Według przepisów, można się zatrzymać w odległości 10m przed lub za przejściem dla pieszych. Dzisiaj jednak instruktor powiedział mi, że na drodze dwujezdniowej, jednokierunkowej mogę się zatrzymać bezpośrednio za pasami i tam to 10m nie obowiązuje. Próbował mi to tłumaczyć, ale szczerze mówiąc nadal nie wiem o co chodzi, dlaczego ten wyjątek tam obowiązuje (podkreślał tylko to, że jest to droga dwujezdniowa).
Czy on faktycznie miał rację? Jeśli tak to dlaczego tak jest?
EDIT:
Znalazłem w necie coś takiego: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 770154,324
i tutaj cytat:
Parkowanie 10 m przed i za przejściem dla pieszych jest zabronione przepisami. Jednak na drodze dwujezdniowej (jednokierunkowej) dozwolone jest zatrzymanie pojazdu tuż za wyznaczonym przejściem dla pieszych ponieważ nie utrudnia to obserwacji przejścia nadjeżdżającym pojazdom.
Ale szczerze mówiąc to trochę mnie gubi w przekonaniach, w których żyłem do tej pory. Podsumowując, jeśli mam drogę dwujezdniową, jednokierunkową to tam mogę sobie stanąć od razu za pasami (przed musi być zachowane nadal 10m), natomiast w pozostałych przypadkach (pozostałych drogach) zostawiam to 10m?