Sygnalizacja ogólna + tramwaj, wyprzedzanie z prawej strony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizacja ogólna + tramwaj, wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez majkelo23 » poniedziałek 31 marca 2014, 16:51

Witam!

Dziś miałem pierwszy egzamin teoretyczny, niestety wynik negatywny.
Chciałbym zadać jednak dwa pytania prosto z egzaminu, które mnie trochę zaskoczyły bo mimo tego, iż przerobiłem naprawdę sporo kursów w internecie, nie napotkałem się na takowe pytanie.

1)
[OBRAZEK] Jest skrzyżowanie, droga jednokierunkowa, jezdnia z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu i zielone światło, a przez to skrzyżowanie przebiegają tory tramwajowe/
[PYTANIE] Czy kierujący pojazdem powinien zatrzymać się przed skrzyżowaniem i upewnić czy nie nadjeżdża tramwaj?
2)
[Obrazek] Jezdnia z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu (droga jednokierunkowa).
[PYTANIE] Jesteś poza obszarem zabudowanym na drodze jednokierunkowej, czy możesz wyprzedzić pojazd z jego prawej strony?

Co do pytania drugiego, nie wiem czy nie było tam dodane jeszcze, że jezdnia miała wyznaczone dwa pasy ruchu.

Dziękuję.
majkelo23

Re: Sygnalizacja ogólna + tramwaj, wyprzedzanie z prawej str

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 marca 2014, 19:10

majkelo23 napisał(a):1)
[OBRAZEK] Jest skrzyżowanie, droga jednokierunkowa, jezdnia z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu i zielone światło, a przez to skrzyżowanie przebiegają tory tramwajowe/
[PYTANIE] Czy kierujący pojazdem powinien zatrzymać się przed skrzyżowaniem i upewnić czy nie nadjeżdża tramwaj?
Jak przebiegają tory? Wzdłuż tej jezdni czy w poprzek - zakładam że to pierwsze. Nie ma obowiązku ani powinności zatrzymania się, wystarczy skorygować prędkość. Jeśli samochód jedzie na wprost, to ma pierwszeństwo nad skręcającym tramwajem (nie dot. skrzyżowań o ruchu okrężnym).
majkelo23 napisał(a):[Obrazek] Jezdnia z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu (droga jednokierunkowa).
[PYTANIE] Jesteś poza obszarem zabudowanym na drodze jednokierunkowej, czy możesz wyprzedzić pojazd z jego prawej strony?
Tak, bo droga jednokierunkowa posiada jezdnię jednokierunkową - nie istotna jest liczba pasów ruchu, istotne żeby były wyznaczone. Uwaga - taka odpowiedź pod warunkiem, że wyprzedzanie nie odbywa się przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia oraz na zakręcie oznaczonym znakiem (zakładam też, że nie było tam skrzyżowania) / nie dotyczy wyprzedzania pojazdu silnikowego, np. roweru.

Sam widzisz ile warunków/przypadków trzeba mieć opanowanych. Art. 24. jest jednym z trudniejszych do przyswojenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez majkelo23 » poniedziałek 31 marca 2014, 19:17

Odnośnie Ad1 to było coś takiego: Obrazek

tylko że zamiast autobusu, był to zwykły samochód, wiadomo. No i tramwaju jako tako na skrzyżowaniu nie było.

Gdyby to był sygnalizator kierunkowy to bym się nie zastanawiał bo na myśl przychodziłoby mi stwierdzenie "bezkolizyjny" i wtedy chyba na pewno pierwszeństwo ma auto i ma gdzieś ten tramwaj, natomiast przy ogólnym to nie wiem, doczytałem się właśnie, że jak jadę prosto to mam pierwszeństwo, a jak skręcam to ustępuję, jednak pytanie nie brzmi czy mam przepuścić tramwaj tylko czy powinienem się zatrzymać i upewnić czy nie nadjeżdża tramwaj (jakoś tak, w każdym razie sens był mniej więcej taki).
majkelo23

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 marca 2014, 19:56

Czyli tak, jak się domyślałem. Przepisy nic nie mówią o powinności zatrzymania.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając
przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wjechaniem
na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szynowy,
oraz przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli
wskutek mgły lub z innych powodów przejrzystość powietrza jest zmniejszona.
2. Kierujący jest obowiązany prowadzić pojazd z taką prędkością, aby mógł go zatrzymać
w bezpiecznym miejscu, gdy nadjeżdża pojazd szynowy lub gdy urządzenie
zabezpieczające albo dawany sygnał zabrania wjazdu na przejazd.
-------
(...)Przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe;
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 marca 2014, 20:54

Paragraf 95.4 :wink:
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 01 kwietnia 2014, 20:57

LeszkoII napisał(a):Tak, bo droga jednokierunkowa posiada jezdnię jednokierunkową - nie istotna jest liczba pasów ruchu, istotne żeby były wyznaczone. Uwaga - taka odpowiedź pod warunkiem, że wyprzedzanie nie odbywa się przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia oraz na zakręcie oznaczonym znakiem (zakładam też, że nie było tam skrzyżowania) / nie dotyczy wyprzedzania pojazdu silnikowego, np. roweru.

Sam widzisz ile warunków/przypadków trzeba mieć opanowanych. Art. 24. jest jednym z trudniejszych do przyswojenia.

Nie trzeba @Leszko zamieszałeś strasznie:
art 24.8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
- jednokierunkowej;

@szerszon: możesz wkleić cały Paragraf 95.4?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:16

Henq napisał(a):art 24.8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
- jednokierunkowej;
ale nie z prawej strony, czego dotyczyło pytanie....chociaż wolałbym rysunek.
LeszkoII

Postprzez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:33

LeszkoII napisał(a):ale nie z prawej strony, czego dotyczyło pytanie....chociaż wolałbym rysunek.

Były wyznaczone pasy ruchu w pytaniu...
Drezyna

Postprzez jasper1 » wtorek 01 kwietnia 2014, 21:41

art. 24.10 PoRD
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Sytuacje na drodze