Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez 567 » poniedziałek 15 września 2014, 20:11
przez LeszkoII » poniedziałek 15 września 2014, 20:37
Nie możesz. Sygnalizator nad jezdnią jest uzupełnieniem sygnalizatora z prawej strony. Zwróć uwagę na sygnalizator po lewej stronie jezdni, jako dodatkowe powtórzenie "głównego" stojącego po prawej.567 napisał(a):czy w takiej sytuacji jak przedstawia ten obrazek w załączniku, mogę skręcić w lewo jeśli mam czerwone światło zaznaczone kółkiem
Najlepiej to wyjaśnij z instruktorem, bo może się okazać, że źle Cie uczy.567 napisał(a):bo pamiętam że instruktor mi coś mówił że mogę, jeśli widzę sytuacje po prawej stronie że nikt nie jedzie.
przez 567 » poniedziałek 15 września 2014, 20:48
przez Makabra » poniedziałek 15 września 2014, 20:57
przez LeszkoII » poniedziałek 15 września 2014, 21:18
Strefa ograniczonej prędkości to co innego. Może ją odwołać jedynie znak B-44. Szkoda tylko, że przepisy z rozporządzenia Ws. Znaków i Sygnałów... są sprzeczne we fragmentach, gdzie z jednej strony znaki zakazu obowiązują na drodze, na której są umieszczone a z drugiej strony strefa może kojarzyć się z zakresem obowiązywania znaku na przestrzeni obejmującej kilka dróg.567 napisał(a):Mnie uczono tak, iż po przejechaniu progu z prędkością przeważnie 20, dalej do skrzyżowania mogę jechać już normalnie czyli 50 lub dostosowując się do strefy ograniczonej prędkości.
przez dylek » poniedziałek 15 września 2014, 21:27
LeszkoII napisał(a):Znak B-33 umieszczony przed progiem zwalniającym obowiązuje do miejsca jego odwołania lub do najbliższego skrzyżowania(bez jego powierzchni). Progi zwalniające są konsekwencją zaistnienia znaku B-33 a nie na odwrót.
przez 567 » poniedziałek 15 września 2014, 22:00
LeszkoII napisał(a):Znak B-33 umieszczony przed progiem zwalniającym obowiązuje do miejsca jego odwołania lub do najbliższego skrzyżowania(bez jego powierzchni). Progi zwalniające są konsekwencją zaistnienia znaku B-33 a nie na odwrót.
przez dylek » poniedziałek 15 września 2014, 22:26
przez maryann » wtorek 16 września 2014, 13:31
jeśli jest taki zapis(podpowiedział byś, gdzie?), to chyba tak.dylek napisał(a):Jest zapis, że znak wskazuje max prędkość na progu....ale czy to wystarczy, by uważać, że próg odwołuje ten znak ?
przez kg1956 » wtorek 16 września 2014, 18:31