!!! Trudne pytanie !!!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

!!! Trudne pytanie !!!

Postprzez prawojazdy753 » czwartek 23 lipca 2015, 22:22

Obrazek
prawidłowa odpowiedź : NIE , ale dlaczego, skoro : (PATRZ PUNKT 8, PKT 2)
Co do samego wyprzedzania art. 24 Ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi nam również w pkt:
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

1) jednokierunkowej;

2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
prawojazdy753

Re: !!! Trudne pytanie !!!

Postprzez prawojazdy753 » czwartek 23 lipca 2015, 22:27

Patrz ust. 7, pkt. 2*
prawojazdy753

Postprzez Makabra » czwartek 23 lipca 2015, 22:28

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Makabra

Postprzez prawojazdy753 » czwartek 23 lipca 2015, 22:36

Makabra napisał(a):10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Przecież na zdjęciu jest to jezdnia dwukierunkowa i ma dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku (bo z pewnością jest to obszar zabudowany), więc dlaczego nie mogę wyprzedzić tego pojazdu?
prawojazdy753

Postprzez LeszkoII » czwartek 23 lipca 2015, 22:40

Innymi słowy wyprzedzać można, ale nie z prawej strony.

Prawojazdy753, wyprzedzać z prawej można tylko w 4 przypadkach. Jednym z nich jest zacytowany przez makabrę Art. 24.10.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez prawojazdy753 » czwartek 23 lipca 2015, 22:55

LeszkoII napisał(a):Innymi słowy wyprzedzać można, ale nie z prawej strony.

Ale przecież spełniam wszystkie warunki, zarówno potrzebne do wyprzedzenia tego pojazdu (jestem na drodze dwukierunkowej, a nie wjeżdżam na pas ruchu dla kierunku przeciwnego, na tym odcinku są wyznaczone pasy ruchu [więc olewam znak ostrzegawczy i ostrym zakręcie] *ust. 8, pkt 2* cytatu powyżej) i spełniam warunek, by wyprzedzić go z prawej strony, gdyż mam dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku.

Chyba, że chodzi o to, że te dwa pasy przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku muszą występować w obu kierunkach ruchu ( po obu stronach osi jezdni), czego, moim zdaniem nie da się ocenić na powyższym zdjęciu, lub jest bardzo ciężko.
Co Wy na to?
prawojazdy753

Postprzez jasper1 » czwartek 23 lipca 2015, 23:09

Żeby wyprzedzać z prawej strony muszą być zachowane warunki ustępu 1 i 7, o ustępie 8 w art. 24.10 nie ma mowy.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » piątek 24 lipca 2015, 00:10

Nie spelniasz bo jest oznakowany ostry zakret
Makabra

Postprzez prawojazdy753 » piątek 24 lipca 2015, 10:25

Ok, dzięki wszystkim za pomoc, już wszystko rozumiem. Ale następnym razem dodajcie cały cytat potrzebny do interpretacji tej sytuacji (ten poniżej), bo jak jest to wszystko rozsypane to ciężko coś ogarnąć xD. Ja to zrozumiałem dopiero, gdy sam znalazłem cały artykuł i go przeczytałem, Wy daliście mi bodziec.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

Art. 24.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
(...)
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
(...)
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
(...)
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
prawojazdy753

Postprzez jasper1 » piątek 24 lipca 2015, 10:31

prawojazdy753 napisał(a): następnym razem dodajcie cały cytat potrzebny do interpretacji tej sytuacji (ten poniżej), bo jak jest to wszystko rozsypane to ciężko coś ogarnąć xD. Ja to zrozumiałem dopiero, gdy sam znalazłem cały artykuł i go przeczytałem

Od tego są akty prawne, żeby do nich sięgać i je czytać, a nie żeby je przepisywać/wklejać na forum.
Następnym razem proponuję same numery artykułów, bez cytatów. :wink:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez prawojazdy753 » piątek 24 lipca 2015, 19:17

jasper1 napisał(a):
prawojazdy753 napisał(a): następnym razem dodajcie cały cytat potrzebny do interpretacji tej sytuacji (ten poniżej), bo jak jest to wszystko rozsypane to ciężko coś ogarnąć xD. Ja to zrozumiałem dopiero, gdy sam znalazłem cały artykuł i go przeczytałem

Od tego są akty prawne, żeby do nich sięgać i je czytać, a nie żeby je przepisywać/wklejać na forum.
Następnym razem proponuję same numery artykułów, bez cytatów. :wink:

Oczywiście Twoja metoda też jest bardzo pomocna i wygodna. Chodzi mi o to, żeby ludzie, jeżeli już cytują artykuł to żeby robili to precyzyjnie i żeby ich cytat dokładnie odpowiadał/udowadniał, a nie tak, że i tak muszę sięgnąć do aktu prawnego.
prawojazdy753

Postprzez Makabra » piątek 24 lipca 2015, 19:22

prawojazdy753 skoro wkleiłeś większość w pierwszym poście, to ja tylko uzupełniłem o brakujące punkty :D
Makabra

Postprzez oskbelfer » piątek 24 lipca 2015, 19:25

prawojazdy753 napisał(a): Chodzi mi o to, żeby ludzie, jeżeli już cytują artykuł to żeby robili to precyzyjnie i żeby ich cytat dokładnie odpowiadał/udowadniał, a nie tak, że i tak muszę sięgnąć do aktu prawnego.

Najlepiej najpierw sięgnąć do przepisów, a dopiero potem gdy się czegoś nie rozumie dopytać na forum.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » piątek 24 lipca 2015, 19:42

prawojazdy753 napisał(a):Chodzi mi o to, żeby ludzie, jeżeli już cytują artykuł to żeby robili to precyzyjnie i żeby ich cytat dokładnie odpowiadał/udowadniał, a nie tak, że i tak muszę sięgnąć do aktu prawnego.
Na Twoje usprawiedliwienie napiszę, że akurat Art. 24 ustawy PoRD jest jednym z trudniejszych do ogarnięcia. Dlatego należy poświęcić mu sporo czasu, żeby wyrobić sobie nawyki podczas jazdy a nie zastanawiać się "jaka to melodia".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze