Wątpliwe punkty karne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwe punkty karne

Postprzez jutek » czwartek 12 lutego 2015, 14:57

Taka sytuacja: https://www.youtube.com/watch?v=Y5kb_BZWyqw (jeśli już ktoś to wklejał to sorki). Słusznie aż tyle punktów? Ja mam wątpliwości, czy tam rzeczywiście jest skrzyżowanie, czy tylko wyjazdy z posesji i/lub przecięcie drogi z drogą gruntową, które skrzyżowaniem nie są. Po drugie, czy słusznie należy się mandat za "wyprzedzanie na linii ciągłej" jeśli rozpocznie się manewr na linii przerywanej i skończy również na linii przerywanej, czyli jeśli nie było przekroczenia linii ciągłej tak jak w tej sytuacji?
jutek

Re: Wątpliwe punkty karne

Postprzez lith » czwartek 12 lutego 2015, 15:18

Nie widać czy skrzyżowanie. Może było, może nie było. Za co mandat podpisał, do tego się przyznał. Imo w najgorszym razie powinno być wyprzedzanie na skrzyżowaniu + przekroczenie prędkości. Swoją drogą - złapano groźnego pirata, a mandaty tak śmiesznie niskie, niektórzy tu by go do kamieniołomu zesłali ;)
lith

Postprzez jutek » czwartek 12 lutego 2015, 15:32

Jak czytam komentarze pod filmikiem, to większość ludzi za największe "przewinienie" uważa "wyprzedzanie na ciągłej", czego ja tam nie widzę. Czyli w takiej sytuacji zgodnie z prawem to wykroczenie nie ma miejsca i jest to tylko nadinterpretacja policji?
jutek

Postprzez lith » czwartek 12 lutego 2015, 15:36

Zakaz jest najeżdżania/przekraczania ciągłej.
lith

Postprzez szerszon » czwartek 12 lutego 2015, 15:38

Tylko w takim układzie nie ma prawa wrócić przez P-4 na swój pas. :D
szerszon

Postprzez lith » czwartek 12 lutego 2015, 15:42

Na filmiku nie wrócił.

A jak będzie coś z naprzeciwka jechało to wiesz... bezpieczeństwo przede wszystkim, złamał przepis, żeby uniknąć zagrożenia :P
lith

Postprzez szerszon » czwartek 12 lutego 2015, 15:48

Poważnie..facet zgrywa, albo nie jest lekko niekumaty. Przecież przed P-4 miał odpowiednia linię ostrzegającą właśnie przed P-4. Był zainteresowany tylko wyprzedzaniem.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 12 lutego 2015, 15:54

No miał, nie zauważył, wyprzedził, nic sie nie stało. Dostał maksymalny mandat. Wszystko w normie ;) Niektórzy by takim piratom chcieli zrujnować życie, pozamykać, doprowadzić do bankructwa kosmicznymi karami. Też jedyną fotę z fotoradaru dostałem wlekąc się spokojnie za tirem :lol:
lith

Postprzez jutek » czwartek 12 lutego 2015, 16:16

Mandat jak mandat, ale według mnie w tej sytuacji nie powinien dostać więcej niż 10 punktów, a tu próbują z niego zrobić jakiegoś wielkiego pirata drogowego, kara niewspółmierna do winy. Prawda to, że od 4. stycznia 2016r. wchodzi w życie przepis zakazujący karania więcej niż 10 punktami podczas jednej kontroli (zatrzymania)?
jutek

Postprzez disaster » czwartek 12 lutego 2015, 16:36

Jaaaasne, jeszcze list pochwalny powinien dostać.
Tak jak ten skin co uratował staruszkę bo przestał ją kopać.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez LeszkoII » czwartek 12 lutego 2015, 16:49

lith napisał(a):Zakaz jest najeżdżania/przekraczania ciągłej.
Ale nie w związku z tym, żeby nie zetrzeć znaku :) P-4 rozdziela pasy ruchu. Zakaz jest głównie po to, żeby wprowadzić bezkolizyjność wymijania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » czwartek 12 lutego 2015, 21:00

lith napisał(a):Nie widać czy skrzyżowanie. Może było, może nie było.

Widać dokładnie, tylko ta ciota nie umie wyprzedzać więc nic nie widział :lol:
Obrazek

Jakby się normalnie wychylił i zobaczył podwójną ciągłą to to załatwia sprawę niewyprzedzania na skrzyżowaniu, a obszar zabudowany by zauważył jakby miał odpowiedni odstęp od dostawczaka. A na podwójną mógł najechać prawym kołem jak zmieniał pas ruchu :mrgreen: Mnie dziwi tylko fakt że gość nie został w ogóle zatrzymany po mimo tego że na nagraniu spory kawałek jeszcze jedzie. Dla mnie to jakaś ściema z tym mandatem.
Makabra

Postprzez papadrive » czwartek 12 lutego 2015, 21:28

Makabra napisał(a):Jakby się normalnie wychylił i zobaczył podwójną ciągłą to to załatwia sprawę niewyprzedzania na skrzyżowaniu,...

Nie musiał się wychylać. Linia ostrzegawcza, przed P-4, to tak, jak żółte światło na sygnalizatorze. :wink:
Wyrobisz się przed P-4, wyprzedzaj. Nie dasz rady. Odpuść.
Nie ma znaczenia, czy najechał, czy nie, na te linię. On nie powinien się znaleźć, na tym odcinku, na pasie dla ruchu przeciwnego.
Mnie dziwi tylko fakt że gość nie został w ogóle zatrzymany po mimo tego że na nagraniu spory kawałek jeszcze jedzie. Dla mnie to jakaś ściema z tym mandatem.

Też sobie o tym pomyślałem. :spoko: Nie odpuściłbym sobie nagrania z zatrzymania, szczególnie gdybym był przekonany o swojej niewinności. :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez lith » piątek 13 lutego 2015, 02:58

Nigdzie nie mówił, ze jest niewinny, tylko, że miał pecha, ze go złapali akurat na takim combo. Oczywiście, że zbyt ogarniętym kierowcą nie był - wiadomo, że mandaty najczęściej płacą nie ci co najczęściej łamią przepisy, bo oni akurat uważają ;) Najłatwiej dostać mandat jak się zrobi coś niechcący, raz , kiedyś.
lith

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 11:48

Bo wyszedł z głupiego założenia że jazda z prędkością 40kmh to można zwariować. A podejrzewam że za chwilę wszyscy się rozbujali i jechali szybciej. jeśli dostał mandat do dobrze mu tak, i jest piratem drogowym. Boguś z M3 przynajmniej ma dobre auto i chyba niezłe umiejętności z tego co widziałem.
Makabra

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze