Trudne pytanie kat. B

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Trudne pytanie kat. B

Postprzez prawojazdy753 » wtorek 21 lipca 2015, 19:14

Proszę o dokładne uzasadnienie tej odpowiedzi. Najlepiej proszę zacytować odpowiedni artykuł prawa o ruchu drogowym. Naczytałem się sporo i odpowiedź dalej mi się nie zgadza. Z góry dziękuję za pomoc :)

Prawidłowa odpowiedź : TAK
Obrazek
prawojazdy753

Re: Trudne pytanie kat. B

Postprzez LeszkoII » wtorek 21 lipca 2015, 19:24

Art. 49.1.2)
(...)na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
4 pasy ruchu w okolicy przejścia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez prawojazdy753 » wtorek 21 lipca 2015, 22:05

Ja rozumiałem przepis, który zacytowałeś, Leszku, że on mówi o dwóch pasach w jednym kierunku, np. jeśli mówi się: droga dwujezdniowa dwupasmowa, to jeśli się nie mylę to na CAŁEJ DRODZE są 2 pasy ruchu w każdym kierunku (razem 4). Czy źle mówię? ;p
prawojazdy753

Postprzez kg1956 » środa 22 lipca 2015, 08:00

Gdyby Ustawodawca miał na myśli pasy w jednym kierunku, toby to napisał. Podobnie jak w artykule o wyprzedzaniu.
PS. Droga dwujezdniowa to jest to samo co dwupasmowa.
kg1956

Postprzez szerszon » środa 22 lipca 2015, 08:14

prawojazdy753 napisał(a):Ja rozumiałem przepis,;p
Ja tam w przepisie widzę,ze napisali o drodze DWUKIERUNKOWEJ...
szerszon

Postprzez papadrive » środa 22 lipca 2015, 12:33

kg1956 napisał(a):PS. Droga dwujezdniowa to jest to samo co dwupasmowa.

Oj, chyba nie bardzo. :wink: Pojęcie dwupasmówka, to potocznie dwujezdniowa, ale wg. przepisów to:
Dwujezdniowa posiada (jak sama nazwa wskazuje) dwie jezdnie, oddzielone od siebie np. pasem zieleni.
Dwupasowa, to droga o jednej jezdni z dwoma pasami ruchu. Mogą to być pasy w jednym kierunku (jednokierunkowa) lub pasy dla kierunków przeciwnych (dwukierunkowa, dwupasowa).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez prawojazdy753 » środa 22 lipca 2015, 13:29

szerszon napisał(a):
prawojazdy753 napisał(a):Ja rozumiałem przepis,;p
Ja tam w przepisie widzę,ze napisali o drodze DWUKIERUNKOWEJ...

Oczywiście, że jest mowa o drodze dwukierunkowej - tylko mam dylemat, czy chodzi o drogę z dwoma pasami ruchu w sumie, czy dwoma pasami ruchu w jednym kierunku (razem z 4 pasami ruchu). Bo przecież oczywiste, że droga dwukierunkowa ma dwa pasy ruchu, jeżeli miałaby jeden pas to nie mogła by być drogą dwukierunkową.
prawojazdy753

Postprzez jasper1 » środa 22 lipca 2015, 13:33

Z dwoma pasami ruchu, po jednym w każdym kierunku.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez prawojazdy753 » środa 22 lipca 2015, 14:09

Ok, czyli już rozumiem. Droga dwukierunkowa o dwóch pasach ruchu to droga mająca 2 pasy ruchu W SUMIE.
Dzięki wam wszystkim za pomoc !
A określenie droga dwujezdniowa o dwóch pasach ruchu oznacza to samo, co droga dwujezdniowa dwupasmowa?

Jest to, np. taka droga ? https://www.google.pl/maps/@50.064414,19.919571,3a,75y,94.17h,77.67t/data=!3m4!1e1!3m2!1sumLrNuwgJW4f-Be-XUlwJg!2e0?hl=pl
prawojazdy753

Postprzez LeszkoII » środa 22 lipca 2015, 15:28

^^ Przykład dość nietypowy, ale pokazujący że istnieją drogi dwukierunkowe o dwóch pasach ruchu będące drogami dwujezdniowymi.

Mnie bardziej interesuje to, jak należy rozumieć drogę o dwóch pasa ruchu? Ja bym to interpretował, że te dwa pasy ruchu muszą znajdować się na jakimś odcinku drogi(zwłaszcza w sąsiedztwie przejścia dla pieszych) a nie na całej drodze. Droga przecież może mieć w różnych miejscach różną ilość p.r. ...to samo z nawierzchnią...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » środa 22 lipca 2015, 16:33

prawojazdy753 napisał(a):Ok, czyli już rozumiem.
Nie ma tak dobrze :D
Wielopasmówka - to droga dwukierunkowa, z wieloma pasami ruchu/kierunek; jednopasmówka - to droga dwukierunkowa, z jednym pasem ruchu/kierunek.
Nie ma tu znaczenia, czy jest to droga jedno- czy dwujezdniowa; chodzi tylko o określenie jej przepustowości.

Droga dwupasowa, to (poprawnie) droga o dwóch pasach ruchu; i tu trzeba doprecyzować, czy jest ona jedno- czy dwukierunkowa; natomiast przy drodze dwujezdniowej trzeba doprecyzować liczbę pasów na jednej jezdni (bo z automatu wiadomo, że jezdnie są jednokierunkowe). I taki opis występuje w przepisach.

https://www.google.pl/maps/@50.064414,1 ... !2e0?hl=pl
Na linku przedstawiona jest jednopasmówka albo droga dwujezdniowa, z dwoma pasami ruchu, albo droga z dwiema jezdniami,o jednym pasie ruchu.
Ostatnio zmieniony środa 22 lipca 2015, 17:31 przez sankila, łącznie zmieniany 1 raz
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez kg1956 » środa 22 lipca 2015, 17:08

Może na inny rysunek patrzymy. Dla mnie jest to droga jednopasmowa (jednojezdniowa), czteropasowa.
kg1956

Postprzez sankila » środa 22 lipca 2015, 17:33

kg1956 napisał(a):Może na inny rysunek patrzymy. Dla mnie jest to droga jednopasmowa (jednojezdniowa), czteropasowa.
Już poprawiłam - chodziło o o drogę z załączonego linka.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » środa 22 lipca 2015, 17:57

LeszkoII napisał(a):Mnie bardziej interesuje to, jak należy rozumieć drogę o dwóch pasa ruchu? Ja bym to interpretował, że te dwa pasy ruchu muszą znajdować się na jakimś odcinku drogi(zwłaszcza w sąsiedztwie przejścia dla pieszych) a nie na całej drodze. Droga przecież może mieć w różnych miejscach różną ilość p.r. ...to samo z nawierzchnią...
Na interesujacym Cie odcinku. Chcesz zaparkowac to na odcinku, na ktorym chcesz zaparkowac musza byc dwa pasy. Chcesz wyprzedzic z prawej to na odcinku, na ktorym chcesz wyprzedzic z prawej musza byc trzy pasy. Ilosc pasow jest warunkiem do wykonania czynnosci a nie warunkiem dla drogi jako takiej. I wynika to bezposrednio z tresci PoRD a nie z improwizowania. Ilosc pasow poza miejscem, w ktorym wykonujesz czynnosc Cie nie interesuje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » piątek 24 lipca 2015, 02:01

papadrive napisał(a):
kg1956 napisał(a):PS. Droga dwujezdniowa to jest to samo co dwupasmowa.

Oj, chyba nie bardzo. :wink: Pojęcie dwupasmówka, to potocznie dwujezdniowa, ale wg. przepisów to:
Dwujezdniowa posiada (jak sama nazwa wskazuje) dwie jezdnie, oddzielone od siebie np. pasem zieleni.
Dwupasowa, to droga o jednej jezdni z dwoma pasami ruchu. Mogą to być pasy w jednym kierunku (jednokierunkowa) lub pasy dla kierunków przeciwnych (dwukierunkowa, dwupasowa).

Nie pisałem o dwupasowej, tylko o dwupasmowej.
sankila napisał(a):Na linku przedstawiona jest jednopasmówka albo droga dwujezdniowa,(...)

Nie jesteś pewna? Może znów na inny rysunek patrzę, ale ja widzę drogę dwujezdniową czyli dwupasmową.
kg1956

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze