zawracanie z jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie z jednokierunkowej

Postprzez ynz » sobota 29 marca 2014, 12:21

Witam wszystkich. Interesuje mnie taka sytuacja na drodze: https://www.google.pl/maps/@51.410968,1 ... e0!6m1!1e1
Moje pytanie brzmi: gdzie mam się ustawić jeśli chcę zawrócić a jednocześnie z galerii dojeżdża do przełączki auto, które chce skręcić w lewo. Gdzie on a gdzie ja? Pozdrawiam.
ynz

Re: zawracanie z jednokierunkowej

Postprzez szymon1977 » sobota 29 marca 2014, 12:50

Na przełączce także ruch prawostronny obowiązuje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ynz » sobota 29 marca 2014, 16:02

Czyli jeżeli każdy z nas ustawiłby się przy swoim lewym krawężniku (minęlibyśmy się prawymi bokami aut) to taki manewr uważałoby się za nieprawidłowy ? Pytam bo miałem taką sytuację, że auto stało na przełączce mniej-więcej na środku ale zostawił za mało miejsca na zawrócenie bezkolizyjne więc, jako że mam tam pierwszeństwo, nie zatrzymałem się aby go przepuścić tylko "wziąłem go" na zakładkę po czym zostałem strąbiony :hmm:
ynz

Postprzez Makabra » sobota 29 marca 2014, 16:36

To ze masz pierwszenstwo, to nie znaczy ze musisz taranem jecchac bez zatrzymywania sie. Jakbmiejsca brakowalo to trzeba bylo oczyscic sobie droge wypuszczajac ten pojazd z przelaczki :-)
Makabra

Postprzez ynz » sobota 29 marca 2014, 17:01

Przecież taranem w niego nie wjechałem tylko zostawił z drugiej strony miejsce więc zawróciłem za nim... Nie widzę w tym nic nieprawidłowego, to po kiego trąbił? Zresztą nie pierwszy raz tak się zdarza tylko jeszcze weź pod uwagę, że tam jest wyjazd z galerii i nieraz jest sznurek aut to mam przepuścić każdego ? ;] jednego przepuszczę to kolejny się pakuje i robi się ciasno... Dlatego jak mam miejsce za gościem to go nie przepuszczam tylko jadę za niego i wtedy nikt ze sznureczka mi nie przeszkodzi w wykonaniu zawracania. Też byście trąbili na mnie w takiej sytuacji ? :eek2:
ynz

Postprzez Makabra » sobota 29 marca 2014, 20:56

ynz napisał(a): Nie widzę w tym nic nieprawidłowego, to po kiego trąbił?

Trzeba bylo otworzyc szybe...
Makabra

Postprzez LeszkoII » sobota 29 marca 2014, 21:44

ynz napisał(a):Też byście trąbili na mnie w takiej sytuacji ?
Sztuką jest zatrąbić w odpowiednim momencie, czyli w trybie ostrzeżenia przed bezpośrednim niebezpieczeństwem, które wystąpiło w obszarze zabudowanym. Spóźnione trąbienie nie jest zgodne z przepisami na drogach publicznych, w strefie ruchu oraz zamieszkania - i grozi grzywną wysokości 100 zł.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 29 marca 2014, 21:53

Dla mnie powodem tego zamieszania jest olewanie obowiązku ustawienia się przy lewej krawędzi jezdni tych, którzy chcą spod Tesco wyjechać w lewo (z tego co widzę wyjazd jest jednokierunkowy i niestety niezbyt używany na jego lewej stronie).
Gdyby to robili jak należy, to żaden nie wylądowałby na środku przełączki, lub przy jej prawym krawężniku.
https://www.google.pl/maps/@51.410788,19.665455,3a,75y,78.6h,62.2t/data=!3m4!1e1!3m2!1sNujtK1a3ejQIDBCeLTYgig!2e0
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze