Pytanie na prawo jazdy Kat B.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie na prawo jazdy Kat B.

Postprzez WiecznyKursant » piątek 24 lipca 2015, 17:50

Obrazek

Witajcie, czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego poprawna odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: TAK

Chodzi o znak poziomy - przyszłą podwójną linię ciągłą?

Pytanie 2;

Obrazek

Poprawna odpowiedź: NIE

Czy dlatego że ja włączam się do ruchu i nie ma znaczenia czy jest to motor czy samochód to pierszeństwo mają tamci bo tu nie obowiązuje zasada prawej ręki bo to nie skrzyżowanie? :)

Pytanie 3:

Obrazek

Poprawna odpowiedź: NIE

W jakiej sytuacji rowerzysta ma pierwszeństwo? przeważnie zawsze? Przecież nie jedzie po ścieżce rowerowej. A my mieliśmy znak pierwszeństwa. Wiec jak to jest?
WiecznyKursant

Re: Pytanie na prawo jazdy Kat B.

Postprzez LeszkoII » piątek 24 lipca 2015, 20:24

WiecznyKursant napisał(a):Witajcie, czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego poprawna odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: TAK
Dlatego że poboczem może poruszać się rowerzysta. Zakaz wyprzedzania wprost reguluje Art. 24. ustawy PoRD oraz dwa znaki drogowe.
Chodzi o znak poziomy - przyszłą podwójną linię ciągłą?
Przekraczanie linii ciągłej może mieć związek (lecz nie musi) z wyprzedzaniem. P-4 nie zabrania wyprzedzania.
WiecznyKursant napisał(a):Czy dlatego że ja włączam się do ruchu i nie ma znaczenia czy jest to motor czy samochód to pierszeństwo mają tamci bo tu nie obowiązuje zasada prawej ręki bo to nie skrzyżowanie?
To jest skrzyżowanie. Nie włączasz się do ruchu, tylko ustępujesz pierwszeństwa tym, którzy na skrzyżowanie wjeżdżają droga z pierwszeństwem.]
To pytanie już było dyskutowane w innym wątku!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WiecznyKursant napisał(a):Poprawna odpowiedź: NIE
W jakiej sytuacji rowerzysta ma pierwszeństwo? przeważnie zawsze? Przecież nie jedzie po ścieżce rowerowej. A my mieliśmy znak pierwszeństwa. Wiec jak to jest?
Rowerzysta znajduje się na przejeździe dla rowerzystów i posiada pierwszeństwo. Ciekawe pytanie, bo pieszy znajdujący sie w tym dokładnie miejscu co rowerzysta nie miałby pierwszeństwa a rowerzysta je ma.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » piątek 24 lipca 2015, 21:41

Ad 1/ Nie chodzi o linię ciągłą tylko znak "niebezpieczny zakręt"
Ad 2/ wyjaśnienie masz w tym wątku:
viewtopic.php?f=3&t=37783
Ad 3. Bo na przejsciu dla pieszych/przejeździe dla rowerów - pieszy i rowerzysta zawsze mają pierwszeństwo. (znak pierwszeństwa dotyczy dróg, a nie przejsć dla pieszych.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez kg1956 » sobota 25 lipca 2015, 00:13

Rowerzysta znajduje się na przejeździe dla rowerzystów i posiada pierwszeństwo. Ciekawe pytanie, bo pieszy znajdujący sie w tym dokładnie miejscu co rowerzysta nie miałby pierwszeństwa a rowerzysta je ma.

Dlaczego?
kg1956

Postprzez WiecznyKursant » sobota 25 lipca 2015, 16:29

sankila i LeszkoII Dzięki :) ale mam pewne wątpliwości co do

P-4 nie zabrania wyprzedzania.

nie zabrania? Czyli mogę sobie wyprzedzić na tej linii i ją normalnie przejechać? Nie wydaje mi się tu jest ta sama sytuacja >> http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... iagla.html

To samo dotyczy ciągników :/

Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Powiatowej Policji w Zambrowie Dariusz Stepczyński:
„Odpowiedź na tak postawione pytanie jest jednoznaczna. Ciągnik rolniczy jedzie, zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym
– nie tamuje ruchu. Linia podwójna ciągła
(znak poziomy P-4) zabrania najeżdżania i przejeżdżania przez linie ciągłe.
Zatem wykonując manewr wyprzedzania należy się liczyć z mandatem karnym wysokości 200 zł i 5 punktami karnymi.”

To jest głupie, nie logiczne i przede wszystkim niebezpieczne bo można wyprzedzać na P3 ale jeżeli nie ma możliwości zakończenia manewru na P3 to jak przejedziesz P4 to od razu dostajesz mandat.

Te prawo na prawdę jest czasami samo w sobie błędne.
Ostatnio zmieniony sobota 25 lipca 2015, 16:50 przez WiecznyKursant, łącznie zmieniany 1 raz
WiecznyKursant

Postprzez sankila » sobota 25 lipca 2015, 16:46

WiecznyKursant napisał(a): Czyli mogę sobie wyprzedzić na tej linii i ją normalnie przejechać?
Absolutnie nie - ale możesz wyprzedzić, jeśli uda Ci się tej linii nie naruszyć! (np. wyprzedzasz motocykl albo rower; na szerokim pasie - to i dwa auta mogą się zmieścić obok siebie).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez WiecznyKursant » sobota 25 lipca 2015, 16:53

No to co mnie leszko w błąd wprowadzasz.

Rozumiem w takim sensie.

Ok mam jeszcze dwa pytania :) Ostatnie obiecuję.

1.

A co jeżeli zacznę wyprzedzać na P1(linia przerywana) i nie będę wiedział że za chwilę będzie P4 i będę musiał ją przejeachać bo inaczej się nie będzie dało to co wtedy? Złamałem prawo i mandat?

2.
Co jeżeli zacznę wyprzedzać na P3 (linia przekraczalna jednostronnie) i oczywiście po wyprzedzaniu znajdę się po lewej stronie z linią ciągłą i prawo mówi że nie wolno jej przekraczać to co mam jechać po lewej stronie? WTF?
WiecznyKursant

Postprzez sankila » sobota 25 lipca 2015, 17:47

WiecznyKursant napisał(a):A co jeżeli zacznę wyprzedzać na P1(linia przerywana) i nie będę wiedział że za chwilę będzie P4
Będziesz wiedział, bo przy zbliżaniu do P4 skrócą Ci się odstępy między liniami (linia ostrzegawcza P6)

Co jeżeli zacznę wyprzedzać na P3 (linia przekraczalna jednostronnie)
Od swojej strony masz linię przerywaną na końcu ciągu (przy wychodzeniu z łuku), a tylko od tej strony wolno Ci ją przekroczyć. Między P1 a P3 (otwartą od lewej strony) również będziesz miał P6 - linię ostrzegawczą. Musisz zdążyć wrócić na swój pas, bo mandat to mały pikuś w porównaniu ze zderzeniem czołowym.
sankila

Postprzez szerszon » sobota 25 lipca 2015, 18:12

WiecznyKursant napisał(a):No to co mnie leszko w błąd wprowadzasz.

Dz.U 170 i poczytaj co oznacza P-4
szerszon

Postprzez WiecznyKursant » sobota 25 lipca 2015, 19:12

P4 fakt zezwalana na wyprzedzanie ale i tak nie wolno jej przejeżdżać wiec i tak nie wyprzedzisz. Te polskie prawo.
WiecznyKursant

Postprzez szerszon » sobota 25 lipca 2015, 19:17

Co polskie prawo ? Wszystko jest jasne. Nie możesz najeżdżać i przejeżdżać P-4... tylko tyle.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 20:15

WiecznyKursant napisał(a):http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/148667-koniec-wyprzedzania-na-p-4-podwojna-ciagla.html
Jeżeli chodzi kwestie zgłębiania wiedzy na temat przepisów ruchu drogowego, to zalecałbym odwiedzać to forum tylko w ramach "rekreacji-rewelacji" - ostrożnie acz figlarnie i koniecznie "z zabezpieczeniem" :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » sobota 25 lipca 2015, 21:48

WiecznyKursant napisał(a):2.
Co jeżeli zacznę wyprzedzać na P3 (linia przekraczalna jednostronnie) i oczywiście po wyprzedzaniu znajdę się po lewej stronie z linią ciągłą i prawo mówi że nie wolno jej przekraczać to co mam jechać po lewej stronie? WTF?

Zabrania się przekraczania linii P-3 od strony ciągłej, z wyjątkiem powrotu (po wyprzedzeniu) na właściwy pas.
WiecznyKursant napisał(a):P4 fakt zezwalana na wyprzedzanie ale i tak nie wolno jej przejeżdżać wiec i tak nie wyprzedzisz. Te polskie prawo.

Co w tym niezrozumiałego? Nie pozwala przekraczać, a jak dasz radę jej nie najechać, to wyprzedzaj do woli. Sankila dała Ci przykład.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 23:40

Zmiana pasa ruchu lub toru jazdy nie ma nic wspólnego z wyprzedzaniem.
LeszkoII

Postprzez waw » niedziela 26 lipca 2015, 21:57

kg1956 napisał(a):

Dlaczego?

Zdaje się że chodzi o to, że na drodze dwujezdniowej przejście przez każdą z dróg "składowych" jest traktowana jako odrębne przejście (art. 13, pkt 8 ), w przypadku przejazdów dla rowerów nie ma takiego zapisu więc (w zależności od interpretacji) można potraktować jako jeden przejazd rowerowy obiekt po którym porusza się rowerzysta z tego zadania.
waw

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze