Zmiana pasa na PdP.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana pasa na PdP.

Postprzez kg1956 » wtorek 30 grudnia 2014, 00:21

Media trąbią dziś o policjantce, która postraszyła radiowozem pieszą na PdP. Samo zdarzenie jest moim zdaniem niedopuszczalne. Postępek policjantki był kompletnie bezmyślny i nieprawdopodobnie głupi.
Policjantkę ukarano mandatem za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP (10 pkt) oraz za zmianę pasa na PdP (6 pkt). Mam pytanie odnośnie taryfikatora. Czy faktycznie za zmianę pasa na PdP jest kara?
kg1956

Re: Zmiana pasa na PdP.

Postprzez tomekkoz » wtorek 30 grudnia 2014, 00:55

Nie ma przepisu, który zabraniałby zmieniać pas ruchu w obrębie przejścia dla pieszych.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez kg1956 » wtorek 30 grudnia 2014, 09:49

To skąd wzięło się to w taryfikatorze?
kg1956

Postprzez jasper1 » wtorek 30 grudnia 2014, 09:55

A znalazłeś w taryfikatorze? Ja nie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez rusel » wtorek 30 grudnia 2014, 10:16

Nie ma przepisu, który zabraniałby zmieniać pas ruchu w obrębie przejścia dla pieszych.

przed przejsciem i bezposredno za nim była linia ciągła aby w tym miejscu tego nie robić. W innym przypadku byłoby to dozwolone.
rusel

Postprzez jasper1 » wtorek 30 grudnia 2014, 10:31

Tak czy inaczej, jeśli spojrzeć na to jak na niestosowanie się do P-4, to też nie jest to 6 punktów i 250 zł o czym trąbią media.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » wtorek 30 grudnia 2014, 10:39

Dobrze ze ludzie te kamery kupuja. Im wiecej kamer, tym wiecej takich ujawnionych kwiatkow. Im wieksza swiadomosc ze mozna zostac nagranym, tym lepiej dla ogolu spoleczenstwa.
Co do tego konkretnego filmiku, przypomina mi sie gra z dziecinstwa - Carmagedon.
Makabra

Postprzez rusel » wtorek 30 grudnia 2014, 10:46

Tak czy inaczej, jeśli spojrzeć na to jak na niestosowanie się do P-4, to też nie jest to 6 punktów i 250 zł o czym trąbią media.

Nie wiem co tam wpisali, prawdopodobnie nie wszystkie wykroczenia zsumowano. Być może chodzi o stworzenie zagrozenia wobec kierujacego na sasiednim pasie.

Zmiana pasa na przejsciu jest jedynie "medialną" informacją
rusel

Postprzez LeszkoII » wtorek 30 grudnia 2014, 14:24

kg1956 napisał(a):Policjantkę ukarano mandatem za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP (10 pkt) oraz za zmianę pasa na PdP (6 pkt).
Formalnie rzecz ujmując, ta piesza nie miała pierwszeństwa. Ale:
Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli: 1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,(...)
Z powyższego wynika, że trochę przesadzili z punktami karnymi. Punkty karne powinny być za niezastosowanie się do sygnałów świetlnych, za przejechanie linii ciągłej P-2 oraz ewentualnie za spowodowanie bezpośredniego zagrożenia BRD. To ostatnie najtrudniej udowodnić, gdyż piesza miała prawo (a po części też obowiązek) przyspieszać kroku a nawet biec po jezdni. W każdym razie piesza wchodząc na przejście podczas nadawania migającego sygnału zielonego S-5 powinna je jak najszybciej opuścić.

Natomiast niedopuszczalne jest poganianie pieszego - w tym przypadku kobiety już "niepierwszej młodości". "Jak najszybciej" zależy od cech witalnych pieszego.

rusel napisał(a): W innym przypadku byłoby to dozwolone.
http://goo.gl/maps/sOeuY I dlatego nie ma zakazu zmiany pasa na przejściu lub przed/za przejściem. Czasami zakaz wynika ze zmiany wyznaczonego linią ciągłą pasa ruchu, ale to nie to samo co zakaz zmiany pasa ruchu. Podobnie P-4 nie oznacza zakazu wyprzedzania... chociaż bywa z nim powiązana.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » wtorek 30 grudnia 2014, 14:40

Pomijając stwarzanie zagrożenia, nie rozumiem intencji całego manewru, pusta droga a policjantka działa kompletnie irracjonalnie do tego stopnia, że ląduje na bus pasie po czym wraca ponownie na pas środkowy, aby znów znaleźć się na pasie do lewoskrętu na kolejnych światłach.

I dlatego nie ma zakazu zmiany pasa na przejściu lub przed/za przejściem. Czasami zakaz wynika ze zmiany wyznaczonego linią ciągłą pasa ruchu, ale to nie to samo co zakaz zmiany pasa ruchu. Podobnie P-4 nie oznacza zakazu wyprzedzania... chociaż bywa z nim powiązana.

nie rozumiem dlaczego tłumaczysz mi przepisy.
rusel

Postprzez szerszon » wtorek 30 grudnia 2014, 16:46

Makabra napisał(a):Dobrze ze ludzie te kamery kupuja. Im wiecej kamer, tym wiecej takich ujawnionych kwiatkow. Im wieksza swiadomosc ze mozna zostac nagranym, tym lepiej dla ogolu spoleczenstwa.
Co do tego konkretnego filmiku, przypomina mi sie gra z dziecinstwa - Carmagedon.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1675253
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 30 grudnia 2014, 22:32

rusel napisał(a):nie rozumiem dlaczego tłumaczysz mi przepisy.
Nie tłumaczę CI(ale podejrzewałem, że tak to odbierzesz) :D Chciałem uzupełnić temat informacją, z którą ktoś tu się zapozna np. za 1,5 roku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » wtorek 30 grudnia 2014, 22:36

szerszon napisał(a):
Makabra napisał(a):Dobrze ze ludzie te kamery kupuja. Im wiecej kamer, tym wiecej takich ujawnionych kwiatkow. Im wieksza swiadomosc ze mozna zostac nagranym, tym lepiej dla ogolu spoleczenstwa.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1675253

:spoko: :mrgreen:
Makabra

Postprzez kg1956 » czwartek 01 stycznia 2015, 12:33

rusel napisał(a):

przed przejsciem i bezposredno za nim była linia ciągła aby w tym miejscu tego nie robić. W innym przypadku byłoby to dozwolone.

Z tego co zaobserwowałem za PdP jest przerywana.
kg1956

Postprzez rusel » czwartek 01 stycznia 2015, 19:39

fakt, nie ma linii za przejściem. Jest zatem szansa na skuteczniejszą obronę :wink: A tak na poważnie to mam nadzieję że kierowca straci prawo jazdy i zawita do wordu.
rusel

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze