Sytuacja na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja na skrzyżowaniu

Postprzez elD » niedziela 03 sierpnia 2014, 21:57

Witam.

Mam pytanie odnośnie poprawnego pokonania skrzyżowania w Lublinie, które dość prawdopodobnie trafi się na egzaminie. Proszę o zobaczenie sytuacji, którą opisuję, w Google Maps. Na pewno będzie to czytelniejsze niż zdjęcia lub screeny.

Mam skrzyżowanie Pogodna/Krańcowa. Wyjeżdżam z Pogodnej w prawo na Krańcową w kierunku MAKRO i McDonald's (wyraźnie zaznaczone na mapie). Mam zielone, z przeciwka też mają i piesi też mają. Auta jadące ulicą Krańcową mają sygnalizatory bezkolizyjne, wszystkie czerwone. Gdzie byście się zatrzymali, gdyby byli na przejściu piesi? Przed przejściem, czy przed linią warunkowego zatrzymania z trójkątów? Sam zgłupiałem, pytałem też kilku osób, które również mają wątpliwość... Proszę o podpowiedź :)

Pozdrawiam
elD

Re: Sytuacja na skrzyżowaniu

Postprzez papadrive » niedziela 03 sierpnia 2014, 22:16

elD napisał(a):Witam.

Gdzie byście się zatrzymali, gdyby byli na przejściu piesi? Przed przejściem, czy przed linią warunkowego zatrzymania z trójkątów? Sam zgłupiałem, pytałem też kilku osób, które również mają wątpliwość... Proszę o podpowiedź :)

Rozumiem, że piesi mają zielone na ul.Krańcowej? Skręcając na zielonym z Pogodnej, zatrzymujesz się przed PdP na Krańcowej. To wypada dokładnie przed linią warunkowego zatrzymania. Po przejściu pieszych, możesz kontynuować jazdę.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez elD » niedziela 03 sierpnia 2014, 22:19

A czy mogę częścią obrysu przejechać przez linię warunkowego zatrzymania?
elD

Postprzez LeszkoII » niedziela 03 sierpnia 2014, 22:45

elD napisał(a):Gdzie byście się zatrzymali, gdyby byli na przejściu piesi? Przed przejściem, czy przed linią warunkowego zatrzymania z trójkątów?
Przez znakiem na jezdni P-10, który to znak 'nieformalnie' wyznacza miejsce zatrzymania, jeśli nie ma znaku P-14 (linia warunkowego zatrzymania "złożona z prostokątów").
(...)Znaki te wyznaczają powierzchnię jezdni(...) przeznaczoną do poprzecznego ruchu, odpowiednio pieszych lub rowerzystów. Krawędzie tych powierzchni znajdujące się bliżej nadjeżdżających pojazdów określają jednocześnie miejsce zatrzymania pojazdów, o ile nie została zastosowana linia zatrzymania (P-12, P-13 lub P-14).

Linia P-13 została zastosowana, ale dla innej "jezdni" - tej niepoprzecznej(czyli w ciągu ul. Pogodnej).
Jutro burze.
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sierpnia 2014, 22:48 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez elD » niedziela 03 sierpnia 2014, 22:48

Dziękuję :)
elD

Postprzez papadrive » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:28

Gdyby wjeżdżał na pas lewy ul. Krańcowej to zgoda, mógłby przejechać linię i zatrzymać się przed PdP. Ale wjeżdżając na prawy pas, przekroczenie linii byłoby, ze względu na bliskość przejścia, równoznaczne z wjechaniem na przejście.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:53

Nawet częściowo na przejściu można się zatrzymać, byleby nie doszło do nieustąpienia pierwszeństwa. Obowiązku zatrzymania się przed przejściem dla pieszych przecież generalnie nie ma. A jeśli piesi są już na przejściu i nie chcemy im 'utrudnić ruchu' to zatrzymać się należy przed znakiem poziomym (zebra). Tak to widzę.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze