Nietypowa sytacja na osiedlu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nietypowa sytacja na osiedlu

Postprzez Kevin » sobota 23 maja 2015, 21:07

Witam, przytrafiła mi się dziś nietypowa sytuacja na ulicy osiedlowej i prosiłbym o Waszą interpretacje.
Tutaj jest rysunek : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4defe135ef2196c1.html
Ulica osiedlowa, zastawiona zaparkowanymi samochodami, możliwy przejazd tylko jednego auta. Z naprzeciwka widzę "auto nr 1" - oczywiście nie zmieścimy sie razem na ulicy wiec chcąc umożliwić mu przejazd chowam się za "zaparkowanymi autami" i włączyłem lewy kierunkowskaz. Identycznie postąpił gość w "auto nr 2". Widząc, że "auto nr 1" skręca w prawo w zatoczkę przy klatce schodowej kontynuowałem jazdę, a w między czasie okazało się, że PAN w "auto nr 3" - niebieska strzałka, ominął "auto nr 2" i prawie ominął mnie po czym strąbił, nakrzyczał itp. itd....

Co o tym sądzicie ?
Kevin

Re: Nietypowa sytacja na osiedlu

Postprzez LeszkoII » sobota 23 maja 2015, 21:46

Powinieneś ustąpić pierwszeństwa zmieniając zajmowany pas ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Kubson895 » niedziela 24 maja 2015, 13:58

Powinieneś się upewnić czy za Tobą nikt nie jedzie (trzeba ustąpić wtedy) i czy możesz kontynuować jazdę.
Kubson895

Postprzez Kevin » niedziela 24 maja 2015, 16:39

a co z tymi artykułami w odniesieniu do auta nr 3:

1.Przy założeniu, ze ja stałem w miejscu a auto nr 3 mnie omijało:
Wedle art. 23 ust. 1 pkt. 2 przy omijaniu należy zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a wrazie potrzeby zmniejszyć prędkość, omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcania w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony.

2.Przy założeniu, ze ja wolno jechałem a auto nr 3 mnie wyprzedzało:
"Art. 24. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy: (...) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. "

Proszę o komentarz ;)
Kevin

Postprzez Kubson895 » niedziela 24 maja 2015, 16:57

Ale to sytuacja gdzieś tam na osiedlu i kiedy stałeś w miejscu/jechałeś wolno, co innego też na drodze gdy jesteś w pełnym ruchu. Pamiętam, że lata temu ojciec miał identyczną sytuację, uderzył w innego jadącego jak wyjeżdżał zza samochodu i musiał płacić.
Kubson895

Postprzez Kevin » niedziela 24 maja 2015, 18:48

Kubson895 napisał(a):Ale to sytuacja gdzieś tam na osiedlu i kiedy stałeś w miejscu/jechałeś wolno, co innego też na drodze gdy jesteś w pełnym ruchu. Pamiętam, że lata temu ojciec miał identyczną sytuację, uderzył w innego jadącego jak wyjeżdżał zza samochodu i musiał płacić.

Znalazłem info, ze "od września 2010 roku, na parkingach i drogach osiedlowych obowiązują te same przepisy, co na drogach publicznych i zarówno Policja, jak i straż miejska ma prawo interweniować"

Moim zdaniem wina leży po stronie auta nr 3
Kevin

Postprzez Kubson895 » niedziela 24 maja 2015, 20:00

On miał oczywiście obowiązek zachować ostrożność (jak w przytoczonym artykule) gdy miałeś kierunkowskaz. Ale Ty powinieneś ustąpić, chciałeś zmienić pas i musiałeś się upewnić czy z tyłu nic nie jedzie i czy możesz jechać dalej. I też nie sądzę, że on w TEJ sytuacji miał obowiązek ominąć Cię z prawej strony bo nie było to możliwe. Ty byłeś tak jakby zaparkowany wśród innych i jakbyś włączał się do ruchu, a wtedy bezwzględnie ustępujesz.
Kubson895

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 maja 2015, 21:40

Kevin napisał(a):omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcania w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony.
Skręcałeś w lewo...ale kierownicą i kołami. Nie zmieniałeś kierunku jazdy tylko pas ruchu.
Kevin napisał(a):2.Przy założeniu, ze ja wolno jechałem a auto nr 3 mnie wyprzedzało:
"Art. 24. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy: (...) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. "

Dlaczego chcesz na siłę się wybielić?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Kevin » poniedziałek 25 maja 2015, 21:40

LeszkoII napisał(a):Skręcałeś w lewo...ale kierownicą i kołami. Nie zmieniałeś kierunku jazdy tylko pas ruchu.

A może chciałem skręcić do "zatyczki przy klatce schodowej" - przecież to nie jest zabronione.
LeszkoII napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy: (...) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. " "

:wow:
a na jakim pasie było auto nr 3 zanim rozpoczęło wyprzedzanie .... ? przecież na tym co ja (prawym). Skoro ja zasygnalizowałem zmiane kierunku to auto nr 3 NIE MOŻE wyprzedzać.
Kevin

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 maja 2015, 22:21

Skoro ja zasygnalizowałem zmiane kierunku to auto nr 3 NIE MOŻE wyprzedzać.

Kierunku jazdy czy pasa ruchu ?
Bo z danych wynika,że są dwa pasy ruchu w tym jeden zastawiony pojazdami, które parkują.
jeśli tak to ciebie obowiązują przepisy o zmianie pasa ruchu...zjechałeś z lewego na prawy i chciałeś z powrotem na lewy..tak ?
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze