Pytanie co do jazdy po rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie co do jazdy po rondzie

Postprzez pawelek1261 » poniedziałek 06 lipca 2015, 08:11

Witam. Mam pewne zapytanie co do jazdy po rondzie, bo jeśli ja jadę z prawego pasa (zewnętrznego) na wprost i ktoś z naprzeciwka jedzie z pasa lewego (wewnętrznego) w lewą stronę
(czyli patrząc z mojej perspektywy to w prawo). I teraz kiedy spotkamy się w takim momencie, że on to rondo opuszcza (czyli w prawo z mojej perspektywy) a ja już jestem na rondzie i chcę jechać na wprost i widzę go już w mojej lewej szybie, to muszę poczekać aż on to rondo opuści i dopiero wtedy mogę kontynuować jazdę na wprost?

Podobna sytuacja jest na tym obrazku:
Obrazek

Powiedzmy, że pojazdy A i B są już rondzie i teraz w momencie przecięcia się strzałek, kierowca A musi poczekać aż kierowca B opuści rondo tak? Dopiero wtedy może kontynuować jazdę i pojechać na wprost?
Mógł by ktoś mi to wytłumaczyć ?:)
pawelek1261

Re: Pytanie co do jazdy po rondzie

Postprzez dylek » poniedziałek 06 lipca 2015, 09:01

Temat rzeka, a jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz zapewne nigdzie.
Jeśli chcesz poznać argumenty obu stron barykady polecam przekopać jeden z wielu wątków na tym forum temu poświęconych np:
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze