Kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo

Postprzez Wirus » środa 19 października 2005, 18:19

Ostatnio zauważyłem następną dziwną sytuację w której nie wiem kto ma pierwszeństwo a mianowicie

Obrazek

Jest takie miejsce w łodzi jak w sytuacji powyżej. Jednoczesne wyjechanie obydwu samochodów jest kolizyjne więc który ma pierwszeństwo. Ja jechałem tak jak samochód A i samochód B wpakował się równo ze mną zmuszając mnie do zjechania pod prąd. Jak to jest przepisowo?
"Jeślii myślisz, że zdążysz
Pomyśl, że nie zdążysz ;)"
Wirus

Postprzez miros » środa 19 października 2005, 18:41

mi sie wydaje, ze powinno sie tu zastosowac zasade prawej strony, wtedy pierwszenstwo ma samochod z prawej, czyli B.

ogolnie to, to skrzyzowanie jest jakies dziwne. mamy dwa pasy do skretu, a po skrecie jest jeden :?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Mauro.Widzew » środa 19 października 2005, 18:49

w którym niby miejscu jest tak dziwne skrzyżowanie?
Mauro.Widzew

Postprzez cappricio » środa 19 października 2005, 19:42

wg mnie to tez bedzie zasada prawej strony :)

i tez jestem ciekawa gdzie to :>
cappricio

Postprzez wiruswww » środa 19 października 2005, 19:54

ewidentnie zasada prawej storyn, pojaz B ma pierszeństwo. a tak swoją drogą to bardzo dziwne te skrzyzowanie, bardzo dziwne
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Tomek_ » środa 19 października 2005, 21:18

Wyglada na zasade prawej strony. Z ciekawosci zapytam,czy te drogi dojazdowe, ktorymi jada pojazdy A i B na rysunku sa dwukierunkowe ?
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez scorpio44 » środa 19 października 2005, 22:56

A czy to na pewno jest w ogóle skrzyżowanie? :D A może to są jakieś dwie dróżki dojazdowe? A może jedna z nich? W każdym razie z opisu i rysunku wnioskuję, że nie są to dwa pasy (jak sądzi Miros), tylko dwie oddzielne drogi.

A jeżeli tak, to sytuacja jest wąpliwa. Według mnie wcale to nie jest "oczywista" zasada prawej ręki jak piszecie. Czy kiedy wyjeżdżacie z drogi podporządkowanej, to zastanawiacie się nad tym, czy przypadkiem obok biegnie jakaś druga droga, z której może ktoś będzie wyjeżdżał? Się dojeżdża, patrzy się w obie strony drogi, w którą chce się skręcić, jest czysto to się skręca. Ja będąc pojazdem A, nie nie myślałbym szczerze mówiąc o tym, że pojawi się nagle pojazd B. I odwrotnie.

No ale również czekam na dokładniejszy opis sytuacji.
scorpio44

Postprzez jjaacc » środa 19 października 2005, 23:03

Najpierw trzeba by sprawdzić czy są to drogi publiczne i do tego twarde a nie jakieś wyjazdy z obiektów. Bo jeżeli są to wyjazdy to obaj są włączającymi się do ruchu, a może być tak że jeden z nich włącz się do ruchu. Ale jeżeli są to faktycznie skrzyżowania to trzeba by było zwrócić uwagę na oznaczenie bo nie wiadomo czy traktować to coś jako jedno czy jako dwa skrzyżowania. Jeżeli potraktujemy to jako jedno skrzyżowanie to prawa strona. Jeżeli obie drogi są nie publiczne to również prawa strona. Ale jeżeli to są dwa skrzyżowania to już będzie zależało od oznaczenia. Ale tak czy inaczej obstawiam prawą stronę. Czyli moim zdaniem pierwszeństwo będzie miał pojazd B. Zakładając że ta szeroka jest drogą z pierwszeństwem.
jjaacc

Postprzez ella » czwartek 20 października 2005, 00:20

Ciekawe skrzyżowanie. Oczywiście obstawiam, że pojazd B ma pierwszeństwo. Jeżeli obydwa samochody wyjeżdzają jednocześnie na tą drogę główną to prawy ma pierwszeństwo zająć pas.
Ale czekam tak jak pozostali na więcej szczegółów.
ella
Moderator

Postprzez gostek » czwartek 20 października 2005, 09:40

oczywiście na pewno reguła prawej dłoni
tylko że tutaj moim zdaniem pokazanajest jej niedoskonałość :?

z tego wzgledu że naturalnym wydawałoby się że pojazd A bedący z lewej strony ma bliżej niejako do zajęcia swojego pasa ruchu
wogóle beznadziejne to skrzyzowanie a nie ma tam jakichś znaków:?:
gostek

Postprzez Tomek_ » czwartek 20 października 2005, 09:49

Moze pojazd A wyjezdza jednokierunkowa pod prad :P
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 października 2005, 17:13

Tomek_ napisał(a):Moze pojazd A wyjezdza jednokierunkowa pod prad :P

Hehe... Biorąc pod uwagę, że te drogi (wedle rysunku) rozdziela tylko trawnik, to wersja Tomka wydaje się bardzo prawdopodobna. :D :D
scorpio44

Postprzez Wirus » czwartek 20 października 2005, 20:12

przepraszam, że nie wyjaśniłem od razu wszystkiego. Są to dwie oddzielne drogi, obydwie dwukierunkowe (może troche za ciasno mi się narysowało, ale tak jest). Droga z której wyjeżdza samochód A jest drogą wjazdową io wyjazdową na McDrive a droga z której wyjeżdza samochód B jest drogą wjazdową i wyjazdową na stację STATOIL, więc obydwie drogi są na terenie prywatnym. Są to drogi asfaltowe. Rozmawiałem z kilkoma kierowcami na ten temat i większość twierdzi, że samochód B ma pierwszeństwo, więc wina była po mojej stronie niestety.

A jeżeli chodzi o szczegóły to to dziwne miejsce jest na rogu Strażackiej i Rzgowskiej na Chojnach ;)
"Jeślii myślisz, że zdążysz
Pomyśl, że nie zdążysz ;)"
Wirus

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 października 2005, 20:43

Więc ja potwierdzam wszystko, co napisałem w poprzednim poście, i uważam, że przepisy tego nie regulują. Po prostu - który pierwszy wyjedzie na drogę z pierwszeństwem, temu ten drugi musi ustąpić. I tyle. A jak wyjadą jednocześnie (tak jak miał Wirus) i nie daj Boże dojdzie do stłuczki, to sprawa jest bardzo dyskusyjna moim zdaniem.
scorpio44

Postprzez cappricio » czwartek 20 października 2005, 20:48

a wg mnie nie jest dyskusyjna...
jezeli obaj wyjezdzaja z drog podporzadkowanych, to pierwszy jedzie ten z prawej...
cappricio

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze