Nakaz jazdy w lewo czy znak informacyjny?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nakaz jazdy w lewo czy znak informacyjny?

Postprzez majkelo23 » środa 19 marca 2014, 17:42

Witam!

Mam pytanie dotyczące skrzyżowania z sygnalizacją ogólną, z wyznaczonymi pasami ruchu. Chodzi mi konkretniej o znaki wyznaczające kierunek ruchu z danego pasa:

Obrazek

Czy na powyższym screenie mamy do czynienia ze znakami nakazu (i zarazem zakaz zawracania) czy też są to znaki informacyjne (i jest możliwość zawracania)?
Wiem, że znaki nakazu mają okrągłe tarcze i stawiam, że w tym wypadku są to znaki informacyjne i można w takiej sytuacji zwyczajnie zawracać, jednak mam wątpliwości, ponieważ w jednym z testów, jakie rozwiązywałem, autorzy twierdzili, że nie można zawracać na takim skrzyżowaniu, ponieważ mamy do czynienia ze znakiem C-4, który nakazuje jechać w lewo.

Dziękuję!

PS. Wiem, że na screenie jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym (rondo). Mi jednak rozchodzi się o zwykłe skrzyżowanie, a na screenie jedynie prezentuję znaki, o które mi się rozchodzi.
majkelo23

Re: Nakaz jazdy w lewo czy znak informacyjny?

Postprzez jasper1 » środa 19 marca 2014, 20:37

Jest to znak F-11. Ze skrajnego lewego, gdy masz na F-11 strzałkę w lewo możesz zawracać, jeśli tak jak tu nie masz sygnalizatora S-3 lub znaku zakazu zawracania.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » środa 19 marca 2014, 21:52

majkelo23 napisał(a):Wiem, że znaki nakazu mają okrągłe tarcze i stawiam, że w tym wypadku są to znaki informacyjne i można w takiej sytuacji zwyczajnie zawracać, jednak mam wątpliwości, ponieważ w jednym z testów, jakie rozwiązywałem, autorzy twierdzili, że nie można zawracać na takim skrzyżowaniu, ponieważ mamy do czynienia ze znakiem C-4, który nakazuje jechać w lewo.

znak C-4
Obrazek

znak F-11
Obrazek
(tu akurat przykładowy)
sam widzisz różnicę poczytaj jeszcze gdzie ustawia się c-4 a gdzie F-11.
źródło Dz.U.220.
Swoją drogą ciekawe te testy rozwiązywałeś, albo co gorsze ciekawi autorzy tych testów, nadaje się to do tematu o błędach w pytaniach testowych.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez lith » środa 19 marca 2014, 23:23

@majkelo23
Pewnie w tamtym teście była sygnalizacja s-3 ze strzałką tylko w lewo.
lith

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 21:02

Nakaz zawracania - taki znak istnieje 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 22 marca 2014, 00:01

LeszkoII napisał(a):Nakaz zawracania - taki znak istnieje 8)

Czytamy ze zrozumieniem
majkelo23 napisał(a):(i zarazem zakaz zawracania)

a nie nabijamy posty ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze