Manewr zawracania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Manewr zawracania

Postprzez Lem0ngrab » niedziela 12 kwietnia 2015, 01:57

Witam. Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie - czy na skrzyżowaniu przedstawionym na załączonym obrazku prawidłowy jest następujący manewr zawracania: skręt w lewo, wjazd przodem na prawy pas, wyjazd tyłem również na prawy i kontynuowanie jazdy.

http://imgur.com/F88MVeG
Lem0ngrab

Re: Manewr zawracania

Postprzez tomekkoz » niedziela 12 kwietnia 2015, 06:36

Prawidłowo, tylko pamiętaj, że w warunkach (np. przy dużym natężeniu ruchu) w których mógłbyś zagrozić bezpieczeństwu ruchu lub ten ruch utrudnić zabrania się zawracania.
Pamiętaj też, że takie zawracanie składa się ze skrętu w lewo i cofania ze skrętem w prawo.
Należy pamiętać o prawidłowym użyciu kierunkowskazów i ustąpieniu pierwszeństwa zgodnie z art 25.1 i art 23.1
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez bllech » niedziela 12 kwietnia 2015, 10:35

Nieprawidłowo
PORD Art.49.1
bllech

Postprzez LeszkoII » niedziela 12 kwietnia 2015, 20:39

Lem0ngrab napisał(a):czy na skrzyżowaniu przedstawionym na załączonym obrazku prawidłowy jest następujący manewr zawracania
Owszem te manewry są dozwolone w zaistniałej, przedstawionej graficznie sytuacji.
Ale czy opisane manewry stanowią zawracanie - nie sądzę. Rozrysowane tutaj tzw. "zawracanie na trzy" nie stanowi w mojej opinii jednego manewru lecz kilka. Dlatego raczej byłbym skłonny nazwać taki ruch pojazdu "zawracaniem" w ujęciu potocznym (przy użyciu cudzysłowu).

Z grafiki wynika, że pojazd skręcił w drogę poprzeczną, po czym cofał w prawo (również w drogą poprzeczną) a następnie zmienił kierunek ruchu( w sensie kierunku wektora prędkości) i pojechał na wprost.

Gdyby wcześniej stał znak B-23, to można "zawrócić" skręcając w lewo, później cofając(lub zawracając na drodze poprzecznej) a następnie skręcając w prawo.

Wyprzedzając nieco pytanie autora tematu, przypomnę iż znak B-23 nie zabrania skręcania w lewo! Ta oczywista prawda może niektórych dyskutantów zaboleć - zwłaszcza tych, którzy definiują sobie zawracanie jako skręt w lewo.
blolech napisał(a):Nieprawidłowo
PORD Art.49.1
Takie już są warunki ruchu (powołuję się np. na Izzaca Netwona), że ruch ciała zmieniającego kierunek wektora prędkości na przeciwny zachowując orientacje liniową na drodze, musi się zatrzymać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » niedziela 12 kwietnia 2015, 21:36

Nie jestem pewien, czy B-23 zabrania wyłącznie "tradycyjnego" zawracania czy każdego. Niby kształt znaku wskazuje, którego rodzaju zawracania zabrania ale... :hmm:
kg1956

Postprzez LeszkoII » niedziela 12 kwietnia 2015, 22:04

^^ Jak sobie wjedziesz na podwórko, po czym cofniesz w prawo (albo na nim zawrócisz), to potocznie zawróciłeś, ale formalnie wykonałeś manewr zmiany kierunku jazdy a później włączyłeś się do ruchu.

Co innego, gdy "zawracanie na 3" wykonujesz na jezdni. Zachowujesz się tak wtedy tylko dlatego, że nie zmieściłbyś się na zbyt wąskiej jezdni. Stąd pomocnicza korekta: cofnięcie, wrzucenie jedynki i ruszenie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez bllech » czwartek 16 kwietnia 2015, 12:04

LeszkoII napisał(a):Owszem te manewry są dozwolone w zaistniałej, przedstawionej graficznie sytuacji.

Możesz podać gdzie w PORD zezwala na takie manewry na skrzyżowaniu.
LeszkoII napisał(a):Takie już są warunki ruchu (powołuję się np. na Izzaca Netwona), że ruch ciała zmieniającego kierunek wektora prędkości na przeciwny zachowując orientacje liniową na drodze, musi się zatrzymać

Isaac Netwon to Twój krewny.
bllech

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 kwietnia 2015, 13:04

bllech napisał(a):Możesz podać gdzie w PORD zezwala na takie manewry na skrzyżowaniu.
Nie mogę, przykro mi ale nie znalazłem w Ustawie PoRD również rysunku przypominającego ten z pierwszego wpisu.
Mogę natomiast zagwarantować, że prawo reguluje kwestie związane z cofaniem, zmianą kierunku jazdy (w tym też zawracaniem), zbliżaniem się do skrzyżowania a na dodatek wymóg odpowiedniej ostrożności mówi sam za siebie.
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 17 kwietnia 2015, 18:57

bllech napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Owszem te manewry są dozwolone w zaistniałej, przedstawionej graficznie sytuacji.

Możesz podać gdzie w PORD zezwala na takie manewry na skrzyżowaniu.

PORD zabrania w tym wypadku skrętu w lewo?
PORD zabrania cofania na skrzyżowaniu?
Więc w czym problem?
Co ma art.49.1 do tej sytuacji? może widzisz tu gdzieś przejazd kolejowy albo "zatrzymanie"?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze