Jak rozpoznać przełączke od skrzyżowania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak rozpoznać przełączke od skrzyżowania?

Postprzez Aner » poniedziałek 10 marca 2014, 18:46

Witam.
Chodzi mi o manerw zawracania, wiem, że przy przełączce zawraca się przy lewej stronie a przy skrzyżowaniu przy prawej stronie.

Ale jak to rozponać? bo zdaje w Nowym Sączu i różnicy nie widze...
Aner

Re: Jak rozpoznać przełączke od skrzyżowania?

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 19:43

Jeżeli przełączka nie leży "w ciągu" jakiejś drogi, to zdecydowana większość zaleca zawracanie po krótszym łuku. Przy czym na krótkich przełączkach bezpieczniejsze jest zawracanie po długim łuku, bo nikt sobie nie zasłania widoku(trzeba sobie wyobrazić dwóch jednocześnie zawracających). Pamiętaj, że na bardzo krótkich przełączkach ustawianie się na dłuższy łuk może zablokować wjazd w przełączkę innych chętnych na zawracanie.

W kwestii przełączek/przecinek nie ma znaczenia czy znajduje się ona na skrzyżowaniu dróg czy stanowi "przedłużenie" jakiejś drogi wewnętrznej.

Klasycznie pojmując to, co nazywa się przełączką - jest nią miejsce służące wyłącznie do zawracania. Na tak rozumianej klasycznej przełączce ustawiasz się tak, żeby maksymalizować bezpieczeństwo ruchu - czasem to będzie po krótkim a czasem po długim łuku (bezkolizyjnie/kolizyjnie)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 10 marca 2014, 23:20

Aner napisał(a):Witam.
wiem, że przy przełączce zawraca się przy lewej stronie a przy skrzyżowaniu przy prawej stronie.

a niby dlaczego własnie tak ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez maryann » wtorek 11 marca 2014, 11:01

Bo na skrzyżowaniu zazwyczaj 'przełączka' jest dwukierunkowa(choć nie musi), a do zawracania zazwyczaj jednokierunkowa(choć nie musi)- ale prawdopodobnie z takim uproszczeniem się tu spotykamy. art22.2.2)
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Aner » wtorek 11 marca 2014, 18:38

A np. tutaj:
https://www.google.pl/maps?t=m&sll=49.6 ... sic&dg=opt
To jest przełączka czy skrzyżowanie?, niby nie ma wcześniej oznaczenia, że jest jakieś skrzyżowanie, także myśle, że to przełączka.... ale czy na pewno ?(zawracanie przy lewej)

Ale jadąc dalej tą samą ulicą, jest identyczna sytuacja, ale tam się niby zawraca przy prawej stronie(skrzyżowanie), a nie ma znaku, że to skrzyżowanie...

Nie rozumiem, jak to rozpoznać...
Aner

Postprzez Makabra » wtorek 11 marca 2014, 22:27

Jak jedziesz drogą dwujezdniową i dojeżdżasz do miejsca w którym na pasie zieleni jest asfalt/beton to patrzysz w lewo i w prawo, jak nie ma żadnych ulic dochodzących do tego asfaltu/betonu na pasie zieleni to jest przełączka. Jak jest ulica z lewej albo z prawej albo z lewej i z prawej to masz skrzyżowanie.
Makabra

Postprzez Aner » środa 12 marca 2014, 15:13

W sensie strzałki narysowane na jezdni oznaczające skręt?

Ch*j złamany ulał mnie po 65 minutach jazdy...
Aner

Postprzez Makabra » środa 12 marca 2014, 15:42

No a co mogą oznaczać strzałki do skrętu w lewo? Że skręcasz w lewo z drogi w drzewo na poboczu? Po Twoich błyskotliwych odpowiedziach wnioskuję, że egzaminator nie oblał Cię bez powodu.
Makabra

Postprzez Aner » środa 12 marca 2014, 16:06

Miszczuniu w mieście w którym zdawałem jest takie miejsce na dwu jezdniówce, z którego się zawraca przy prawej(skrzyżowanie) a nie ma oznakowania ani skrzyżowania, ani strzałek na jezdnii.
Aner

Postprzez LeszkoII » środa 12 marca 2014, 18:23

Jeśli można zapytać, za co "Cię ulał"? (możesz operować ulicami, bo jestem z Nowego Sącza)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Nata » środa 12 marca 2014, 20:57

Tak w ramach ciekawostek, jedno ze skrzyżowań w Poznaniu.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez Makabra » środa 12 marca 2014, 21:29

Aner napisał(a):Miszczuniu w mieście w którym zdawałem jest takie miejsce na dwu jezdniówce, z którego się zawraca przy prawej(skrzyżowanie) a nie ma oznakowania ani skrzyżowania, ani strzałek na jezdnii.

Jest skrzyżowanie ale nie ma skrzyżowania? Aha, to bardzo fajnie... A ja nic nie pisałem o tym przy której krawędzi się zawraca, pytałeś "Jak rozpoznać przełączke od skrzyżowania?"
Makabra

Postprzez jasper1 » środa 12 marca 2014, 21:50

Aner napisał(a): a nie ma znaku, że to skrzyżowanie...
:wow:
A jakiż to znak jest potrzebny, żeby było skrzyżowanie :?:
I jeszcze jakieś strzałki potrzebne... :hmm:

Brak zrozumienia elementarnych zagadnień pokazujesz Aner w tym wątku, tak elementarnych, że nawet nie rozumiesz udzielanych Ci odpowiedzi.
Jednocześnie uważasz, że egzaminator jest winny, że egzamin oblałeś, chociaż dawał Ci szansę przez 65 minut.
Coś mi się zdaje , że dobrze na to oblanie zapracowałeś.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » środa 12 marca 2014, 23:22

jasper1 pięknie to ujęłaś :)
Makabra

Postprzez Henq » czwartek 13 marca 2014, 00:45

Piszesz o NS więc wkleję Ci link,
https://www.google.pl/maps/@49.609116,20.717614,3a,75y,249.81h,77.59t/data=!3m4!1e1!3m2!1sBWBhHPEqvL8t7Qlhpp4tFA!2e0

(może mi ktoś powiedzieć jak linkować te nowe mapy? :) )
tutaj wszyscy (łącznie z egzaminacyjną) zawracają przy lewej, a przecież to skrzyżowanie :shock:
Przyznaj się otwarcie za co Cię ulano :)
P.S. @LeszkoII miałem już wcześniej do Ciebie propozycje odnośnie skrzyżowań a mianowicie nie wypowiadaj się w tej kwestii, bo wszyscy widzą skrzyżowanie a ty nie, mało tego: nie widzisz skrzyżowania a chcesz stosować zasady obowiązujące na skrzyżowaniach.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze