Co oznaczają metry pod znakiem?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Co oznaczają metry pod znakiem?

Postprzez monika46 » piątek 26 czerwca 2015, 19:29

Dzień dobry prosiła bym o pomoc. Wydaje mi się że to co uczono na kursie a życie to dwie odrębne sprawy. Pierwsza sprawa:
Np próg zwalniajacy i na dole 20m to oznacza że 20 m jest do progu czy to drugiego znaku z przeciwka czyli do progu 10m?
https://www.google.pl/maps/@50.67354,19.214281,3a,75y,183.21h,80.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1syikGoSKBS4v_qeDY-mpLJA!2e0!7i13312!8i6656
nie wydaje mi się aby do progu było aż 20 metrów na oko :)
Prosze mi napisać dlaczego znak przejścia dla pieszych jest po lewej stronie dla jadących od progu?
Ten znak nie powinien być o 180st obrócony o koło pachołka drugi dla jadących od progu zwalniajacego?

Druga:
Prosiła bym o wyjaśnienie skrzyżowania Jastrzębską z Małą i poprzeczną.
Dlaczego na drodze z pierwszeństwem ? Niema znaku iż ona jest z pierwszeństwem D1 lub znak ostrzegawczy info o skrzyżowaniu z droga podrzędną. Bo z tego co mnie uczyli jeśli nie ma znaków pierwszeństwo ma ten z prawej. A jednak Jastrzębska jest główna. Mam spoglądać jaki znak jest na drodze bocznej? Jak? Sporo takich skrzyżowań tam jest. A jeśli nie było by znaku STOP to wtedy co?? Mam się domyślać?
Dlaczego tam jest znak ogr 40 a potem odwołujący. To te skrzyżowania tego znaku nie odwołują? Skrzyżowania oznaczone jedynie odwołują czy także nieoznaczone? To już F. Chobina ta z bruku by odwoływał tę 40 i musiała by być dublowana.
Instruktor mnie uczył że każde skrzyżowanie znak odwołuje.
monika46

Re: Co oznaczają metry pod znakiem?

Postprzez jasper1 » piątek 26 czerwca 2015, 19:37

Tabliczka wskazuje odległość znaku od miejsca niebezpiecznego.

Myślę, że znak D-6 jakiś dowcipniś odwrócił.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez monika46 » sobota 27 czerwca 2015, 09:10

jasper1 napisał(a):Tabliczka wskazuje odległość znaku od miejsca niebezpiecznego.

Myślę, że znak D-6 jakiś dowcipniś odwrócił.

Ale tam nie ma 20m :wow: A około 10 może nawet nie.

Ale D6 nie powinien być też z drugiej strony?

A co z tymi skrzyżowaniami?
monika46

Postprzez jasper1 » sobota 27 czerwca 2015, 09:51

Zażalenia dotyczące oznakowania należy kierować do zarządcy drogi. 8)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez dylek » sobota 27 czerwca 2015, 13:36

monika46 napisał(a):Ale tam nie ma 20m :wow: A około 10 może nawet nie.

Jest 16,5m
Krawężniki mają po 1m długości.... policz jak nie wierzysz.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez monika46 » sobota 27 czerwca 2015, 15:51

Czyli Panowie tez nie wiedza jak powinno być. Pytam się tylko jak powinno być wg przepisów jak nie jest tak to jak ja i inni mamy traktować znaki powaznie?
monika46

Postprzez monika46 » poniedziałek 29 czerwca 2015, 12:49

pomozecie panowie?
monika46

Postprzez jasper1 » poniedziałek 29 czerwca 2015, 15:41

^^ A jakiej właściwie pomocy oczekujesz?

Masz błędy w oznakowaniu. Tysiące miejsc w Polsce są nieprawidłowo oznakowane, tysiące kierowców nie przestrzega przepisów...
Na drodze trzeba sobie radzić: zachować ostrożność, a gdzie to konieczne szczególną ostrożność lub "ostrożniejszą ostrożność" :wink:, mieć oczy naokoło głowy i przede wszystkim myśleć za siebie i za innych.

A znaki radzę traktować bardzo poważnie, zarówno te, co są jak i te co być powinny albo te, co słabo je widać i tym bardziej zachować ostrożność w takich sytuacjach, przede wszystkim respektując potencjalne prawa innych a nie swoje przywileje.

Na drodze na której nie jestem pewna swojego pierwszeństwa zawsze zakładam, że go nie mam i zawsze dobrze na tym wychodziłam.
jasper1

Postprzez monika46 » wtorek 30 czerwca 2015, 15:23

No przeczytajcie mój post pierwszy i wytłumaczcie mi następujące pytania?
https://www.google.pl/maps/@50.67354,19.214281,3a,75y,183.21h,80.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1syikGoSKBS4v_qeDY-mpLJA!2e0!7i13312!8i6656

1/ próg zwalniajacy i na dole 20m to oznacza że 20 m jest do progu czy to drugiego znaku z przeciwka czyli do progu 10m? Jeśli mówicie że jest 16,5 to mogę wiedzieć skąd pewność że krawęznik ma 1m dokładnie no i czemu pod znakiem dali 20m jak niema 20?

2/ Prosiła bym o wyjaśnienie skrzyżowania Jastrzębską z Małą i poprzeczną.
Dlaczego na drodze z pierwszeństwem ? Niema znaku iż ona jest z pierwszeństwem D1 lub znak ostrzegawczy info o skrzyżowaniu z droga podrzędną. Bo z tego co mnie uczyli jeśli nie ma znaków pierwszeństwo ma ten z prawej. A jednak Jastrzębska jest główna. Mam spoglądać jaki znak jest na drodze bocznej? Jak? Sporo takich skrzyżowań tam jest. A jeśli nie było by znaku STOP to wtedy co?? Mam się domyślać?

3/ Dlaczego tam jest znak ogr 40 a potem odwołujący. To te skrzyżowania tego znaku nie odwołują? Skrzyżowania oznaczone jedynie odwołują czy także nieoznaczone? To już F. Chobina ta z bruku by odwoływał tę 40 i musiała by być dublowana.

ogólnie to na drodze jest całkiem inaczej niż w książkach pisali. Nierozumiem po co te znaki jak i to stawiane są w cały świat. Jedno wyklucza drugie i to nie jedyne anomalie sporo jest takich oznakowań. Ja myślałam że zawsze musi być oznaczone każde skrzyżowanie z drogą twardą czy z asfaltową czy brukiem. Po co odwołania ograniczenia jak skrzyzowania je odwołują? To co jak jest skrzyżowanie a jedynie na drodze z pierszeństwem nie oznakowali go to już takie skrzyżowanie ograniczenia nie odwołuje?
I gdzie ja i inni mamy respektować przepisy, ograniczenia i policję jak znaki, oznakowanie i policjanci nas traktują z przymrużeniem oka?
monika46

Postprzez Henq » sobota 04 lipca 2015, 02:09

dylek napisał(a):
monika46 napisał(a):Ale tam nie ma 20m :wow: A około 10 może nawet nie.

Jest 16,5m
Krawężniki mają po 1m długości.... policz jak nie wierzysz.

1250 mm ;)
i mamy +/- 20m
monika46 napisał(a):Bo z tego co mnie uczyli jeśli nie ma znaków pierwszeństwo ma ten z prawej.

A uczyli co znaczy B-20?
monika46 napisał(a):A jeśli nie było by znaku STOP to wtedy co??

a podobno uczyli co jest: "jeśli nie ma znaków" ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » sobota 04 lipca 2015, 07:03

monika46 napisał(a):
1/ próg zwalniajacy i na dole 20m to oznacza że 20 m jest do progu czy to drugiego znaku z przeciwka czyli do progu 10m?

poszukaj sobie w stosownych przepisach - tam jest wszystko

Jeśli mówicie że jest 16,5 to mogę wiedzieć skąd pewność że krawęznik ma 1m dokładnie no i czemu pod znakiem dali 20m jak niema 20?

2/ Prosiła bym o wyjaśnienie skrzyżowania Jastrzębską z Małą i poprzeczną.

3/ Dlaczego tam jest znak ogr 40 a potem odwołujący. To te skrzyżowania tego znaku nie odwołują? Skrzyżowania oznaczone jedynie odwołują czy także nieoznaczone? To już F. Chobina ta z bruku by odwoływał tę 40 i musiała by być dublowana.

zapytaj się tego instruktora, ja za korki biorę 50 dych za godzinę, jak chcesz to podam Ci konto do przelewu

ogólnie to na drodze jest całkiem inaczej niż w książkach pisali. Nierozumiem po co te znaki jak i to stawiane są w cały świat. Jedno wyklucza drugie i to nie jedyne anomalie sporo jest takich oznakowań. Ja myślałam że zawsze musi być oznaczone każde skrzyżowanie z drogą twardą czy z asfaltową czy brukiem. Po co odwołania ograniczenia jak skrzyzowania je odwołują? To co jak jest skrzyżowanie a jedynie na drodze z pierszeństwem nie oznakowali go to już takie skrzyżowanie ograniczenia nie odwołuje?
I gdzie ja i inni mamy respektować przepisy, ograniczenia i policję jak znaki, oznakowanie i policjanci nas traktują z przymrużeniem oka?

weź się solidnie za naukę i wówczas uzyskasz odpoowiedź na wiele pytań, które teraz bezsensownie zadajesz tylko dlatego ze nie chce Ci się zerknać w przepisy
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez monika46 » sobota 04 lipca 2015, 11:16

bardzo mi przykro że mnie obrażacie widzę ze nadal nie jesteście mi w stanie wyjaśnic czemu na drodze z pierszeństwem nie ma znaków o skrzyzowaniu i oraz iż mamy pierszeństwo
monika46

Postprzez sankila » sobota 04 lipca 2015, 18:32

monika46 napisał(a):bardzo mi przykro że mnie obrażacie widzę ze nadal nie jesteście mi w stanie wyjaśnic czemu na drodze z pierszeństwem nie ma znaków o skrzyzowaniu i oraz iż mamy pierszeństwo
Chamstwem na forum się nie przejmuj, na drodze też je spotkasz.

Zwróć uwagę, że jadąc drogą główną, nie widzisz tych "skrzyżowań" - dopiero jak je mijasz. Te drogi zostały potraktowane jak uliczki osiedlowe, czyli dojazd do obiektów. Dlatego one mają znaki, a Ty nie. To tak zwane "inne miejca przecięcia kierunków ruchu", a nie skrzyżowania.
Ulica Chopina ma wjazd z czerwonej kostki, podobnie jak inne wjazdy na posesje - tym bardziej nie tworzy skrzyżowania. Dlatego masz na końcu miejscowości odwołanie ograniczenia prędkości.

A odległości pod znakiem podaje się w zaokragleniu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez oskbelfer » niedziela 05 lipca 2015, 07:45

sankila napisał(a):Chamstwem na forum się nie przejmuj, na drodze też je spotkasz.

skierowanie kogoś do literatury to chamstwo ?

Pewne pytania to zwykły trolling

Ulica Chopina ma wjazd z czerwonej kostki,

A jak kolor kostki będzie niebieski ?

A odległości pod znakiem podaje się w zaokragleniu.

Zaraz Sankila dostaniesz kolejne pytanie od forumowiczki - dlaczego w zaokrągleniu ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez monika46 » piątek 10 lipca 2015, 18:45

Ale skrzyżowania te z droga twardą są z nawierzchni takiej samej jak droga główna i one tez nie robią skrzyzowania?
W kodeksie pisało że nawet jeśli nie ma znaku to jest to skrzyzowanie i ono np. odwołuje ograniczenie.
Więc tam to ograniczenie teoretycznie 3 razy mogło zostać odwoływane.
monika46

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze