Zatrzymanie za przejściem dla pieszych - odstęp

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zatrzymanie za przejściem dla pieszych - odstęp

Postprzez majkelo23 » poniedziałek 24 marca 2014, 20:08

Witam!

Według przepisów, można się zatrzymać w odległości 10m przed lub za przejściem dla pieszych. Dzisiaj jednak instruktor powiedział mi, że na drodze dwujezdniowej, jednokierunkowej mogę się zatrzymać bezpośrednio za pasami i tam to 10m nie obowiązuje. Próbował mi to tłumaczyć, ale szczerze mówiąc nadal nie wiem o co chodzi, dlaczego ten wyjątek tam obowiązuje (podkreślał tylko to, że jest to droga dwujezdniowa).

Czy on faktycznie miał rację? Jeśli tak to dlaczego tak jest?

EDIT:

Znalazłem w necie coś takiego: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 770154,324
i tutaj cytat:
Parkowanie 10 m przed i za przejściem dla pieszych jest zabronione przepisami. Jednak na drodze dwujezdniowej (jednokierunkowej) dozwolone jest zatrzymanie pojazdu tuż za wyznaczonym przejściem dla pieszych ponieważ nie utrudnia to obserwacji przejścia nadjeżdżającym pojazdom.

Ale szczerze mówiąc to trochę mnie gubi w przekonaniach, w których żyłem do tej pory. Podsumowując, jeśli mam drogę dwujezdniową, jednokierunkową to tam mogę sobie stanąć od razu za pasami (przed musi być zachowane nadal 10m), natomiast w pozostałych przypadkach (pozostałych drogach) zostawiam to 10m?
majkelo23

Re: Zatrzymanie za przejściem dla pieszych - odstęp

Postprzez jasper1 » poniedziałek 24 marca 2014, 20:21

Chyba coś źle zrozumiałeś. Masz nie zatrzymywać się na przejściach dla pieszych/przejazdach rowerowych oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed nimi oraz na drogach dwukierunkowych o dwóch pasach ruchu także 10 m za nimi.
Przyczyna: zasłaniasz przechodzącym widok na samochody nadjeżdżające z kierunku przeciwnego a ich kierowcom widoczność pieszych.
Edit: Z dziennikarzami nie dyskutuję, bo nie ma o czym :D , to co napisałam wynika z art. 49.1.2) PoRD.Jest jeden wyjatek kiedy masz zachować odległość 10 m za przejściem i tyle.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 marca 2014, 20:40 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 24 marca 2014, 20:39

To prawda, 2-jezdniowość nie ma tutaj znaczenia.
Dla przykładu: możesz się zatrzymać tuż za PdP na jezdni drogi dwukierunkowej należącej do drogi dwujezdniowej, jeśli droga ta nie posiada dwóch pasów ruchu. Czyli na "alejach" jezdnia posiada dwa pasy ruchu, ale droga posiada więcej niż dwa pasy ruchu, np. 4.

P.S. Widział ktoś z Was drogę dwujezdniową o dwóch pasa ruchu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 24 marca 2014, 21:16

@Leszko II Widział i to nie jedną ;)
http://goo.gl/maps/6WIlR
A co do tematu o nie komplikując - jak masz jezdnię jednokierunkową to nie musisz zachowywać odstępu za przejściem, bo nikomu pieszego wtedy nie zasłonisz. Jak samochody mogą jechać po danej jezdni z 2 stron to musi z każdej strony być pieszego widać.
lith

Postprzez Makabra » poniedziałek 24 marca 2014, 21:56

LeszkoII napisał(a):P.S. Widział ktoś z Was drogę dwujezdniową o dwóch pasa ruchu?

Reymonta w Krakowie. Masz niedaleko, może kiedyś wpadniesz na mecz to oblukasz :)

https://www.google.pl/maps/@50.064414,1 ... !2e0?hl=pl
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze