PIERWSZEŃSTWO PRZEJAZDU:

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: PIERWSZEŃSTWO PRZEJAZDU:

Postprzez MammaMia » poniedziałek 13 października 2014, 20:45

Jeśli dobrze rozumiem oznakowanie, to D ma pierwszeństwo przed E...
Gdzie jest ta krzyżówka?
MammaMia

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 października 2014, 21:12

Tabliczka T-6 dość słabo uwzględnia przesunięcia wlotów, ale zakładam że to wina szkicownika :D
Pierwszeństwo posiada pojazd D.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » poniedziałek 13 października 2014, 21:43

pieter napisał(a):Myślę, że zdania będą podzielone.

A dlaczego mają być podzielone? Jedno skrzyżowanie D ma znak D-1 a E ma znak A-7 więc nad czym tu się zastanawiać?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Henq » wtorek 14 października 2014, 11:03

pieter napisał(a):
Henq napisał(a):A dlaczego mają być podzielone? Jedno skrzyżowanie D ma znak D-1 a E ma znak A-7 więc nad czym tu się zastanawiać?

Nie. Zarówno D jak i E mają znak A-7.

mój błąd z góry założyłem ze D jechał z drogi z D-1.
ale nadal D ma pierwszenstwo przed E wyjeżdża z pod znaku A-7 gdy D już jest na drodze z D1
jak leszko pisze przesunięte wloty widać na tabliczce
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 października 2014, 14:10

Glupszon napisał(a):I co z tego, że przesunięty wlot?
Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to pod znakiem A- 6a, A-6b lub A-6c umieszcza się tabliczkę T-6b.
Tabliczkę T-6b umieszcza się również pod znakiem D-1. Tutaj dodatkowo zastosowano hybrydę czyli jedna tabliczka(znak drogowy) posiada cechy tabliczki T-6a oraz T-6b (i odpowiednio T-6c oraz T-6d).

Zalinkowany artykuł zawiera błędy merytoryczne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 16 października 2014, 15:51

Dla mnie D ma pierwszeństwo.
Obrazek
Mimo że wjeżdża z podporządkowanej, ale od czerwonej krechy nabiera pierwszeństwa. E wjeżdża z drogi podporządkowanej na drogę z pierwszeństwem.
Z uwagi na dość dziwny układ skrzyżowania, może ktoś powiedzieć, że E jest już na innym skrzyżowaniu, ale nadal ma na wjeździe A-7.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » czwartek 16 października 2014, 16:19

A g.... prawda. Przeczytaj sobie o A-7 i coś tam piszą o umieszczeniu T-x.
Czy li uważasz że E jest na innym skrzyżowaniu. Racz zauważyć, że E ma A-7. D jadąc widzi E stojący pod A-7 ma prawo dalej jechać i uważać że jest na DzPP.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 października 2014, 17:31

Glupszon napisał(a):Tutaj natomiast zarówno pojazd D jaki i pojazd E zbliżały sie do skrzyżowania drogą podporządkowaną.
D wjeżdża na inne skrzyżowanie niż pojazd E. Tutaj są dwa skrzyżowania oznaczone "hurtem" za pomocą przesunięcia wlotów tabliczką T-6b/c (i jednocześnie T-6a/d). Wynika to z zacytowanego przeze mnie przepisu(nawet pogrubiłem czcionkę, gdzie trzeba). Widocznie nie było możliwości oznakować tych skrzyżowań jako każde osobno za pomocą D-1 i A-7 bez "łamanego pierwszeństwa".
Glupszon napisał(a):Odpowiedziałeś niepoprawnie.
Przeczytaj artykuł ZE ZROZUMIENIEM, a potem paragraf 1 rozporządzenia o znakach- to dowiesz się dlaczego.
Odpowiedziałem poprawnie. Zanim przeczytałem artykuł, przeczytałem przepisy(ze zrozumieniem i przemyśleniem).
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 16 października 2014, 20:45

Glupszon napisał(a):I co z tego, że przesunięty wlot?

To że przesunięty wlot tworzy nowe skrzyżowanie więc defacto są tam dwa skrzyżowania.

Co za idiota pisał ten artykuł? Pojęcia nie ma co oznaczają znaki.
Henq

Postprzez lith » czwartek 16 października 2014, 21:01

@LeszkoII
Skrzyżowanie jest jedno... niestety polkie przypisy pod tym względem leżą i kwiczą do którego momentu traktować skrzyżowanie jako całość, a od któego traktować każdy punkt przecinania się kierunków ruchu osobno. Ja tutaj jestem za tym drugim. na większych skrzyżowaniach inaczej się nie da.

edit:
Tak samo brązowa 5, czy czerwona 6 ma pierwszeństwo?
Obrazek
Gdyby traktować koniecznie to jako całość to wyjdzie nam, że to przeciez 5 wjechała na skrzyżowanie z prawej strony, więc powinna mieć pierwszeństwo... trochę by to było szalone :)

1 skrzyżowanie - 1 manewr nie działa tutaj dość mocno
lith

Postprzez szerszon » czwartek 16 października 2014, 21:54

Zwracam tylko uwage , w którym miejscu jest linia P-13 związana z ustapieniem pierwszeństwa dla pojazdów A
A tak w ogóle to bym własnie w tym miejscu zrobił C-12 + A-7
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 17 października 2014, 02:13

lith napisał(a):...do którego momentu traktować skrzyżowanie jako całość, a od któego traktować każdy punkt przecinania się kierunków ruchu osobno.
Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym o ich treści wyobrażeniem. Okaże się wtedy, że Art.25.1. nie określa PP pomiędzy pojazdami, które już na skrzyżowaniu się znajdują w zależności od wzajemnego położenia dróg, którymi na skrzyżowanie wjechały, a tylko pomiędzy pojazdami, które do skrzyżowania dojeżdżają. Właściwie to wiem, co odpowiecie. Przepisy swoje, a Wy swoje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 17 października 2014, 07:34

szymon1977

Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym o ich treści wyobrażeniem.

Po pierwsze poprawnie po polsku powinno to zdanie brzmieć.
"Należy zacząć od stosowania przepisów zgodnie z ich dosłowną treścią a nie z własnym wyobrażeniem o ich treści"

Po drugie - bardzo mądre zdanie...szkoda tylko ze to taki rodzynek.

Okaże się wtedy, że Art.25.1. nie określa PP pomiędzy pojazdami, które już na skrzyżowaniu się znajdują w zależności od wzajemnego położenia dróg, którymi na skrzyżowanie wjechały, a tylko pomiędzy pojazdami, które do skrzyżowania dojeżdżają.

A ktoś tu twierdzi inaczej poza tobą..ktoś tu pisze o kierunkach jazdy na skrzyżowaniu ?

Właściwie to wiem, co odpowiecie. Przepisy swoje, a Wy swoje.
A skąd wiesz ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 17 października 2014, 10:32

Mając na uwadze sytuację w tym temacie.
Czy ktoś mi powie po co Ustawodawca zadał sobie trud wymyślając znak T-6 i co oznacza w praktyce przyjecie do wiadomości i zastosowanie się do tego znaku, oczywiści nie pomijając A-7.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 17 października 2014, 19:46

lith napisał(a):@LeszkoII
Skrzyżowanie jest jedno... niestety polkie przypisy pod tym względem leżą i kwiczą do którego momentu traktować skrzyżowanie jako całość, a od któego traktować każdy punkt przecinania się kierunków ruchu osobno.
Podałem przepis dotyczący T-6b a zatem nic nie kwiczy.
http://goo.gl/maps/6pLJh Czy tu mamy jedno skrzyżowanie czy dwa (na podstawie tabliczki T-6b)?
lith napisał(a):Gdyby traktować koniecznie to jako całość to wyjdzie nam, że to przeciez 5 wjechała na skrzyżowanie z prawej strony, więc powinna mieć pierwszeństwo... trochę by to było szalone
Wszystko w porządku. Dla pojazdu '5' zastosowano dodatkowo A-7 w obrębie skrzyżowania(tego drugiego). Nawet by się obeszło bez tego A-7 i P-13 na środku.
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze