Czy następujące zawracanie jest poprawne?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy następujące zawracanie jest poprawne?

Postprzez Agemlon » wtorek 06 maja 2014, 16:21

Czy zawracanie przedstawione na obrazku jest poprawne?
Obrazek

Zielony i żółty kolor - jazda do przodu;
pomarańczowy kolor - jazda do tyłu

Pozdrawiam
Agemlon

Re: Czy następujące zawracanie jest poprawne?

Postprzez LeszkoII » wtorek 06 maja 2014, 19:05

Jeśli nikomu nie utrudnisz ruchu, nie dojdzie też do nieustąpienia pierwszeństwa (zapewne regulowanego znakami), to ja nie widzę przeszkód.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » wtorek 06 maja 2014, 19:29

Formalnie jeśli nie ma znaku zakazu i są spełnione warunki, które podał LeszkoII, to tak.
Pytanie tylko po co w taki sposób w takim miejscu? Czy rzeczywiście jest to droga o małym ruchu by zawracać "na trzy" i czy na pewno na niej da się uniknąć w takiej sytuacji utrudnienia ruchu?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » wtorek 06 maja 2014, 19:59

Ciekawy zbieg okoliczności. Widziapem dzis auto zawracajace dokladnie tak jak na rysunku pokazano. :-P Czy ta sytuacja to z Krakowa ?
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 06 maja 2014, 21:00

Myślę, że kilkusekundowe zablokowanie dwóch pasów ruchu (pojazd w osi jezdni "zajmujący" dwa pasy ruchu) nie powoduje efektu negatywnego co do Art. 16.4, a konkretnie:
Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
To takie samo "zajmowanie" więcej niż jednego wyznaczonego pasa ruchu towarzyszy zmianie pasa ruchu np. na autostradzie, czy ogólniej - przed wyprzedzaniem.
Biorę pod uwagę też Art. 22.3..

Najechanie przednim prawym kołem na chodnik/krawężnik, nie uznałbym za błąd godny kary.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Agemlon » wtorek 06 maja 2014, 21:08

Makabra napisał(a):Ciekawy zbieg okoliczności. Widziapem dzis auto zawracajace dokladnie tak jak na rysunku pokazano. :-P Czy ta sytuacja to z Krakowa ?

Czy to Pan na mnie trąbił?

jasper1 napisał(a):Formalnie jeśli nie ma znaku zakazu i są spełnione warunki, które podał LeszkoII, to tak.
Pytanie tylko po co w taki sposób w takim miejscu? Czy rzeczywiście jest to droga o małym ruchu by zawracać "na trzy" i czy na pewno na niej da się uniknąć w takiej sytuacji utrudnienia ruchu?

Było całkowicie pusto z przeciwka. Często się tak zdarza na tej drodze, więc postanowiłem skorzystać z okazji.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi
Agemlon

Postprzez aleo » wtorek 06 maja 2014, 21:53

Pewnie że chwilowe zablokowanie skrzyżowanie jest dopuszczalne tak jak zatrzymanie we mgle na lewym pasie na S8.
aleo

Postprzez lith » wtorek 06 maja 2014, 21:56

Jak było pusto to kto trąbił? :P
lith

Postprzez Makabra » wtorek 06 maja 2014, 22:14

Agemlon napisał(a):
Makabra napisał(a):Ciekawy zbieg okoliczności. Widziapem dzis auto zawracajace dokladnie tak jak na rysunku pokazano. :-P Czy ta sytuacja to z Krakowa ?

Czy to Pan na mnie trąbił?

Nie, byliśmy jeszcze przy salonie harleya. Widziałem z daleka i rzuciło mi się w oczy. Napiszę tylko że manewr dość nietypowy. Ja bym skręcił w prawo i tam się zawrócił. Ale taki manewr jak Ty zrobiłeś jest jak najbardziej prawidłowy :)

lith napisał(a):Jak było pusto to kto trąbił? :P

Trąbił gość za nim jak zaczął zawracanie. Potem faktycznie było pusto z naprzeciwka jak robił korektę do tyłu.
Makabra

Postprzez szymon1977 » środa 07 maja 2014, 00:09

LeszkoII napisał(a):Myślę, że kilkusekundowe zablokowanie dwóch pasów ruchu...
O jakim zablokowaniu pasów ruchu mówisz? Zakładam oczywiście, że za zawracanie kolega zabiera się po ustąpieniu PP wszystkim, którym ma obowiązek ustąpić.
Agemlon napisał(a):Czy zawracanie przedstawione na obrazku jest poprawne?
Znawcą nie jestem, ale nie znam przepisu, który by takiego zawracania mógł zabronić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Theeneida77 » wtorek 13 maja 2014, 09:22

Według mnie skoro nie ma tam zakazu zawracania, a ulica była pusta to nie ma przeciwwskazań do takiego zawracania, ponadto mamy tam linię przerywaną, która zezwala na zawracanie tego typu, tylko oczywiście koniecznością jest zachowanie szczególnej ostrożności..

Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 marca 2015, 18:28 przez Theeneida77, łącznie zmieniany 2 razy
Theeneida77

Postprzez ast » wtorek 13 maja 2014, 10:30

Mnie zastanawia jedna sprawa -takie zawracanie na 3 wymaga zatrzymania się w celu cofnięcia, a według mnie to zatrzymanie na skrzyżowaniu nie będzie wynikało z warunków ruchu, więc z tego względu nie można tego wykonać. Co o tym sądzicie?
ast

Postprzez Borys_q » wtorek 13 maja 2014, 10:35

To nie ma takiego znaczenia, mnie zastanawia jaki samochód nie wyrobi się na raz na dwóch pasach ruchu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kg1956 » wtorek 13 maja 2014, 12:24

Maluch z zapieczonymi zwrotnicami.
kg1956

Postprzez ast » wtorek 13 maja 2014, 12:59

Odnośnie mojego wcześniejszego posta:
PoRD Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;
ast

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze