2 sygnalizatory okok siebie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

2 sygnalizatory okok siebie

Postprzez elektrolivedj » wtorek 07 października 2014, 21:26

http://zapodaj.net/d370946c781fc.png.html. Co to może znaczyć, że na jednym słupku są 2 sygnalizatory? Dokładnie nie znam sytuacji, widziałem na filmiku. Chociaż wiem ,że często zdarzają sie takie sytuacje, a na kursie nie miałem czegoś takiego.
elektrolivedj

Re: 2 sygnalizatory okok siebie

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 21:35

Przykład 1
Przykład 2
Przykład 3
O takie coś pytasz ?
Jeśli tak, to skonkretyzuj powody twoich wątpliwości.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez elektrolivedj » wtorek 07 października 2014, 21:42

Sytuacja nr 3. Dokładnie obejrzałem film i tam były 2 pasy ( do skręcenia w lewo i na prosto). A czy możliwe jest, że , że jak jest jeden pas to mogą być 2 sygnalizatory?
elektrolivedj

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 22:14

Raczej nie.
Dwa sygnalizatory S-1("zwykłe") byłyby bez sensu...więc co najmniej jeden powinien być S-3 (kierunkowy/bezkolizyjny).
Do pasa wyznaczonego w określonym kierunku możesz mieć oddzielnie S-3, do drugiego pasa - drugi sygnalizator.
najczęściej te na jednym słupku będą jeszcze powtórzone zawieszone nad pasami, by wątpliwości rozwiać zupełnie.
Sytuacji, że masz jeden pas i dwa sygnalizatory i nie wiesz którego z nich "słuchać" się nie obawiaj ;)
Jedziesz w konkretnym kierunku...ustawiasz się na konkretnym pasie i stosujesz się do odpowiadającego sygnalizatora - nie ma tu żadnych haczyków ;)
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » wtorek 07 października 2014, 23:45

Może po prostu była wymiana sygnalizatorów na nowe. W Krakowie mamy teraz takiego dziwolonga od chyba dwóch tygodni, wygląda jeszcze lepiej :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 08 października 2014, 00:50 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez lith » środa 08 października 2014, 00:15

Może być tak, że ruchem z 1 pasa kierują 2 sygnalizatory. Np. tutaj z lewego pasa możesz jechać prosto, albo w lewo:
http://goo.gl/maps/YwZey
W lewo masz s-3, czyli strzałkę, a jak chcesz jechać prosto to stosujesz sie do ogólnego s-1.
lith

Postprzez dylek » środa 08 października 2014, 07:53

lith napisał(a):W lewo masz s-3, czyli strzałkę, a jak chcesz jechać prosto to stosujesz sie do ogólnego s-1.

lith- pozostaje pytanie, czy z tego lewego pasa możesz w ogóle pojechać w innym kierunku niż w lewo.
Mówisz...jak chcesz prosto to stosuj się do S-1.
A ja się zapytam - a jak chcę zawrócić to też mogę olać ten S-3 i stosować się do S-1 ? :D
Osobiście to bym tu postawił tylko zwykły S-1 ...zakaz zawracania i tyle.
Skręcający w lewo i tak zauważą, że na kierunku z naprzeciwka pojazdy zatrzymała sygnalizacja....S-3 tutaj jakoś naciągany taki...
dylek
Moderator

Postprzez MammaMia » środa 08 października 2014, 08:57

Czy ten podwójny sygnalizator jeden pod drugim ma związek z większymi pojazdami, np. ciężarówkami? Jeśli zasłoni dolny, to szansa widzieć górny?
MammaMia

Postprzez lith » środa 08 października 2014, 11:36

@dylek
ja nie widzę problemu w pojechaniu tam prosto z lewego pasa, zresztą większość kierowców go tam nie widzi i tak jeździ. Sygnalizatory nie wyznaczają kierunków, w których można jechać z danego pasa tylko znaki F-10, F-11, czy P-8 - a tych tam nie bez powodu nie ma ;)
Zawracanie teoretycznie też jest dozwolone (nie przypominam sobie zakazu wcześniej), ale nie widziałem, żeby ktoś próbował je tam wykonywać. Ale w nocy przy małym ruchu jak się nikomu nie utrudni to czemu nie. Oczywiście stosując się do s-1 wtedy. S-3 tam jest raczej po to, żeby czekający na lewoskręt na tory nie wjeżdżali i w ogóle pod tramwaje nie wpadali. Działa to tam całkiem sprawnie, więc ja bym nic nie mieszał.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze