Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez materialyIRD » sobota 22 marca 2014, 14:14

Witam wszystkich! Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu pierwszeństwa przejazdu na dwóch skrzyżowaniach.
Tutaj link:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a27 ... 6aca.html#

Sytuacja 1 - skrzyżowanie o lekko przesuniętych wlotach. Zgodnie z faktem, iż znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony, czy właściwym jest stwierdzenie, że pojazd niebieski w momencie gdy wjedzie na drogę z pierwszeństwem staje się nadrzędny wobec czerwonego?

Sytuacja 2 - skrzyżowanie o przesuniętych wlotach. De facto pojazd czerwony wyjeżdża z parkingu. Ale pomyślmy, że nie jest to parking tylko normalny wlot skrzyżowania. Sygnalizacja świetlna nie działa na tym skrzyżowaniu. Czy pojazd czerwony po wykonaniu skrętu uzyskuje pierwszeństwo nad pojazdami niebieskimi? W końcu "wjechał na drogę z pierwszeństwem".

Sytuacja 3 - to samo skrzyżowanie, jednak teraz działa sygnalizacja. Wg egzaminatorów w momencie gdy działa sygnalizacja znaki nie obowiązują. Zatem w tym przypadku pierwszeństwo mają pojazdy niebieskie?

Wątpliwości co do odpowiedzi na te pytania wzbudził u mnie Pan Marek Dworak -sekretarz Wojewódzkiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Zachęcam do zapoznania się z materiałem filmowym:

http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 09/1493436

oraz z tym:

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... w/13198893

Pozdrawiam wszystkich!
materialyIRD

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez mshtal » sobota 22 marca 2014, 15:01

Pan Marek Dworak już niejednokrotnie wprawiał mnie w zdumienie ale tym razem przeszedł sam siebie :D
mshtal

Postprzez Makabra » sobota 22 marca 2014, 16:35

Na pierwszym te wloty coś mało przesunięte są względem siebie. Ja bym to jako jedno krzywe skrzyżowanie potraktował.
Makabra

Postprzez evo9rs » sobota 22 marca 2014, 17:13

Obrazek

materialyIRD napisał(a): Sytuacja 1 - skrzyżowanie o lekko przesuniętych wlotach. Zgodnie z faktem, iż znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony, czy właściwym jest stwierdzenie, że pojazd niebieski w momencie gdy wjedzie na drogę z pierwszeństwem staje się nadrzędny wobec czerwonego?

TAK - skręcił w lewo i znalazł się na drodze z pierwszeństwem.

materialyIRD napisał(a): Sytuacja 2 - skrzyżowanie o przesuniętych wlotach. De facto pojazd czerwony wyjeżdża z parkingu. Ale pomyślmy, że nie jest to parking tylko normalny wlot skrzyżowania. Sygnalizacja świetlna nie działa na tym skrzyżowaniu. Czy pojazd czerwony po wykonaniu skrętu uzyskuje pierwszeństwo nad pojazdami niebieskimi? W końcu "wjechał na drogę z pierwszeństwem".

TAK. Na swoim rysunku masz błąd.

materialyIRD napisał(a): Sytuacja 3 - to samo skrzyżowanie, jednak teraz działa sygnalizacja. Wg egzaminatorów w momencie gdy działa sygnalizacja znaki nie obowiązują. Zatem w tym przypadku pierwszeństwo mają pojazdy niebieskie?

TAK.

materialyIRD napisał(a):Wątpliwości co do odpowiedzi na te pytania wzbudził u mnie Pan Marek Dworak -sekretarz Wojewódzkiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Zachęcam do zapoznania się z materiałem filmowym.

Przecież Dworak tłumaczy dokładnie w ten sposób.

Makabra napisał(a):Na pierwszym te wloty coś mało przesunięte są względem siebie. Ja bym to jako jedno krzywe skrzyżowanie potraktował.

Makabra, albo mamy przesunięte wloty albo nie. Tutaj są przesunięte. Niebieski skręcił w lewo, znalazł się na drodze z pierwszeństwem. W momencie zakończenia manewru skrętu w lewo nie miał komu ustąpić pierwszeństwa. Po wykonaniu skrętu w lewo, jedzie drogą z pierwszeństwem na wprost (tak jak inne pojazdy z tego kierunku). Dlaczego zatem ma ustępować pierwszeństwa czerwonemu?
Ostatnio zmieniony sobota 22 marca 2014, 18:10 przez evo9rs, łącznie zmieniany 2 razy
evo9rs

Postprzez LeszkoII » sobota 22 marca 2014, 18:00

ad. 1 czerwony posiada pierwszeństwo
ad. 2 czerwony ustępuje pierwszeństwa (chyba, że zdoła się przetasować pomiędzy pojazdy jadące drogą z pierwszeństwem) Na rozległych skrzyżowaniach o mocno rozszerzonych miejscach wlotowych(nie mylić z przesunięciem wlotów) - pojazd niebieski nie powinien skupiać uwagi aż tak daleko - podobnie pojazd czerwony. Dlatego ze względów praktycznych(żeby w ogóle to skrzyżowanie kiedyś przejechać w lewo - w trakcie sporego natężenia ruchu) pojazd czerwony należy uznać wyjątkowo jako nabywający pierwszeństwa. Więcej ludzkiego pragmatyzmu niż trzymania się sztywnych reguł.

ad. 3 czerwony ustępuje pierwszeństwa niebieskiemu (nie może się z nikim przetasować, bo ruch poprzeczny ma wtedy czerwone)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 22 marca 2014, 19:38

skręcił w lewo i znalazł się na drodze z pierwszeństwem.

to wystarczy skręcić w lewo żeby mieć pierwszenstwo?
rusel

Postprzez mshtal » sobota 22 marca 2014, 19:48

LeszkoII napisał(a):ad. 1 czerwony posiada pierwszeństwo
ad. 2 czerwony ustępuje pierwszeństwa (chyba, że zdoła się przetasować pomiędzy pojazdy jadące drogą z pierwszeństwem) Na rozległych skrzyżowaniach o mocno rozszerzonych miejscach wlotowych(nie mylić z przesunięciem wlotów) - pojazd niebieski nie powinien skupiać uwagi aż tak daleko - podobnie pojazd czerwony. Dlatego ze względów praktycznych(żeby w ogóle to skrzyżowanie kiedyś przejechać w lewo - w trakcie sporego natężenia ruchu) pojazd czerwony należy uznać wyjątkowo jako nabywający pierwszeństwa. Więcej ludzkiego pragmatyzmu niż trzymania się sztywnych reguł.

ad. 3 czerwony ustępuje pierwszeństwa niebieskiemu (nie może się z nikim przetasować, bo ruch poprzeczny ma wtedy czerwone)

ad.1 zgoda
ad.2 "nabywający pierwszeństwa" to zupełnie nowe określenie w polskim prawie?
ad.3 "przetasować" - to tez jakaś nowość?
mshtal

Postprzez LeszkoII » sobota 22 marca 2014, 20:03

mshtal napisał(a):ad.2 "nabywający pierwszeństwa" to zupełnie nowe określenie w polskim prawie?
Istotnie, powinienem wciąć to sformułowanie w cudzysłów. Aczkolwiek, co ono miałoby znaczyć - uzasadniłem w telegraficznym skrócie...myślowym.
mshtal napisał(a):ad.3 "przetasować" - to tez jakaś nowość?
...to konsekwencja powyższego. Trudno bowiem zacząć hamować mając przed sobą i przede wszystkim z tyłu pojazd, który do skrzyżowania zbliżał się drogą z pierwszeństwem.
Sytuację zakreśloną przez autora wątku trzeba zinterpretować w oparciu o wyznacznik bezpieczeństwa i płynności ruchu.
======
Jeszcze w kwestii "nabywania pierwszeństwa".
Czy w PoRD zdefiniowano, czym jest nieustąpienie pierwszeństwa, posiadanie pierwszeństwa?
Przy włączaniu się do ruchu, kiedyś nastanie czas i miejsce, w którym można będzie powiedzieć "włączył się do ruchu" a więc w pewnym sensie "nabył pierwszeństwo" nad innymi włączającymi się do ruchu od tego momentu.

Widząc D-1 w obrębie skrzyżowania, po skręceniu w lewo z drogi podporządkowanej "nabywa się pierwszeństwa".
I tak dalej...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » sobota 22 marca 2014, 20:47

rusel napisał(a):
skręcił w lewo i znalazł się na drodze z pierwszeństwem.

to wystarczy skręcić w lewo żeby mieć pierwszenstwo?

Wystarczy jechać po drodze z pierwszeństwem, żeby mieć pierwszeństwo nad jadącymi drogą podporządkowaną.
evo9rs

Postprzez rusel » sobota 22 marca 2014, 20:57

Wystarczy jechać po drodze z pierwszeństwem, żeby mieć pierwszeństwo nad jadącymi drogą podporządkowaną.

a co świadczy, że jestem na drodze z pierwszeństwem?
rusel

Postprzez dylek » sobota 22 marca 2014, 21:04

rusel napisał(a):

Opuszczenie skrzyżowania....ale niektórzy mylą powierzchnię skrzyżowania z droga...i stąd biorą się tego typu interpretacje.
Pierwszeństwo w obrębie skrzyżowania może również zmienić np. ustawiony tam D-1.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez materialyIRD » sobota 22 marca 2014, 21:11

evo9rs - jaki błąd mam na rysunku 2? Jeśli chodzi o tłumaczenie Pana Dworaka, to zabawne jest to, że na drugim filmiku NIE POTRAFI ON JEDNOZNACZNIE STWIERDZIĆ KTO MA PIERWSZEŃSTWO PRZEJAZDU. A znajduje się na podobnym skrzyżowaniu.

Definicja, że A-7 dotycząca tylko najbliższej jezdni jest błędna wg mnie. Jeśli tak miało by być to na obrazku z łamanym pierwszeństwem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6b ... 163b6.html

pojazd 1 ma ustąpić pierwszeństwa pojazdowi 4 a pojazdowi 3 nie musi? Bo A-7 dotyczy tylko najbliższej jezdni? Nonsens.

"A-7 umieszczony na skrzyżowaniu informuje o konieczności ustąpienia pierwszeństwa pojazdom jadącym drogą z pierwszeństwem" - taki zapis eliminowałby owy nonsens.

Na skrzyżowaniach które zamieściłem o pierwszeństwie przejazdu decydują znaki (z wyjątkiem rys. 3).
Potem obowiązują zasady ogólne mówiące, że: "Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo". Dlaczego przesunięcie wlotów na skrzyżowaniu, miałoby eliminować ten zapis?
Ostatnio zmieniony sobota 22 marca 2014, 21:12 przez materialyIRD, łącznie zmieniany 1 raz
materialyIRD

Postprzez LeszkoII » sobota 22 marca 2014, 21:12

evo9rs napisał(a):Wystarczy jechać po drodze z pierwszeństwem, żeby mieć pierwszeństwo nad jadącymi drogą podporządkowaną.
Skąd ja to znam... :mrgreen: (aluzja do przecinania pasa ruchu i rzekomo związanego z tym przecinaniem doszukiwania się respektowania pierwszeństwa na mocy art. 22.4)

evo9ers, może w tym topiku w końcu odpowiesz, co "poeta" miał na myśli pisząc....
(...)kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania

Człowieku, jak chcesz tak literalnie interpretować przepisy, to za chwile dojdziesz do metafizycznego wniosku, że widząc A-7 nie masz komu ustąpić pierwszeństwa, bo ten ktoś nie jest już "zbliżającym się do...", bo przecież 'wjechał na...' :lol:
Maskara; co się z tymi ludźmi dzieje :hmm: .
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 22 marca 2014, 21:21

leszko..zwracam uwagę ,że możesz dyskutować z jedna osoba pod różnymi nickami, która nawzajem siebie popiera.
szerszon

Postprzez evo9rs » sobota 22 marca 2014, 21:24

rusel napisał(a):

Skoro A-7 ostrzegał cię o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i wjechałeś na tą drogę....tzn. że jesteś na drodze z pierwszeństwem.

Kiedyś też sądziłem że musze zobaczyć znak D-1, który mnie o tym poinformuje , ale to by była nadinterpretacja w takiej sytuacji.
evo9rs

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze