Lewoskręt.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt.

Postprzez Lolo621 » niedziela 13 kwietnia 2014, 12:56

Cześć, mam pytanie odnośnie lewoskrętu który codziennie jestem zmuszony pokonywać. Skrzyżowanie wygląda tak:
Obrazek
Chodzi mi o wyjazd z bocznej ulicy (lewa strona obrazka). W sytuacji, gdy tylko moja lewa jest wolna, czy mogę wyjechać na środek skrzyżowania, czyli pas znajdujący się pomiędzy strefami wyłączonymi z ruchu i poczekać, aż przejadą pojazdy z prawej strony? Większość kierowców jadących tym skrzyżowaniem włącza się do ruchu czekając aż obie strony będą wolne, co często trwa wieki.
Lolo621

Re: Lewoskręt.

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 13 kwietnia 2014, 18:49

Jeżeli zmieścisz się tam swoim pojazdem, i nie utrudnisz nikomu ruchu to jak najbardziej.
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:16

Lolo621 napisał(a):W sytuacji, gdy tylko moja lewa jest wolna, czy mogę wyjechać na środek skrzyżowania, czyli pas znajdujący się pomiędzy strefami wyłączonymi z ruchu i poczekać, aż przejadą pojazdy z prawej strony?
Nie, musisz upewnić się że prawa też jest "wolna" w tym sensie, że nie utrudnisz ruchu skręcającym w lewo z drogi z pierwszeństwem. "Wolna" to znaczy taka, że nie dojdzie do nieustąpienia pierwszeństwa.

Plus warunek przedmówcy - musisz się zmieścić "w polu".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Adiii » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:44

Ciekawe czy przeszłoby to na egzaminie :hmm:
Adiii

Postprzez szerszon » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:52

A egzamin to coś innego niż jazda po drogach ?
szerszon

Postprzez Makabra » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:57

Adiii napisał(a):Ciekawe czy przeszłoby to na egzaminie :hmm:

Jak będzie egzaminator normalny i kursant który umie takie coś zrobić w taki sposób żeby egzaminatora nie wystraszyć, to czemu ma nie przejść?
Makabra

Postprzez papadrive » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:57

RossoneriDevil napisał(a):Jeżeli zmieścisz się tam swoim pojazdem, i nie utrudnisz nikomu ruchu to jak najbardziej.

...oraz nie ograniczysz widoczności chcącym skręcić z drogi głównej w lewo (z Twojej prawej strony).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze