpg.html

I ja myślałem, że ten z 2. ma pierwszeństwo, ale pan z 1. myślał inaczej.
Kto ma rację?

Jeśli pierwszeństwo ma 2., to gdzie powinien się zatrzymać 1. by mu tego pierwszeństwa ustąpić:
a) czekać na głównej drodze (jeszcze zanim skręci),
b) po skręcie zatrzymać się przed pasami dla pieszych i tam czekać ?
Rhotax

Re: Pierszeństwo na takim skrzyżowaniu...

Postprzez Rogatek » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 08:35

Przy skręcaniu w lewo należy ustąpić pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającym z przeciwka, którzy jadą na wprost lub maja zamiar skręcić w prawa stronę. Rygorom tym nie podlegają pojazdy szynowe (tramwaje), które posiadają na nich pierwszeństwo nawet jeżeli nadjeżdżają z lewej strony. Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to już zależy od kierujacego - ma ustąpić pierwszenstwa i nie utrudnić przejazdu innym. Jeżeli pojazd nr 2 byl sam na tym skrzyżowaniu, można uznać odp. B za poprawne, jezeli ktoś by chciał jechac za pojazdem nr 2 prosto, to odp. A zdecydowanie.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez Rogatek » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 08:37

Rogatek napisał(a):Przy skręcaniu w lewo należy ustąpić pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającym z przeciwka, którzy jadą na wprost lub maja zamiar skręcić w prawa stronę. Rygorom tym nie podlegają pojazdy szynowe (tramwaje), które posiadają na nich pierwszeństwo nawet jeżeli nadjeżdżają z lewej strony. Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to już zależy od kierujacego - ma ustąpić pierwszenstwa i nie utrudnić przejazdu innym. Jeżeli pojazd nr 2 byl sam na tym skrzyżowaniu, można uznać odp. B za poprawne, jezeli ktoś by chciał jechac za pojazdem nr 2 prosto, to odp. A zdecydowanie.

Oczywiście, jeżeli znaki nie określają pierwszeństwa przejazdu na tym skrzyżowaniu!!
Obrazek

Rogatek

Postprzez kg1956 » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 10:04

2 ma pierwszeństwo przed 1. To nie podlega dyskusji. Ale:
Moim zdaniem wciskanie się na siłę dwójki na lewy pas (ma pierwszeństwo przy wyborze pasa), gdy do tego pasa jest chętna jedynka, jest utrudnianiem ruchu. Widocznie kierujący 1 również był tego zdania. Powinien jednak bacznie obserwować co robi 2.
kg1956

Postprzez Rhotax » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 12:54

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ta ulica "Działkowa" nie ma pasów do wyboru. To jest jeden pas.

A poza tym, właśnie takich sytuacji nie lubię, nie szanuję...no są...nie profesjonalne. Najpierw niby JEDNOZNACZNE prawo i zasada...ale już sekundę potem olewamy jednoznaczność i zaczynamy sobie wymyślać "kto ma jakie zdanie i co komu się wydaje, że powinno być"...mimo JEDNOZNACZNEGO przepisu wcześniej.

To niepokojące...niebezpieczne :( I tak co chwila z "przepisami" :/
Rhotax

Postprzez kg1956 » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 14:17

Droga w tym miejscu jest dość szeroka. Są więc, myślę, dwa pasy niewyznaczone. Bywa tak, że przepis przepisem a życie pisze inne scenariusze.
kg1956

Postprzez Makabra » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 16:42

kg1956 napisał(a):2 ma pierwszeństwo przed 1. To nie podlega dyskusji. Ale:
Moim zdaniem wciskanie się na siłę dwójki na lewy pas (ma pierwszeństwo przy wyborze pasa), gdy do tego pasa jest chętna jedynka, jest utrudnianiem ruchu. Widocznie kierujący 1 również był tego zdania. Powinien jednak bacznie obserwować co robi 2.

Jakie utrudnianie ruchu. Przejechać pierwszy może bo ma pierwszeństwo a już pasa sobie wybrać nie może?
Makabra

Postprzez Rhotax » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 18:37

kg1956 napisał(a):Droga w tym miejscu jest dość szeroka. Są więc, myślę, dwa pasy niewyznaczone.

Nie.
To jest taka uliczka...między ogródkami działkowymi.
Jeśli jechałbyś Działkową z prawej strony kadru...to ona ma dwa pasy ruchu, JEDEN na każdy kierunek. Przedzielone białą linią przerywaną.
I gdy dojeżdżasz do tej drogi głównej to się ROZDWAJA na dwie WĄSKIE drogi ... jeden pas.

Bywa tak, że przepis przepisem a życie pisze inne scenariusze.
I tego nigdy..."nie zaakceptuję", będę z tym walczył, nie przejdę z tym do porządku dziennego itd. To jest tak samo jak powiedzenie "każdy robi co chce" tylko tutaj jest akurat "każdy robi co mu się wydaje, że jest słuszne".
To dla mnie absurd. Nie będę stawiał swojego zdrowia czy życia na to co sobie ktoś wymyślił, że jest lepsze albo nie. Wszyscy powinni znać te same zasady i postępować wg tych samych wspólnych, jednoznacznych zasad.
Rhotax

Postprzez Rogatek » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 19:17

Wszyscy powinni znać te same zasady i postępować wg tych samych wspólnych, jednoznacznych zasad.
Bo każdy zna zasady, ale albo mu się nie chce ich stosować, albo nie ma czasu pomyśleć albo woli pokazać, że jest lepszy od innych. Tak czy siak, życie to wszystko weryfikuje - i umiejętności i szacunek do innych.
Obrazek

Rogatek

Postprzez kg1956 » wtorek 11 sierpnia 2015, 10:31

Droga międzynarodowa, skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i dróżka między działkami? :D
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze