Dopuszczalne wyprzedzanie na przejściu dla pieszych??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dopuszczalne wyprzedzanie na przejściu dla pieszych??

Postprzez Kubson895 » sobota 23 maja 2015, 23:46

Trafiło mi się takie pytanie. Oczywiście zaznaczyłem odp. Nie bo przecież przepisy wyraźnie zakazują wyprzedzania na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, ale program uznał jednak, że wolno. Czy w ramach wyjątku można wyprzedzić na przejściu gdy pali się zielone a wstrzymanie manewru wyprzedzania wiązało by się z gwałtownym hamowaniem? Czy jednak błąd autora aplikacji? Oczywiście pojazd obok jest w ruchu.
Ostatnio zmieniony sobota 23 maja 2015, 23:55 przez Kubson895, łącznie zmieniany 1 raz
Kubson895

Re: Dopuszczalne wyprzedzanie na przejściu dla pieszych??

Postprzez LeszkoII » sobota 23 maja 2015, 23:53

Przejście dla pieszych "o ruchu kierowanym". Dopuszcza się wyprzedzanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Kubson895 » sobota 23 maja 2015, 23:59

Dziękuje LeszkoII. Chyba będę musiał zmienić podręcznik do nauki. A wydawało mi się, że ta Grupa IMAGE to poważne wydawnictwo. Piszą tylko i wyłącznie o zakazie wyprzedzania na przejściu... nie informując, że można gdy ruch jest kierowany.
Kubson895

Postprzez SuperNancee92 » poniedziałek 25 maja 2015, 18:42

jak Ty masz zielone to znaczy że piesi mają czerwone i można jechać. Ten samochód obok raczej się nie będzie zatrzymywał przed przejściem bo nie ma takiego obowiązku
SuperNancee92

Postprzez Kubson895 » poniedziałek 25 maja 2015, 19:34

Że można na zielonym przejechać to wiadomo, ale chodzi o manewr wyprzedzenia na przejściu. Dopiero od LeszkoII się dowiedziałem, że można. W książce zdawałoby się poważnej i uznanej firmy GI nic o tym nie pisało. Pisze tylko że nie można wyprzedzać na przejściu i tyle, więc uznałem to jako bezwzględnie obowiązującą zasadę.
Kubson895

Postprzez Borys_q » poniedziałek 25 maja 2015, 19:49

Radzę jeszcze przestudiować w źródłach pozostałe kodeksowe zakazy wyprzedzania też posiadają wyjątki.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » czwartek 28 maja 2015, 20:48

Kubson895 napisał(a):Że można na zielonym przejechać to wiadomo, ale chodzi o manewr wyprzedzenia na przejściu. Dopiero od LeszkoII się dowiedziałem, że można. W książce zdawałoby się poważnej i uznanej firmy GI nic o tym nie pisało. Pisze tylko że nie można wyprzedzać na przejściu i tyle, więc uznałem to jako bezwzględnie obowiązującą zasadę.

Zmień książkę na coś konkretniejszego np kodeks drogowy ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze