Niejednoczesna zmiana pasa ruchu przez dwóch kierowców

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niejednoczesna zmiana pasa ruchu przez dwóch kierowców

Postprzez olexx » niedziela 25 stycznia 2015, 23:15

Opis sytuacji:

Prosta droga, 3 pasy ruchu w jednym kierunku. Ja jadę pasem lewym, inny kierowca prawym, środkowy jest wolny. Ja jadę nieco z przodu przed kierowcą z prawego pasa. Sygnalizuję zmianę pasa ruchu z lewego na środkowy upewniając się, że pas środkowy jest wolny oraz że nikt nie wjeżdża na ten pas z prawej strony. Rozpoczynam manewr i wykonuję skręt dość łagodnie (jest ślisko i pada deszcz) powoli wjeżdżając na środkowy pas. Gdy już praktycznie kończę manewr (moje auto znajduje się już całym obrysem na pasie środkowym ale nie jest idealnie w środku pasa tylko przy lewej krawędzi środkowego pasa) "dogania mnie" kierowca z prawego pasa zajeżdżając mi drogę - zostaję uderzony w swoje prawe przednie koło jego tylnym lewym kołem, który już po rozpoczęciu przeze mnie manewru postanowił zmienić pas z prawego na środkowy. Czyja jest wina?

Teoretycznie auto wjeżdżające na środkowy pas z prawej strony ma pierwszeństwo ale gdy ja rozpoczynałem swój manewr drugi kierowca nie sygnalizował zmiany pasa i nie wykonywał żadnego manewru. Ponadto w momencie zderzenia moje auto było już w 100% na pasie środkowym, a więc kierowca z prawego pasa zobowiązany był ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać.

Niestety ciężko precyzyjnie określić w którym momencie drugi kierowca rozpoczął sygnalizowanie/wykonywanie manewru. Dla uproszczenia przyjmijmy więc, że gdy on rozpoczynał swój manewr moje auto było już w 3/4 na środkowym pasie, a w momencie zderzenia moje auto było w 100% na środkowym pasie.

Czyja jest wina?
olexx

Re: Niejednoczesna zmiana pasa ruchu przez dwóch kierowców

Postprzez Makabra » niedziela 25 stycznia 2015, 23:28

Jak by mozna wysluchac zeznan drugiej strony i obejzec miejsce kolizji i ewentualne slady to mozna cos odpowiadsc na Twoje pytanie. Jak jest tak jak opisales to jego wina, tylko po co bys wtedy sie tutaj produkowal...
Makabra

Postprzez rusel » niedziela 25 stycznia 2015, 23:37

3/4 ma przewage nad 1/4?
rusel

Postprzez olexx » niedziela 25 stycznia 2015, 23:50

Ciekawi mnie w którym momencie (zgodnie z przepisami) kierowca z prawej musi ustąpić kierowcy z lewej. Gdyby zmieniali pas nowocześnienie sytuacja jest jasna ale co w sytuacji gdy kierowca z lewej rozpoczął wykonywania manewru wyraźnie wcześniej a do zderzenie dojdzie gdy kierowca z lewej będzie np. w 80% na pasie środkowym - teoretycznie nadal wykonuje manewr zmiany pasa więc musi ustąpić kierowcy z prawej?

Na zdrowy rozum kierowca z prawej widząc, że ktoś z lewej wykonuje manewr przed nim powinien mu ustąpić ale przepisy tego już przecież nie regulują
olexx

Postprzez LeszkoII » niedziela 25 stycznia 2015, 23:51

Niestety najprawdopodobniej "statystyczny" sąd orzekłby Twoją winę. Wina tkwi również w treści zredagowanego przepisu.

Kto był pierwszy na pasie środkowym? Jak to mierzyć? Stoperem i fotokomórką?? Niestety obecny kształt prawny daje przewagę wjeżdżającym na pas z prawej strony (przy zmianie pasa ruchu) - czyli nie Tobie. Wiadomo, że duże prędkości, martwe pola: to wszystko powoduje, że druga część zdania z Art. 22.4. nadaje się do poprawki.

W ogóle jestem zwolennikiem zmian w PoRD w kierunku doprecyzowania zachowań kierującego, który zamierza zmienić pas ruchu. Aktualny przepis nie jest zły, ale zbyt ogólny. Na autostradzie w ogóle się nie nadaje zasada "wjeżdżający na pas z prawej". teoretykom wydaje się wszystko "wporzo".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez olexx » niedziela 25 stycznia 2015, 23:58

Akurat ja w momencie zderzenia byłem już w 100% na swoim pasie (potwierdzone screenem z kamerki) ale ta sytuacja dała mi do myślenia.

W praktyce obecny kształt przepisów rodzi poważne problemy. Ktoś jadąc prawym pasem i widząc kierowcę zmieniającego pas z lewego pasa na środkowy może w ostatnie chwili uderzyć go choćby w tylny narożnik i (dopóki sam nie przyzna, że zrobił to z premedytacją) winny będzie zawsze kierowca z lewego pasa. Mam rację?
olexx

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 26 stycznia 2015, 00:06

olexx napisał(a):Akurat ja w momencie zderzenia byłem już w 100% na swoim pasie (potwierdzone screenem z kamerki) ale ta sytuacja dała mi do myślenia.
To jeszcze nie znaczy, że ustąpiłeś pierwszeństwa. W 80% zmieniłeś pas ruchu = nie zmieniłeś pasa ruchu. Nawet gdybyś w 100% znalazł się na pasie, to wcale nie oznacza że przestałeś być kierującym zmieniającym pas ruchu!

Przestrzegam wszystkich kierowców przed stosowaniem logiki zerojedynkowej w każdym przypadku. No bo później wychodzą kwiatki w stylu "ja wjechałem a on mnie walnął w tył... 50cm za skrzyżowaniem".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 26 stycznia 2015, 02:28

Jeśli masz nagranie z kamerki to myślę, że spokojnie się wybronisz. Jak nie przed sądem do zawsze możesz zrobić gównoburzę w internecie i w mediach - ja bym zrobił.
lith

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 26 stycznia 2015, 10:15

Jałowa dyskusja. Masz nagranie to wrzuć go tu. Wytnij 30 sek przed i 30 sek po.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » poniedziałek 26 stycznia 2015, 12:03

Szofer ma rację trza filmik zobaczyć, zresztą screen nic nie mówi bo na screenie z kamerki nie widać czy już było uderzenie czy jeszcze nie :D
Makabra

Postprzez rusel » poniedziałek 26 stycznia 2015, 12:36

Zdjecia po kolizji duzo powiedza gdzie dokladnie i pod jakim katem byly ustawione pojazdy, na tej podstawie mozna latwo uprawdopodobnic wine.
rusel

Postprzez olexx » poniedziałek 26 stycznia 2015, 13:04

Moja sprawa dzięki nagraniu została akurat wyjaśniona pomyślnie ale zastanawiałem się co by było gdybym jej nie miał (w tym przypadku śladów na drodze nie było). Czy jest jeszcze jakiś przepis pośredni oprócz art 22 regulujący zmianę pasa ruchu w podobnym przypadku kiedy zmiana pasa przez dwóch kierowców nie następuje jednocześnie i jakie wtedy są zasady pierwszeństwa?
olexx

Postprzez rusel » poniedziałek 26 stycznia 2015, 14:06

Artykuł nie załatwia sprawy w przypadkach określania granicy między realizowaniem manewru a jego wykonaniem. Wtedy bierzesz pod uwagę miejsce, prędkość, rodzaj uszkodzeń, relacje świadków itd
rusel

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 26 stycznia 2015, 14:23

olexx napisał(a):W ogóle jestem zwolennikiem zmian w PoRD w kierunku doprecyzowania zachowań kierującego, który zamierza zmienić pas ruchu.
Wyjaśnię. Nie odkryję Ameryki jak napiszę, że spora grupa kierowców włącza kierunkowskaz z momencie rozpoczęcia manewru... albo chwilę później albo nawet w ogóle.
Wyobraźmy sobie, że przed nami wlecze się furmanka i nie można jej w danym czasie wyprzedzić. Na drodze zdążył utworzyć się mini zator drogowy. Przed nami furmanka za nami 10 samochodów osobowych i każdy chce wyprzedzić.

Kto powinien ją wyprzedzić jako pierwszy?
Czy ten, kto pierwszy włączył kierunkowskaz, czy ten kto pierwszy rozpoczął zmianę pasa ruchu, czy ten kto zmienił pas ruchu wystarczająco wystarczająco wcześniej iż nie ma wątpliwości, że zajął pas ruchu i się nim porusza.

Bez doprecyzowania przepisów - zawsze skończy się na "uprawianiu filozofii". Proszę z tym nie polemizować.

Chcąc tego uniknąć trzeba przeregadować Art. 22. 4. Proponuję:

Art. 22.4a. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać.
Art. 22.4b. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu oraz poruszając się po lewej stronie innego pojazdu na tej samej jezdni, obowiązany jest ustąpić mu pierwszeństwa.
Art. 22.4c. Spośród dwóch pojazdów sygnalizujących zamiar wykonania takiego samego manewru zmiany pasa ruchu, pierwszeństwo daje się pojazdowi z przodu.
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 26 stycznia 2015, 16:50

Jeśli chodzi o furmankę to zdrowy rozsądek i choćby odrobina kultury nakazywałyby, żeby wyprzedzali ją wszyscy po kolei - przecież wiadomo, ze nikt nie chce za furmanką jechać.

Tego 22.4b zupełnie nie rozumiem :D Zabawne byłby takie przepisy.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze