włączający sie autobus i zmiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

włączający sie autobus i zmiana pasa ruchu

Postprzez Kevin » wtorek 28 kwietnia 2015, 22:56

Witam wszystkich. Spotkało mnie dziś niemiłe zaskoczenie. Sytuacja wyglądała następująco:
Jechałem lewym pasem i chciałem zmienić pas na prawy, a potem skręcić w prawo w osiedle.W połowie manewru zorientowałem sie, że autobus wyjeżdża z zatoczki i prawie o mnie zahaczył. [url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a355a6e7597705ce.html[/url]
[b]
Kto w tej sytuacji miał pierwszeństwo, a kto popełnił błąd ?[/b]
Kevin

Re: włączający sie autobus i zmiana pasa ruchu

Postprzez szerszon » wtorek 28 kwietnia 2015, 23:15

Nie umożliwiłeś mu włączenia się do ruchu. Skandal.
szerszon

Postprzez Kevin » środa 29 kwietnia 2015, 00:18

szerszon napisał(a):Nie umożliwiłeś mu włączenia się do ruchu. Skandal.

masz racje, ale tylko w przypadku gdybym jechał prawym pasem na który chce wjechać autobus zgodnie z tym:
Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

z mojego punktu widzenia, fizycznie nie mam możliwości oceny czy i jakie auto chce wjechać na prawy pas z przystanku ponieważ:

a). w momencie sprawdzenia czy prawy pas ruchu jest wolny (był wolny), prawe lusterko fizycznie nie obejmuje przystanku autobusowego
b). nawet gdybym odwrócił głowę to zobaczył bym prawy słupek D samochodu

kierowca autobusu był w dużo lepszej sytuacji ponieważ widział przed sobą mój samochód z włączonym kierunkowskazem, wiec podciągnął bym pod ten artykuł:
Art. 18.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Oczywiście jeśli ktoś ma inny pomysł to czekam na komentarze :)

Pozdrawiam
Kevin

Postprzez szerszon » środa 29 kwietnia 2015, 07:07

masz racje, ale tylko w przypadku gdybym jechał prawym pasem na który chce wjechać autobus zgodnie z tym:

Tak ? A jest coś napisane,że jadąc tylko prawym pasem masz umożliwić włączenie się do ruchu ? Intrygująca interpretacja...
z mojego punktu widzenia, fizycznie nie mam możliwości oceny czy i jakie auto chce wjechać na prawy pas z przystanku ponieważ:
Mało to kogo interesuje...argument .."bo nie widziałem. bo mi słupek zasłonił" jest niepoważny.
kierowca autobusu był w dużo lepszej sytuacji ponieważ widział przed sobą mój samochód z włączonym kierunkowskazem, wiec podciągnął bym pod ten artykuł:

Aha... rozumiem, że ktoś ma mieć obowiązek..ty już nie... :eek2:
I zastosował się, ponieważ jak pisałeś kolizji nie było.
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 29 kwietnia 2015, 09:25

Dojeżdżając do przystanku powinieneś widzieć autobus stojący w zatoce. Powinieneś również przewidzieć, że będzie chciał wjechać na prawy pas. Powinieneś także wiedzieć, że zmieniając pas akurat w tym miejscu możesz utrudnić wyjechanie z zatoki autobusowi. To Twoje powinności. Kierujący autobusem wyjeżdżając z zatoki powinien to zrobić w taki sposób, by nie zagrozić bezpieczeństwu ruchu. Czyli nie staranować innego pojazdu ani nie wyjechać bezpośrednio przed niego uniemożliwiając mu skuteczne hamowanie. Autobusowi jest zdecydowanie trudniej, ponieważ musi uważać na wiele pojazdów. Autobus jest jeden i łatwiej go obserwować.
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 29 kwietnia 2015, 21:45

Skandal, ze kierowcy autobusow traktuja art.18.1. jako pierwszwntwo absolutne i czesto nawet w lusterko nie patrza.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 29 kwietnia 2015, 23:06

Nie jest to prawdą. Bardzo rzadkie przypadki.
szerszon

Postprzez Borys_q » środa 29 kwietnia 2015, 23:21

Kto w tej sytuacji miał pierwszeństwo, a kto popełnił błąd ?

Błąd twój.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szymon1977 » czwartek 30 kwietnia 2015, 09:24

Pierwszenstwo miales Ty. Autobus moze wyjezdzac z zatoki ale dopiero pod pewnymi warunkami. A nie pchac Ci sie przed maske.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 30 kwietnia 2015, 09:27

Pierwszenstwo miales Ty.
W swoim wypaczonym podejściu do PoRD nie zapominaj jednak o obowiązkach wobec autobusu.
W przypadku pojazdu uprzywilejowanego jest podobnie. Też nie ma pierwszeństwa. Tylko trzeba myśleć, prawda ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 30 kwietnia 2015, 11:33

Autobus ustepuje PP chyba ze jest przepuszczany. Tyle PoRD.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 30 kwietnia 2015, 11:50

Kierowca autobusu, widząc pojazdy zbliżające się do tego pojazdu, ma prawo liczyć, że inni uczestnicy stosują się do przepisów ruchu drogowego. Autobus posiada tutaj całkiem spore przywileje (nie tylko obowiązek zmniejszenia prędkości innych pojazdów, ale także ich zatrzymania się w celu ułatwienia włączenia się do ruchu).

W praktyce wygląda to żałośnie, a na drogach większego ruchu (np. krajowych w obszarze zabudowanym) prawidłowe zachowanie to wyjątki jednostkowe.

P.S. Przypominam, że autobus szkolny posiada jeszcze większe 'fory' niż autobus włączający się do ruchu z przystanku w O.Z..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 30 kwietnia 2015, 13:58

szymon1977 napisał(a):Autobus ustepuje PP chyba ze jest przepuszczany. Tyle PoRD.

Pokaż mi w artykule 18 coś o ustąpieniu pierwszeństwa.
Znowu sobie wymyślasz. :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 30 kwietnia 2015, 21:18

No wlasnie, w art.18. nie ma nic. To w ktorym art. jest, ze obowiazek ustapienia PP przez wlaczajacego sie do ruchu nie dotyczy autobusu?
szymon1977

Postprzez Borys_q » czwartek 30 kwietnia 2015, 21:21

Pierwszenstwo miales Ty.

Może i miał pierwszeństwo ale popełnił błąd.

Szymon taki znawca PoRD a tak łatwo dajesz się wciągnąć w grę słów, celowo napisałem kto popełnił błąd a nie kto miał pierwszeństwo, a ty pisząc nieprecyzyjnie wystawiasz się na upierdliwość Szerszona.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze