Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez Tazo86 » sobota 10 maja 2014, 18:51

Witam,przygotowuje się do prawa jazdy i mam do was pytanie,mianowicie rozwiązywałem sobie testy i nie bardzo rozumiem jednej sytuacji,prosiłbym o pomoc.Sytuacja wygląda nastepująco:
Dojezdzam do skrzyzowania ze zankiem A7 (ustąp pierwszeństwa),gdzie zamierzam jechac na wprost, z lewej i prawej strony nikogo nie ma lecz z naprzeciwka stoi motocyklista który chce skręcic w lewo.pytanie jest takie dlaczego miałem pierwszeństwo przed nim skoro miałem znak A7.Komu ustępuje mając ten znak,tylko osobą ktore powinny mi ustąpic gdybym takiego znaku nie miał czy jak to jest.:)pozdr.
Tazo86

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez Anett » sobota 10 maja 2014, 19:09

Ty jedziesz pierwsszy on czeka. Tak jaw w sytuacji ze światłami. Skręcając w lewo puszczasz z tych naprzeciwka jadącymi na wprost. I sytuacja odwrotna. Ty na wprost on czeka
Skręcając zmienia kierunek jazdy, ty nie więc musi poczekać.
On ma ustąp jak i ty. do tego wchodzi zasada prawej strony. On jest z twojej lewej więc czeka az przejedzieć
Ostatnio zmieniony sobota 10 maja 2014, 19:33 przez Anett, łącznie zmieniany 1 raz
Anett

Postprzez LeszkoII » sobota 10 maja 2014, 19:26

Tazo86 napisał(a):(...)dlaczego miałem pierwszeństwo przed nim skoro miałem znak A7.Komu ustępuje mając ten znak,tylko osobą ktore powinny mi ustąpic gdybym takiego znaku nie miał czy jak to jest.
Znak A-7 ostrzega Cię, że musisz ustąpić pierwszeństwa zbliżającym się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem (oznakowaną znakiem D-1). Czyli w nakreślonej sytuacji pojazd, jadący z kierunku przeciwnego nie poruszał się drogą z pierwszeństwem (miał taki sam znak A-7 przed oczyma, co Ty). Stosujesz zasadę tzw. "prawej strony" (czyli Art. 25.1. PoRD). Wobec niej posiadasz pierwszeństwo nad skręcającymi w lewo z kierunku przeciwnego, gdyż tamci pierwszeństwa zmuszeni są Tobie go udzielić.

Jeśli nie ma "łamanego pierwszeństwa", to przeciwległy wlot posiada taki sam status odnośnie pierwszeństwa. W naszym przykładzie ten motocyklista z przeciwka również zbliżał się do skrzyżowania drogą podporządkowaną oznakowaną A-7.
Ostatnio zmieniony sobota 10 maja 2014, 20:04 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Tazo86 » sobota 10 maja 2014, 19:31

Tamten nie miał zadnego znaku
Tazo86

Postprzez Anett » sobota 10 maja 2014, 19:36

Nie ma takiej opcji by nie miał. Są znaki lub ich nie ma.
Jeśli u ciebie był znak ustąp- on też go miał bo znajdowaliście się na drodze podporządkowanej.
Jeśli byłoby skrzyżowanie równorzędne- nie byłoby znaków "ustąp..." "droga z pierwszeństwem" tylko co najwyżej np "skrzyżowanie dróg"
Więc nie ma opcji że jeśli ty miałeś znak on go nie miał
Anett

Postprzez Tazo86 » sobota 10 maja 2014, 19:40

Dobra dziekuje za pomoc,moze faktycznie miał tez znak A7 tyle ze nie spostrzegłem go,w sumie obrazek troche w oddali był.:)
Tazo86

Postprzez Henq » sobota 10 maja 2014, 23:06

Anett napisał(a):On ma ustąp jak i ty. do tego wchodzi zasada prawej strony. On jest z twojej lewej więc czeka az przejedzieć

No ja bym tak od razu nie zakładał że on też ma "ustąp" a nóż widelec skrzyżowanie T-6a/T-6c i zonk :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Anett » sobota 10 maja 2014, 23:09

Nic nie było wspomniane o pierwszeństwie łamanym, tylko o samym "ustąp..." więc idzie wywnioskować iż takiej tabliczki nie było.
Anett

Postprzez Cyberix » niedziela 11 maja 2014, 13:35

Ale skomplikowane teorie... a wystarczy napisać.

A7 bez tabliczki ->
-> ustępujesz pierwszeństwa pojazdom na drodze poprzecznej (niezależnie z którego kierunku nadjeżdżają i w którą stronę skręcają).
-> dla pojazdów nadjeżdżających z naprzeciwka jesteście na "tym samym" poziomie pierwszeństwa. Pojazd jadący prosto lub skręcający w prawo ma pierwszeństwo przed pojazdem skręcającym w lewo jadącym z naprzeciwka (lub na odwrót, skręcający w lewo ustępuje tym jadącym prosto lub skręcającym w prawo).
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze