Jak się zachować przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się zachować przy skręcie w lewo

Postprzez mruu » środa 26 marca 2014, 23:06

Słuchajcie jestem samochodem tam gdzie czerwona kropka. Chcę skręcić w lewo. Co robię?

Czy jadę dopiero wtedy gdy z lewej i z prawej strony mam wolną drogę i wtedy się nie zatrzymuję?
Czy najpierw staję na środku (i w tym wypadku z prawej czy lewej - zielony czy niebieski, poza tym jest za mało miejsca będę połową auta wystawać) i jak będzie pusto to ruszam?
A co z sytuacją gdy żółte (przyjmijmy że) auto też skręca w lewo? zjeżdżam bardziej na zieloną czy niebieską linię żeby go przepuścić?
Obrazek

Może mi ktoś mi objaśnić co robić?
mruu

Re: Jak się zachować przy skręcie w lewo

Postprzez papadrive » środa 26 marca 2014, 23:40

Z tego, co widac na zdjęciu, droga, na którą chcesz wjechac jest drogą dwujezdniową, ale chyba nie ma miejsca, aby to skrzyżowanie pokonac etapami. Musisz zatem poczekac przed linią warunkowego zatrzymania (rząd trójkątów) i ustąpic wszystkim pojazdom znajdującym się na skrzyzowaniu i zbliżającym się do niego. Na pierwszej jezdni będą to pojazdy z lewej, a na dalszej, z prawej, więc żółtego musisz przepuścic stojąc, tak jak pisałem, przed skrzyżowaniem.
Pojęcie "zbliżającym się do skrzyżowania", jest względne i musisz sam ocenic, czy wjeżdżając na skrzyżowanie utrudnisz im w jakikolwiek sposób jazdę. Jeśli to zrobisz, to wymusisz pierwszeństwo przejazdu, więc gdy nie jesteś pewny, lepiej trochę poczekac. Z czasem nauczysz się oceniac takie sytuacje.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez mruu » czwartek 27 marca 2014, 00:05

dziękuję :) jakoś skłaniałam się do tej wersji :) normalnie ominęłabym problem i pojechałabym w prawo i gdzieś zawróciła (w łatwiejszym miejscu) ale nie mogę w nieskończoność omijać takich miejsc
mruu

Postprzez Drezyna » czwartek 27 marca 2014, 00:07

E, tam, nie rezygnuj! Podobno jadąc wyłącznie w prawo, też można wszędzie dojechać. Ale czy to prawda?
Drezyna

Postprzez mruu » czwartek 27 marca 2014, 00:23

hahaha :) wiem powoli się przekonuję co i jak robić bo okazuje się że jazda z instruktorem to miód z mlekiem w porównaniu z samodzielną jazdą :)
mruu

Postprzez lith » czwartek 27 marca 2014, 00:35

Wszystko jedno czy pojedziesz na raz, czy etapami. Musisz po prostu nie wymusić na tych z prawej i z lewej. Jak to rozegrasz, to już pełna dowolność.
lith

Postprzez Makabra » czwartek 27 marca 2014, 03:51

Mruu, możesz pokonać skrzyżowanie etapami, czyli zatrzymać się na środku celem puszczenia auta z prawej. Ale warunkiem musi być to że masz 120% pewności że z prawej pojawi się jakaś luka i uciekniesz ze skrzyżowania, zanim z lewej ktoś nadjedzie. Teraz zależy to od tego jak dobrą masz widoczność na prawo i lewo. Jeśli chodzi o puszczenie pojazdu z prawej, to obowiązkowo podjeżdżasz pod niebieskie pole - mamy ruch prawostronny :) Zajęcie zielonego pola uniemożliwi pojazdowi z prawej bezpieczny skręt w lewo - zasłonisz mu całą widoczność swoim pojazdem.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze