Nowy pyta o sytuacje na skrzyżowaniach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nowy pyta o sytuacje na skrzyżowaniach

Postprzez gorlik » niedziela 18 maja 2014, 20:04

Mam takie pytanie odnośnie tej sytuacji.

1/Dlaczego na drodze krajowej nie ma żadnej informacji dot. skrzyżowania i która droga jest z pierwszeństwem?
Wg kodeksu w takiej sytuacji to skrzyżowanie równorzędne, a co w razie kolizjii?
https://maps.google.pl/maps?ll=51.06178 ... .64,,0,1.3

2/Czy pojazd wyjeżdzający z pod znaku ustąp/stop ma obowiązek sprawdzenia czy nic nie jezdzie z prawej strony? Zaklada ze nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu, a co w razie wypadku?
Wine poniesie ten co wyjeżdzał z pod znaku ustąp w prawo czy ten co wyprzedzał na skrzyżowaniu?
3/czy jak przejezdzam przez przejazd kolejowy i nie ma znaku STOP i jest strzeżony to czy mam obowiązek stanać i upewnić się ze mam puste?
nie musze stawac ale musze sie upewnic czy moge przejechać np z prędkością dozwoloną na tym odcinku, nawet 90km/h?
4/Czy znak z ww. linku Gręboszów i skreślony znaczy "teren niezabudowany" A Gręboszów nie skreślony teren zabudowany?
5/Czy jesli znaków na ww. sytuacji niema to czy można wyprzedzać inne auto na tym skrzyżowaniu?
gorlik

Re: Nowy pyta o sytuacje na skrzyżowaniach

Postprzez kg1956 » niedziela 18 maja 2014, 20:35

1. Jest A6c i A7
2. Powinien sprawdzić obie strony. Winnego ustali Policja.
3. Obowiązku nie masz. Możesz zaufać dróżnikowi, że nie leży pijany. Twoje życie...
4. To tylko nazwa miejscowości.
5. Nie.
=====================================
Nie cytuj posta który jest tuz powyżej
szerszon
kg1956

Postprzez Henq » niedziela 18 maja 2014, 21:20

1. Jest znak ustąp pierwszeństwa A7
2. Tak dla bezpieczeństwa sprawdzać wszystko. Przeważnie winny jest wyjeżdżający spod znaku ustąp - ale to sprawa dla policji, sądu.
3. Życzę powodzenia w Polsce przejechać 90km/h przez tory kolejowe - dalej już raczej nie pojedziesz.
4. D-42 i D-43 to znaki terenu zabudowanego:
Obrazek
Obrazek

5. Nie, na takim skrzyżowaniu nie wyprzedzamy.
- radzę patrzyć na drodze na znaki i poczytać definicję znaków bo coś kiepsko u Ciebie
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » niedziela 18 maja 2014, 21:28

4. Tam jest E17a i E18a.
2014-05-18_210421.jpg
kg1956

Postprzez lith » poniedziałek 19 maja 2014, 00:47

Jak kg1956 napisał oprócz A-7 (http://goo.gl/maps/DEmto) jest też A-6c (http://goo.gl/maps/efwLR) i A-6b (http://goo.gl/maps/YDGKd). Wszystko na miejscu :)
lith

Postprzez gorlik » poniedziałek 19 maja 2014, 12:43

No ale nie powinno być znaku D1 na drodze z pierszeństwem? Co z tego żę jest ustąp ale tego znaku nie widać z głownej drogi, wg kodeksu jak nie ma znaku to jest skrzyżowanie równorzędne

Wiec sie pytam jeszcze raz nie powinien byc znak D1 albo żółty ostrzegawczy o skrzyżowaniu z wlotem z jednej strony?

Są przejazdy takie ze nie lomocze zawieszenie wiec przy takich jest obowiązek sie upewnienia czy nie?
a jak jest to musze stanąc przy tak jak przy stopie czy nie?
gorlik

Postprzez kg1956 » poniedziałek 19 maja 2014, 14:11

Faktycznie masz rację. Powinien być A6x i jest. :spoko:
Jeśli na przejeździe łomocze Ci zawieszenie to tym bardziej musisz uważać, bo nie usłyszysz, że nadjeżdża pociąg. Spotkanie z pociągiem na przejeździe bywa często nieprzyjemne. :wink:
kg1956

Postprzez gorlik » poniedziałek 19 maja 2014, 16:57

Nie rozumiecie mnie

Znak A6 tam akurat jest i jak on jest to nie musi byc d1?
A jak znaków a6 niema na krajowej a na bocznej jest tylko ustąp/stop to jak wtedy jest? moze tak byc wg przepisów?

A co do przejadu to ja sie nie pytam jak na zdrowy rozum ale wg przepisów, przejezdzając przez przejazd gdzie nie ma znaku stop, to jest obowiązek zatrzymania sie? Nie ma obowiązku zatrzymania sie ale musze rozejrzeć sie czy wcale moje jechac ile pary w kolach?
Są przejazdy takie ze mozna przez nie przeleciec jadąc nawet i 90kmg jak nie ma znaku ogr. predkosci to jaki przepis mi nakazuje zatrzymanie sie?
ja sie zatrzymuje zawsze przez przejazdem i patrze lewo prawo i auta na mnie trąbią ,a 99kierowców jedzie z rozpędu nawet nie patrząc
gorlik

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 19 maja 2014, 17:09

gorlki:
Przeczytaj i stosuj.
Art. 28. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wje- chaniem na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szy- nowy, oraz przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli wskutek mgły lub z innych powodów przejrzystość powietrza jest zmniejszona. 2. Kierujący jest obowiązany prowadzić pojazd z taką prędkością, aby mógł go za- trzymać w bezpiecznym miejscu, gdy nadjeżdża pojazd szynowy lub gdy urzą- dzenie zabezpieczające albo dawany sygnał zabrania wjazdu na przejazd. 3. Kierującemu pojazdem zabrania się: 1) objeżdżania opuszczonych zapór lub półzapór oraz wjeżdżania na przejazd, jeżeli opuszczanie ich zostało rozpoczęte lub podnoszenie nie zostało za- kończone; 2) wjeżdżania na przejazd, jeżeli po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy; 3) wyprzedzania pojazdu na przejeździe kolejowym i bezpośrednio przed nim; 4) omijania pojazdu oczekującego na otwarcie ruchu przez przejazd, jeżeli wymagałoby to wjechania na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu. 4. W razie unieruchomienia pojazdu na przejeździe kolejowym, kierujący jest obowiązany niezwłocznie usunąć go z przejazdu, a jeżeli nie jest to możliwe, ostrzec kierującego pojazdem szynowym o niebezpieczeństwie. 5. Kierujący pojazdem lub zespołem pojazdów o długości przekraczającej 10 m, który nie może rozwinąć prędkości większej niż 6 km/h, przed wjazdem na prze- jazd kolejowy jest obowiązany upewnić się, czy w czasie potrzebnym na przeje- chanie przez ten przejazd nie nadjedzie pojazd szynowy, lub uzgodnić czas tego przejazdu z dróżnikiem kolejowym. 6. Przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio przy przejeżdżaniu przez tory tramwa- jowe; przepis ust. 3 pkt 3 nie dotyczy skrzyżowania lub przejazdu tramwajowe- go, na którym ruch jest kierowany.
szoferemeryt

Postprzez lith » poniedziałek 19 maja 2014, 17:11

Na przejazdach bez stopu nie musisz sie zatrzymywać, a poza terenem zabudowanym D-1 nie musi występować i chyba tylko na łamanym pierwszeństwie go spotkasz (jak coś pomieszałem to mnie poprawcie, bo nie chce mi się sprawdzać)
lith

Postprzez gorlik » poniedziałek 19 maja 2014, 18:01

No ale w moim kodeksie pisze jasno że musi być znak D1 albo inny określający że mam pierszeństwo, jak go niema to jest równorzędne. A często jest tak że na drodze z pierszeństwem nie ma znaków rzadnych (to wtedy jest skrzyżowanie czy nie) a na poporządkowanych jest ustąp i stop zawsze.

Nadal nie rozumiem, jadę sobie autem wszystkie auta jadą 50km/g przez tory a ja mam sięzatrzymać lub zwolnic prawie do 0 aby zobaczyc czy nic nie jedzie i tamować ruch?
Ludzie z reguły nie zwalniają tylko jadą ile sie da przez przejazdy
gorlik

Postprzez szerszon » poniedziałek 19 maja 2014, 18:05

Niech jadą... droga hamowania pociągu mówi sama za siebie.

(to wtedy jest skrzyżowanie czy nie)

Byc może nie ma znaków określających pierwszeństwo ponieważ nie ma skrzyzowania. Albo wyjazdy, albo gruntówki...albo droga poprzeczna o długości 3 metrów :D
szerszon

Postprzez gorlik » poniedziałek 19 maja 2014, 18:22

pytam sie jak jest wg przepisów

Już piszę 10 raz ze chodzi mi o skrzyżowania 2 dróg twardych krajowej i np jakies gminnej a nie gruntowej lub twardej do 20m

Czy wg przepisów nie powinno byc ono oznaczone?
podaje następny przyklad
https://maps.google.pl/maps?ll=51.97853 ... 6&t=h&z=11
lub jakiekolwiek skrzyżowanie z droga asfaltową powyzej 20m czemu sie nei stawia znaków na drodze z pierszeństwem jak ich niema to jest czy niema skrzyzowania?
gorlik

Postprzez lith » poniedziałek 19 maja 2014, 19:55

Przed przejazdem nie musisz się zatrzymywać, ale masz jechać z taką prędkością, żeby się zdążyć zatrzymać przed ewentualnym pociągiem. Zresztą to tylko i wyłącznie Twój biznes :P

Coś źle linka podałeś, bo do środka lasu :P W każdym razie nie musi być D-1 przed każdym skrzyżowaniem, są też inne znaki.
lith

Postprzez Henq » poniedziałek 19 maja 2014, 21:42

gorlik napisał(a):pytam sie jak jest wg przepisów

Już piszę 10 raz ze chodzi mi o skrzyżowania 2 dróg twardych krajowej i np jakies gminnej a nie gruntowej lub twardej do 20m

No to nie pisz 10 raz tylko czytaj raz ale ze zrozumieniem, Lith Ci wytłumaczył:
lith napisał(a):... a poza terenem zabudowanym D-1 nie musi występować ...

W definicji znaku D-1 masz że występuje na terenie zabudowanym czyli między znakami co Ci rysuneczki wkleiłem. Poza terenem zabudowanym czyli tak jak np masz to swoje skrzyżowanie z pierwszego postu stosuje się A-6x
i znów Lith Ci wszystko napisał i pokazał:
lith napisał(a):Jak kg1956 napisał oprócz A-7 (http://goo.gl/maps/DEmto) jest też A-6c (http://goo.gl/maps/efwLR) i A-6b (http://goo.gl/maps/YDGKd). Wszystko na miejscu :)

gorlik napisał(a):No ale w moim kodeksie pisze jasno że musi być znak D1 albo inny określający że mam pierszeństwo...

Albo inny określający pierwszeństwo czyli w tym przypadku poza terenem zabudowanym A-6x i A-7
Jeszcze raz czytaj ze zrozumieniem "albo" znaczy tyle, że nie za każdym razem musi być D-1 są inne znaki, jak by było napisane "i" to w tedy co innego.

kg1956 napisał(a):4. Tam jest E17a i E18a.
2014-05-18_210421.jpg

Wiem widzę, ja pokazałem jakie znaki oznaczają odpowiednio początek oraz koniec terenu zabudowanego.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze