Zawracanie na "kopercie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na "kopercie"

Postprzez Still » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 14:50

Witam, posiadam kat B. od kilku miesięcy, kilka dni temu byłem zmuszony zawracać na kopercie, moze nie zmuszony, ale po prostu takie zawracanie wykonałem. Zastanawiam się teraz czy takie działanie jest zgodne z przepisami. Parkowanie w miejscu dla niepełnosprawnych jest niedozwolone, ale czy zawracanie? Wjazd i od razu wyjazd? Pytam, bo nie mogę nigdzie tego znaleźć, a w przyszłości chcę wiedzieć czy mogę tak zrobić czy też nie :)
Still

Re: Zawracanie na "kopercie"

Postprzez szerszon » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 14:52

A co jest konkretnie napisane w przepisie ? Zabrania sie parkowania/postoju ?
Prawda ? Aby o tym mówić to musiałoby trwać ponad 1 minutę.
Czy tak długo zawracałeś ? :wink:
szerszon

Postprzez Still » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 14:55

Nie sądzę, ze teraz to trwało ponad minutę, jednak bardziej chodzi mi o przyszlosc, przy wyjezdzie czasami trzeba przepuscić kogos, co juz moze trwac ponad minute :)
Still

Postprzez Borys_q » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 18:10

Zatrzymanie wynikające z warunków ruchu (oczekiwanie na możliwość cofnięcia) jest zatrzymaniem niezależnie od czasu trwania. Jeśli nie wychodzisz w trakcie manewru po fajki do kiosku to możesz tak zrobić.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze