Cwany manewr - dla mnie nowość.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Cwany manewr - dla mnie nowość.

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 lutego 2015, 15:11

Kilka dni temu byłem świadkiem odwalania takiej sztuki (rys. niżej)

Obrazek

Stałem tak jak beżowy z rysunku. Żeby przejechać na wprost musiałem się zatrzymać przed P-14 w oczekiwaniu na sygnał zielony.
Otóż jeźdźca samochodu (tak go drobiazgowo określę), który dojeżdżał do mnie oczekującego, ominął mnie i "zmienił" kierunek jazdy w prawo (że to niby na warunkowej strzałce od S-2), po czym cofnął w prawo ustawiając się tuż przed przejściem dla pieszych, przed którym ja wciąż stałem. Ostatni element cwaniackiego manewru to jazda na wprost przy otwartym ruchu poprzecznym (zielone na S-1).

Fajne co?

Przy okazji ciekaw jestem, jak na taki manewr zapatrują się osoby z Forum, które lubią sobie podzielić manewry na skrzyżowaniu na N- sztuk.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Cwany manewr - dla mnie nowość.

Postprzez disaster » czwartek 19 lutego 2015, 15:52

Nie jeźdzca samochodu, tylko jeździec apokalipsy :D

No co - przecież P-14 można przekraczać - było o tym tutaj na forum :D
Skręcać w prawo na S-2 można? - można!
Cofać na skrzyżowaniu można? - można, tyle że szczególnie ostrożnie ;)
A ostatni element - cóż, w końcowym położeniu był na skrzyżowaniu niekierowanym, nieprawdaż?

xD
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez rusel » czwartek 19 lutego 2015, 16:45

To ma zwalić z nóg?
rusel

Postprzez Makabra » czwartek 19 lutego 2015, 16:46

disaster napisał(a):No co - przecież P-14 można przekraczać - było o tym tutaj na forum :D

Można, ale jak korzystasz z warunkowej do skrętu, cwaniak z tego co narysował Leszko zaczął skręt ale nie skręcił tylko w efekcie manewrowania autem na skrzyżowaniu pojechał prosto. Chyba że skręcił całkiem w tamtą drogę i wycofał mając za plecami zielone...
disaster napisał(a):Skręcać w prawo na S-2 można? - można!

Można ale po uprzednim zatrzymaniu się przed sygnalizatorem. Przed sygnalizatorem stał Leszko, czyli cwaniak powinien po zmianie pasa na lewy zatrzymać się przed sygnalizatorem a pewnie tego nie zrobił. Zresztą ciekawe czy zatrzymanie się na pasie pod prąd przed S2 jest zgodne z przepisami :lol:
disaster napisał(a):Cofać na skrzyżowaniu można? - można, tyle że szczególnie ostrożnie ;)

Można :mrgreen:
disaster napisał(a):A ostatni element - cóż, w końcowym położeniu był na skrzyżowaniu niekierowanym, nieprawdaż?

Przecież na skrzyżowaniu działają światła, czyli ruch jest kierowany, jeśli nie skręcił w prawo to nie wykonał manewru który dopuszcza S2, czyli w efekcie nie zastosował się do sygnału czerwonego jadąc na wprost :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czwartek 19 lutego 2015, 16:50 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez rusel » czwartek 19 lutego 2015, 16:49

To nie był cwaniak tylko Lith, ważne że było bezpiecznie, nikomu nic nie zrobił i nie musiał czekać bo po co.
rusel

Postprzez disaster » czwartek 19 lutego 2015, 16:49

Ale manewr skrętu wykonał :D
Potem wykonał drugi manewr cofania :mrgreen:
I znalazł się za sygnalizatorem prawie, ze legalnie (to omijanie :mrgreen: )
A skrzyżowanie opuścić przecie można :mrgreen:
disaster

Postprzez Makabra » czwartek 19 lutego 2015, 17:02

Ja standardowo robię podobny manewr, tylko nikt się o nic nie może przyczepić do mnie.

https://goo.gl/maps/i0Aso
Jak jest korek i widzę z daleka że zapala się czerwone, wskakuje na buspas, skręcam w prawo na warunkowej, zawracam w najbliższej bramie po prawej zaraz za podwójną, i potem łapię się albo na końcówkę zielonego, albo na strzałkę warunkową do skrętu w prawo :D
Przeważnie jak już jestem pod estakadą to auta ruszają dopiero na zielonym :twisted:
Makabra

Postprzez lith » czwartek 19 lutego 2015, 17:32

@rusel
Lith by grzecznie czekał z tyłu. A jakby było to skrzyżowanie w szczerym polu w środku nocy i nikogo łącznie z leszkiem by nie było to może by przejechał... ale normalnie, prosto, a nie jakieś tańce deszczu na środku odstawiał.
lith

Postprzez disaster » czwartek 19 lutego 2015, 17:40

Ja też rozważyłbym napad na bank, gdybym był pewien, że nikt go ze mną nie skojarzy :mrgreen:
disaster

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 lutego 2015, 17:45

Ja sie doliczyłem 4 wykroczeń:
a.) niezastosowanie się do S-2 (nieupoważniony wjazd za sygnalizator, brak zatrzymania się) lub niezastosowanie się do S-1 przy przejeździe na wprost przez skrzyżowanie);
b.) przekroczenie P-4
c.) nieprawidłowa pozycja przy próbie skręcenia w prawo;

ewentualnie
d.) cofanie na skrzyżowaniu (słaba widoczność zza łuku - zagrożenie bezpieczeństwa, mógłbym przecież ruszyć);
e.) brak kierunkowskazów ( o czym nie wspomniałem).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » czwartek 19 lutego 2015, 17:50

Oj tam, kierunkowskazy służą do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy, a facet przecież nic nie zmieniał.
Brakiem użycia kierunkowskazów zasygnalizował, że chce jechać prosto! Proste?
S-2 - no przecie na skręt zezwala.
Nie zatrzymał się? W definicji S-2 jest napisane, że trza sie zatrzymać przed linią zatrzymania. Nie jest napisane, że bezpośrednio. Może zatrzymał się przed linią ale 200m?
P-4 - no blokowałeś ruch, to nawet na egzaminie można omijać ponoć przekraczając P-4, jak zawalidroga stoi.

Pozycja? Jest zakaz skręcania w prawo z lewego pasa? Ni ma. Trzeba tylko ustąpić pierwszeństwa tym na prawym. A że pod prąd? Szczegół.
disaster

Postprzez lith » czwartek 19 lutego 2015, 17:51

@disaster
a ja nie ;)
lith

Postprzez jasper1 » czwartek 19 lutego 2015, 18:06

lith napisał(a):@rusel
Lith by grzecznie czekał z tyłu.

Dobry, grzeczny chłopiec. :lol:

A czy jesteś w stanie przedstawioną tu sytuację zaliczyć do przejawów zdziczenia obyczajów na drodze? :D
Jak by na to nie patrzeć... buuum nie było.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez disaster » czwartek 19 lutego 2015, 18:09

Wszystko da się tutaj pięknie wyjaśnić.
Nawet stosownymi paragrafami PoRD można się podeprzeć :D
To trochę tak jak z tą dyskusją o rondach.
disaster

Postprzez lith » czwartek 19 lutego 2015, 18:30

@jasper1
Nie. Jakie zdziczenie, prędzej zdziwaczenie ;) Ktoś odstawia jakieś dzikie manewry, bo niby chce coś zakombinować, ale żeby wyszło przepisowo... inna sprawa, ze mu 'trochę' nie wyszło i aż ciężko mi uwierzyć, że zrobił to specjalnie, a nie rzeczywiście pomylił uliczki. Jeśli tak to musiał być jakiś tęgi umysł... :mrgreen:
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze