Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo

Postprzez Mozart » wtorek 01 kwietnia 2014, 18:21

Siema,
Mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu w takiej sytuacji, otóż które auto powinno przejechać jako pierwsze? Czerwone czy zielone?
Załączniki
kolejnosc.jpg
kolejnosc.jpg (24.18 KiB) Przeglądane 2640 razy
Mozart

Re: Pierwszeństwo

Postprzez lith » wtorek 01 kwietnia 2014, 18:33

Jak by tego nie interpretować to czerwony ma pierwszeństwo:
Wersja 1:
Traktowanie jako całość - czerwony skręca w prawo, a zielony skręca w lewo
Wersja 2:
Traktowanie jako osobne, równorzędne skrzyżowanie (nie pasuje mi tutaj zupełnie, ale powiedzmy...)- czerwony nadjeżdza z prawej, więc i tak ma pierwszeństwo.
lith

Postprzez Henq » wtorek 01 kwietnia 2014, 20:46

Mozart napisał(a):Siema,
Mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu w takiej sytuacji, otóż które auto powinno przejechać jako pierwsze? Czerwone czy zielone?

Skrzyżowanie z przesuniętym wlotem, czerwone skręca w prawo ma pierwszeństwo przed zielonym skręcającym w lewo.
art. 25.1 ...a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Przykład takiego skrzyżowania (tylko tu odwrotnie drogi z pierwszeństwem) z mojej miejscowości, razem z sygnalizacją świetlną.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:37

Choć zgadzam się z przedmówcami przypomnę, że była lansowana przez poważne osoby w podobnych sytuacjach teoria nadająca pierwszeństwo zielonemu, ze względu na zakaz wyprzedzania z prawej strony...
Drezyna

Postprzez Makabra » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:53

A gdzie tu jakieś wyprzedzanie się pojawia skoro dwa auta spotkają się a jednym miejscu z dwóch różnych jezdni?
Makabra

Postprzez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:55

A to odsyłam do definicji wyprzedzania. Ważny kierunek, nie jezdnia. To nie mój pomysł, jeno ustawodawcy.
Drezyna

Postprzez Makabra » wtorek 01 kwietnia 2014, 22:43

No chyba ten driftujący czerwony jest jeszcze w trakcie zmiany kierunku jak napotyka zielonego, więc gdzie tu ma pasować definicja wyprzedzania?
Makabra

Postprzez lith » wtorek 01 kwietnia 2014, 22:53

Drezyna nie napisał, ze tak uważa, tylko, że można się z taką interpretacją spotkać. Dobrze wiedzieć, bo ja bym na to nie wpadł ;)
lith

Postprzez Drezyna » środa 02 kwietnia 2014, 10:12

lith napisał(a):Drezyna nie napisał, ze tak uważa, tylko, że można się z taką interpretacją spotkać. Dobrze wiedzieć, bo ja bym na to nie wpadł ;)

To są tezy lansowane w pewnym programie TV, a niejednokrotnie popierane na forum. Przykłady w skrócie:
1. Zakaz wyprzedzania z prawej implikuje nabycie pierwszeństwa tego z lewej.
2. Z wyprzedzaniem mamy do czynienia nawet gdy pojazdy jadą różnymi, równoległymi drogami.
3. Prawy niewyznaczony pas ruchu może zanikać i wtedy pierwszeństwo ma jadący lewym, niewyznaczonym pasem.
To w ramach egzotyki, do dyskusji nie zachęcam.
Drezyna

Postprzez Synekura » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 23:18

Niby od znaku wynika, ze czerwony ma pierwszeństwo. Jednakże autor nie pomyślał o pasie do włączania się do ruchu dla czerwonego. W takiej sytuacji pierwszeństwo miałby kierowca zielonego, z racji ustąpienia pierwszeństwa przez czerwonego. Chyba, że znak D-1, dotyczy tej głównej drogi.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 23:26

Nie wiem gdzie tam czerwony włącza się do ruchu gdy jedzie drogą z pierwszeństwem i wjeżdża w podporządkowaną ale spoko.
RossoneriDevil

Powrót do Sytuacje na drodze