Wymuszenie pierwszenstwa na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wymuszenie pierwszenstwa na rondzie

Postprzez franioxd » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 18:36

Witam. Ostatnio jechalem po rondzie przed ktorym stoi znak ustąp pierwszenstwa przejazdu, czyli pojazd wjeżdzający na rondo musi ustąpic pierwszeństwa pojazdowi ktory na tym rondzie się znajduje. Kobieta wjechala na rondo po czym zatrzymala sie praktycznie calym obrysem auta za tymi trójkątami informującymi o warunkowum zatrzymaniu pojazdu. Ja rowniez zahamowalem w celu unikniecia kolizji i zaczekalem az pojedzie dalej. Ku mojemu zdziwieniu zaczela wymachiwac rekami i krecic glową jak to ja bym byl czemus winien zachowując sie uprzejmie wobec niej. Miejsca na przejazd pozostawila mi doslownie tyle ze musialbym wjechac na ten bruk na rondzie ruzykujac ze otre auto. I teraz moje pytanie tak z ciekawosci. czy jadąc po tym rondzie caly czas z tą samą predkoscią, nie zatrzymując sie przed nią tylko np. próbując ominąc ją zachaczylbym o jej auto to czy policja moglaby uznac moją wine np. ze wcale nie hamowalem albo nie zachowalem ostroznosci itp?
franioxd

Re: Wymuszenie pierwszenstwa na rondzie

Postprzez Henq » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 20:27

franioxd napisał(a):Witam. Ostatnio jechalem po rondzie przed ktorym stoi znak ustąp pierwszenstwa przejazdu, czyli pojazd wjeżdzający na rondo musi ustąpic pierwszeństwa pojazdowi ktory na tym rondzie się znajduje. Kobieta wjechala na rondo po czym zatrzymala sie praktycznie calym obrysem auta za tymi trójkątami informującymi o warunkowum zatrzymaniu pojazdu. Ja rowniez zahamowalem w celu unikniecia kolizji i zaczekalem az pojedzie dalej. Ku mojemu zdziwieniu zaczela wymachiwac rekami i krecic glową jak to ja bym byl czemus winien zachowując sie uprzejmie wobec niej. Miejsca na przejazd pozostawila mi doslownie tyle ze musialbym wjechac na ten bruk na rondzie ruzykujac ze otre auto. I teraz moje pytanie tak z ciekawosci. czy jadąc po tym rondzie caly czas z tą samą predkoscią, nie zatrzymując sie przed nią tylko np. próbując ominąc ją zachaczylbym o jej auto to czy policja moglaby uznac moją wine np. ze wcale nie hamowalem albo nie zachowalem ostroznosci itp?

uznać Twoją winę za co?
Jak twierdzisz kobieta wjechała za znak zablokowała Ci możliwość przejazdu więc nie ma takiej możliwości że w razie kolizji wina by była Twoja ( ale to nie była pani posłanka ;) )
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 20:37

Jeśli mogłeś uniknąć kolizji a nie zrobiłeś tego i da się to udowodnić, to i owszem mandat się należy.
kg1956

Postprzez Henq » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 20:40

kg1956 napisał(a):Jeśli mogłeś uniknąć kolizji a nie zrobiłeś tego i da się to udowodnić, to i owszem mandat się należy.

A jak to udowodnić? Pani miała kamerkę? i nagrało jak pakuje się pod auto na rondo? :)
Henq

Postprzez pasqudek » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 22:22

@franioxd: a zauwazyles kiedykolwiek, ze zespol pojazdow wjezdza na ten bruk bez otarc? Poza tym masz zawsze kawalek bruku zanim bedzie maly murek.
@henq i @kg: swiadkowie?
pasqudek

Postprzez franioxd » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 23:12

pasqudek chodzilo mi o to ze moglem sie nie zmiecic miedzy wysokim kraweznikiem a autem i moglem otrzec auto tej kobiecie
franioxd

Postprzez pasqudek » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 23:24

:franio: rura i do przodu i nie ma, ze boli. Naprawa auta z winy kobiety nauczylaby ja zachowania na drodze, a Tobie sprezentowalaby nowe czesci w serwisie firmowym:)
pasqudek

Postprzez kg1956 » wtorek 28 kwietnia 2015, 18:49

Henq napisał(a):
kg1956 napisał(a):Jeśli mogłeś uniknąć kolizji a nie zrobiłeś tego i da się to udowodnić, to i owszem mandat się należy.

A jak to udowodnić? Pani miała kamerkę? i nagrało jak pakuje się pod auto na rondo? :)

To nie jest temat o udowadnianiu winy. Może być kamerka, może być świadek, wszystko jedno, byle udowodnić, że zrobił to umyślnie.
kg1956

Postprzez Henq » środa 29 kwietnia 2015, 15:32

kg1956 napisał(a):To nie jest temat o udowadnianiu winy. Może być kamerka, może być świadek, wszystko jedno, byle udowodnić, że zrobił to umyślnie.

Kobieta pakuje się na rondo pomimo znaku A-7 tuż pod jadące auto po rondzie a Ty chcesz udowadniać że zawinił kierowca będący już na rondzie?
Henq

Postprzez testuje » środa 29 kwietnia 2015, 19:28

pasqudek napisał(a)::franio: rura i do przodu i nie ma, ze boli. Naprawa auta z winy kobiety nauczylaby ja zachowania na drodze, a Tobie sprezentowalaby nowe czesci w serwisie firmowym:)

Nie każdy jeździ szpachlowozem, żeby ot tak go sobie uszkadzać. Poza tym skutków zderzenia nigdy nie przewidzisz, szkoda auta i zdrowia, jeśli można uniknąć kolizji.
testuje

Postprzez pasqudek » środa 29 kwietnia 2015, 19:53

@szerszon: nie kazda tez nadaje sie na kierowce mimo posiadania pj.
pasqudek

Postprzez szerszon » środa 29 kwietnia 2015, 23:11

Eeeee...yyyyy......uuuuuu...... przecież w tym temacie nic nie pisałem ... :hmm:
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 30 kwietnia 2015, 10:03

Henq napisał(a):
kg1956 napisał(a):To nie jest temat o udowadnianiu winy. Może być kamerka, może być świadek, wszystko jedno, byle udowodnić, że zrobił to umyślnie.

Kobieta pakuje się na rondo pomimo znaku A-7 tuż pod jadące auto po rondzie a Ty chcesz udowadniać że zawinił kierowca będący już na rondzie?

A Ty w takim przypadku umyślnie w nią wjeżdżasz mimo, że mogłeś spokojnie wyhamować? Nie znam Cię na tyle ale sądzę, że jednak nie.
kg1956

Postprzez Henq » czwartek 30 kwietnia 2015, 16:30

kg1956 napisał(a):A Ty w takim przypadku umyślnie w nią wjeżdżasz mimo, że mogłeś spokojnie wyhamować? Nie znam Cię na tyle ale sądzę, że jednak nie.

czytaj co autor pisze:
"tyle ze musialbym wjechac na ten bruk na rondzie ruzykujac ze otre auto" - no i kto mu w takiej sytuacji zapłaci za naprawę?
"czy jadąc po tym rondzie caly czas z tą samą predkoscią, nie zatrzymując sie przed nią tylko np. próbując ominąc ją zachaczylbym o jej auto" - przeciez próbował ominąć ale kobieta nie dała mu na to szans.
Henq

Postprzez kg1956 » piątek 01 maja 2015, 15:21

Jeśliby otarł, znaczyłoby to, że jechał za blisko. Powinien jechać tak, by nie otrzeć. Chyba, że nie zdążył wyhamować, bo nie spodziewał się, że mu wyjedzie. Jeśli jednak widział ją i zdążyłby wyhamować a mimo to przy omijaniu otarł no to sorry Vinnetou.
kg1956

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze