Jazda na łuku, zatrzymywanie na światłach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda na łuku, zatrzymywanie na światłach

Postprzez iec123 » środa 29 lipca 2015, 10:38

Witam,

Mam trzy pytania:
1) Ruszając po łuku muszę użyć gazu i go używać, czy mogę ruszyć samym sprzęgłem i jechać bez gazu? Będzie to uznane jako jazda dynamiczna?
2) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem 1 to muszę trzymać hamulec i sprzęgło?
3) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem na luz to mogę trzymać sam hamulec?

Pytania za pewne dla wielu osób zabawne i oczywiste, lecz ja chciałbym znać na nie dobre odpowiedzi.

Pozdrawiam!
iec123

Re: Jazda na łuku, zatrzymywanie na światłach

Postprzez LeszkoII » środa 29 lipca 2015, 11:06

iec123 napisał(a):2) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem 1 to muszę trzymać hamulec i sprzęgło?
Tak, bo w przeciwnym razie zgasisz silnik
iec123 napisał(a):3) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem na luz to mogę trzymać sam hamulec?
Wyrobiłem sobie nawyk używania hamulca ręcznego, po wcześniejszym wrzuceniu na luz. Trzeba jednak mieć świadomość, że wtedy nie palą się światła hamowania, co przy niedostatecznej widoczności może okazać się mniej rozsądnym zachowaniem. Zdania są podzielone.

Odnośnie pyt. 1, to wydaje mi się że ruszanie na sprzęgle jest wręcz przeciwne do dynamicznej jazdy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 29 lipca 2015, 12:25

Z tym ze na luku nie musi byc dynamicznie, ma byc plynnie vzyly nez zatrzyman.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez pasqudek » środa 29 lipca 2015, 12:37

a pozniej widac L-ke turlajaca sie 30 zamiast np.45 km/h.
pasqudek

Postprzez Makabra » środa 29 lipca 2015, 20:09

iec123 napisał(a):1) Ruszając po łuku muszę użyć gazu i go używać, czy mogę ruszyć samym sprzęgłem i jechać bez gazu? Będzie to uznane jako jazda dynamiczna?

Możesz z gazem albo na samym sprzęgle. Jazda ma być płynna a nie dynamiczna.

iec123 napisał(a):2) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem 1 to muszę trzymać hamulec i sprzęgło?

Sprzęgło musisz trzymac żeby auto nie ruszyło/nie zgasło. Jeżeli auto stoi w miejscu i się nie zaczyna toczyć to nie musisz trzymać hamulca nożnego ani zaciągać ręcznego.

iec123 napisał(a):3) Czy gdy zatrzymałem się na światłach i wbiłem na luz to mogę trzymać sam hamulec?

Możesz trzymać sam hamulec. Jeżeli auto stoi w miejscu i się nie zaczyna toczyć to nie musisz trzymać hamulca nożnego ani zaciągać ręcznego.
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 29 lipca 2015, 23:10

Makabra napisał(a):Jeżeli auto stoi w miejscu i się nie zaczyna toczyć to nie musisz trzymać hamulca nożnego ani zaciągać ręcznego.
Wolę tej porady nie stosować 8) Zaciągnięcie ręcznika, choćby na pół gwizdka, nic nie kosztuje. Po co ryzykować?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze