Zakaz wyprzedzania B-25 i B-26

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz wyprzedzania B-25 i B-26

Postprzez robo493 » czwartek 18 września 2014, 00:23

Witajcie, czeka mnie egzamin na kat.C i moje wątpliwości wzbudził znak B-25 "zakaz wyprzedania". Kogo wtedy mogę wyprzedzic? Rower, motorower, motocykl, pojazd wolnobieżny? Czy jeszcze kogoś? Ciągnik rolniczy nie zalicza się do pojazdów wolnobieżnych, ale jak go odróżnić na drodzę? Trochę się już zapomniało, bo wiadomo jak to wygląda na drodzę, podwójnie ciagła, ale jak jedzie skuter, czy traktor to gaz i nikt na to nie patrzy, grunt, żeby droga była pusta.

To samo z B-26, zakaz dla ciężarowych, ale chyba motorower, motyckl, rower i pojazd wolnobieżny można wyprzedzić? Czy jeszcze kogoś, czy może za dużo wymieniłem?
robo493

Re: Zakaz wyprzedzania B-25 i B-26

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 września 2014, 09:34

Ciągnik rolniczy jest pojazdem silnikowym wielośladowym, zatem nie możesz go wyprzedzać w przypadku obowiązywania znaków B-25/26. Prócz wymienionych przez Ciebie, możesz wyprzedzać jeszcze tramwaj (z odpowiedniej strony) ;)
robo493 napisał(a):Ciągnik rolniczy nie zalicza się do pojazdów wolnobieżnych, ale jak go odróżnić na drodze?
Ciągnik dość łatwo rozpoznać - będzie nim traktor, kosiarka na kołach, kombajn, ale nie będzie nim walec drogowy. A w ogóle, do czego Ci potrzebne rozróżnienie jednych od drugich?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez robo493 » czwartek 18 września 2014, 19:40

Chcę wiedzieć jak odróżnić, gdyż wtedy wiem, że mogę go wyprzedzić, prawda? Ciągnik rolniczy, nie jest pojazdem wolnobieżnym, więc nie mogę go wyprzedzić na zakazie. Mogę wyprzedzić np. walec.

Czyli podsumowując, mogę wyprzedzić: rower, motorower, motocykl, pojazd wolnobieżny (nie zalicza się ciągnik rolniczy, czyli traktor, kombajn itp.), tramwaj, oczywiście z odpowiedniej strony, wszystko?
robo493

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 września 2014, 20:02

robo493 napisał(a):Chcę wiedzieć jak odróżnić, gdyż wtedy wiem, że mogę go wyprzedzić, prawda? Ciągnik rolniczy, nie jest pojazdem wolnobieżnym, więc nie mogę go wyprzedzić na zakazie. Mogę wyprzedzić np. walec.
Akurat podałem trochę nietypowy przykład walca, bo on "pozostawia po sobie" jeden ślad, a zatem to pojazd silnikowy, jednośladowy(kwestia dyskusyjna) :mrgreen: Ale koparki już wyprzedzić nie możesz. Pojazd wolnobieżny to pojazd silnikowy; nie szkodzi, że ciągnik rolniczy nim nie jest - istotne że ciągnik jest pojazdem silnikowym wielośladowym. Dlatego mógłbyś wyprzedzić tylko pojazd wolnobieżny, który jest jednośladem :) A takie ciężko spotkać, pomijając walec.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » czwartek 18 września 2014, 20:42

Widziałeś kiedyś walec na jadący drogą dopuszczoną do ruchu?
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 września 2014, 22:16

Nie, ale co to ma wspólnego z pytaniem autora i moja odpowiedzą na nie?
To ja postawię pytanie: czy na drodze zamkniętej częściowo dla ruchu (B-1 - nie dot. dojazdu do posesji) obowiązują znaki znajdujące się na drodze objętej zakazem, np. B-36?
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 19 września 2014, 13:41

No i traktor ma być wyposażony w taki pomarańczowy trójkąt... czy to już nieaktualne?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez robo493 » wtorek 23 września 2014, 02:18

To można wyprzedzać tylko pojazdy wolnobieżne jednośladowe? Czyli np. kombajn, który jest pojazdem wolnobieżnym, ale zostawia 2 ślady (chyba nawet 4) może się ciągnąć mi przed maską i nic nie mogę zrobić? Do egzaminu...

Co do pytania, to chyba tak. Skoro "nie dotyczy dojazdu do posesji" to jakiś porządek na drodze musi być, przecież ktoś tam jednak jeździ, tylko mieszkańcy, ale jeżdżą. Wyprowadź mnie z błędu jak coś ;) Z drugiej strony jak jeżdżą tylko mieszkańcy to np. znak B-36 nijako nie ma racji bytu...

Kurde, tyle kilometrów bez wypadkowej (baaa, nawet bezkolizyjnej jazdy) i człowiek idąc na C dowiaduję się nowych rzeczy. Może dlatego, że często właśnie kierujemy się po prostu rozsądkiem a ustawodawca niekoniecznie :D
robo493

Postprzez njoy » wtorek 23 września 2014, 20:23

To może żeby choć troszeczkę podnieść poziom dyskusji:

Znak B-25 "zakaz wyprzedzania" zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.

pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego
njoy

Powrót do Sytuacje na drodze