KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez MISIEK35 » poniedziałek 17 marca 2014, 21:04

Witam, w zeszłym tygodniu będąc w stolicy zaliczyłem stłuczkę.
Jechałem tak, jak zielony. Czerwony uderzył mnie w tylne lewe drzwi.
Ja jechałem od Słomińskiego w Okopową. Czerwony również od Słomińskiego cały czas lekko za mną.
Tłumaczył, że jechał swoim pasem, a ja zmieniałem. Policja podzieliła jego zdanie.
Ja mandatu nie przyjąłem. Skąd miałem wiedzieć, że pojazd jadący za mną z lewej strony za chwilę mnie uderzy....
Co o tym sądzicie? Oznakowanie na tym rondzie to jakaś pomyłka...
Obrazek
MISIEK35

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez rusel » poniedziałek 17 marca 2014, 21:36

Co o tym sądzicie?

zaraz będziesz miał całe elaboraty oszołomów na temat winy i prawideł jazdy na rondzie więc chwila cierpliwości. Zaraz ktoś Ci odpowie.
rusel

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 marca 2014, 22:03

Jeśli przyjąć, że rysunek jest aktualny, to pojechałeś dobrze, tj. zgodnie z oznakowaniem na wlocie, czego nie można powiedzieć o "czerwonej trasie". Pasa ruchu żadnego nie zmieniałeś(teoretycznie mógłbyś go zmienić na dowolny - środkowy lub lewy, bo z ni tez można przejechać "na wprost"). Jechałeś w kierunku na wprost a tamten w prawo z niewłaściwej pozycji.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » poniedziałek 17 marca 2014, 22:22

To rondo nie powinno nazywać się Zgrupowania AK "Radosław" tylko "Rondo Masakra". Jeżeli to rondo jest oznakowane zgodnie z przepisami, to tym gorzej dla przepisów.
@szerszon to "u Ciebie" takie rondo! Co Ty na to? :hmm:
kg1956

Postprzez srylek » poniedziałek 17 marca 2014, 22:41

Żadnego Radosława, żadnej Masakry. Toż to rondo Babka:P

Czerwonego nie powinno być na tym pasie, jeśli skręcał w prawo ze Słomińskiego. Ty pojechałeś dobrze , ale...
Twoja wina, żeś go nie przepuścił. On miał pierwszeństwo, ty przecinałeś dwa pasy ruchu:-)
srylek

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 22:43

kg1956 napisał(a):To rondo nie powinno nazywać się Zgrupowania AK "Radosław" tylko "Rondo Masakra". Jeżeli to rondo jest oznakowane zgodnie z przepisami, to tym gorzej dla przepisów.
@szerszon to "u Ciebie" takie rondo! Co Ty na to? :hmm:

Jest już chyba inne malowanie. Właśnie wczoraj jechałem Słomińskiego w Okopową i przeżyłem. Jest też sygnalizacja świetlna, nawet kierunkowa. Tam sie nic nie dzieje.
szerszon

Postprzez MISIEK35 » poniedziałek 17 marca 2014, 22:46

srylek napisał(a):Żadnego Radosława, żadnej Masakry. Toż to rondo Babka:P

Czerwonego nie powinno być na tym pasie, jeśli skręcał w prawo ze Słomińskiego. Ty pojechałeś dobrze , ale...
Twoja wina, żeś go nie przepuścił. On miał pierwszeństwo, ty przecinałeś dwa pasy ruchu:-)

A niby z jakiej racji miał pierwszeństwo? Właściwie to skąd miałem wiedzieć, że mnie uderzy skoro był za mną? Jechał szybciej ode mnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 marca 2014, 22:48 przez MISIEK35, łącznie zmieniany 1 raz
MISIEK35

Postprzez Makabra » poniedziałek 17 marca 2014, 22:47

Ja tam widzę na streetview z 2014 roku zdjęcia i malowanie takie jak na rysunku.
Makabra

Postprzez kg1956 » poniedziałek 17 marca 2014, 22:50

kg1956

Postprzez srylek » poniedziałek 17 marca 2014, 22:53

MISIEK35 napisał(a):
srylek napisał(a):Żadnego Radosława, żadnej Masakry. Toż to rondo Babka:P

A niby z jakiej racji miał pierwszeństwo? Właściwie to skąd miałem wiedzieć, że mnie uderzy skoro był za mną? Jechał szybciej ode mnie.

Te białe paski na jezdni tak mówią...
srylek

Postprzez Makabra » poniedziałek 17 marca 2014, 22:54

Co za tępy **** tak oznakował to rondo? Gdzie jest to prosto według strzałek na trzech pasach, skoro trzy pasy skręcają w prawo?
Makabra

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 22:55

Przejadę sie tam wkrótce to poopowiadam.

Te białe paski na jezdni tak mówią...

F-10 i strzałki kierunkowe też.
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 17 marca 2014, 22:57

Czerwony miał prawy przód do zrobienia, więc upolował...
kg1956

Postprzez srylek » poniedziałek 17 marca 2014, 23:06

He, nic nie jest takie proste.
Ty powinieneś ustapić czerwonemu, ale - nie doszłoby do dzwonu - gdyby on ( czerwony) zajął właściwy pas. Gdyby jechał prosto z Jana Pawła miałby czerwone światło .Więc, w teorii, gdyby był na właściwym pasie, do kolizji by nie doszło.Niemniej jednak powinieneś go przepuścić.

Trzymam kciuki.
srylek

Postprzez MISIEK35 » poniedziałek 17 marca 2014, 23:12

srylek napisał(a):He, nic nie jest takie proste.
Ty powinieneś ustapić czerwonemu, ale - nie doszłoby do dzwonu - gdyby on ( czerwony) zajął właściwy pas. Gdyby jechał prosto z Jana Pawła miałby czerwone światło .Więc, w teorii, gdyby był na właściwym pasie, do kolizji by nie doszło.Niemniej jednak powinieneś go przepuścić.

Trzymam kciuki.

Światła były wyłączone- żółte mrugało. A ten cwaniak cały czas wmawiał policji że jechał od Alei Jana Pawła.
Malowanie pasów rzeczywiście jest chyba trochę inne, niż na tym rysunku. Możliwe też że nie jechał lewym pasem tylko środkowym. Ale to chyba nic nie zmienia.
MISIEK35

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze