pytanie o zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pytanie o zawracanie

Postprzez fofunio » niedziela 09 marca 2014, 13:56

Czy na sygnalizatorze s1 z tablicą u góry z dozwolonym kierunkiem jazdy na wprost mogę sobie zawrócić? (bo rozumiem, że skręcić w lewo nie mogę). To samo jeśli strzałka o dozwolonym kierunku na danym pasie byłaby namalowana na jezdni?

tak to wygląda: http://jpghost.pl/syg_1394365064/
fofunio

Re: pytanie o zawracanie

Postprzez jasper1 » niedziela 09 marca 2014, 14:07

Nie możesz zawracać z pasa do jazdy na wprost.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez fofunio » niedziela 09 marca 2014, 22:35

a gdyby strzałka była na wprost i w lewo to już sobie mogę nie?
fofunio

Postprzez Cyberix » niedziela 09 marca 2014, 23:01

Warszawiacy doklejają "tak" na końcu prawie każdego zdania, które piszą lub mówią. Ty doklejasz "nie". Ciekawe...

Możesz zawracać jeżeli jest strzałka na wprost i w lewo o ile jest to skrajny lewy pas i nie ma zakazu zawracania i manewrem tym nie spowodujesz zagrożenia w ruchu...
Cyberix

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 10 marca 2014, 10:14

Dodałbym jeszcze to że ruch nie może być otwierany i zamykany za pomocą sygnalizatora S-3.
mariusz79

Postprzez Henq » poniedziałek 10 marca 2014, 22:24

mariusz79 napisał(a):Dodałbym jeszcze to że ruch nie może być otwierany i zamykany za pomocą sygnalizatora S-3.

Nie trzeba dodawać autor wyraźnie napisał: S-1 (s1)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 21:16

fofunio napisał(a):Czy na sygnalizatorze s1 z tablicą u góry z dozwolonym kierunkiem jazdy na wprost mogę sobie zawrócić? (bo rozumiem, że skręcić w lewo nie mogę). To samo jeśli strzałka o dozwolonym kierunku na danym pasie byłaby namalowana na jezdni?

tak to wygląda: http://jpghost.pl/syg_1394365064/

Możesz zawrócić, ale dalej za skrzyżowaniem i w bezpiecznym miejscu, nie powodując zagrożenia. :wink:
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 21:17

Cyberix napisał(a):Warszawiacy doklejają "tak" na końcu prawie każdego zdania, które piszą lub mówią. Ty doklejasz "nie". Ciekawe...

Możesz zawracać jeżeli jest strzałka na wprost i w lewo o ile jest to skrajny lewy pas i nie ma zakazu zawracania i manewrem tym nie spowodujesz zagrożenia w ruchu...

Nawet na strzałce w lewo nie można zawracać. Nawet jak nie ma zakazu zawracania.
Synekura

Postprzez Borys_q » piątek 21 marca 2014, 21:42

Strzałka w lewo to sygnalizator S-2 i na nim można zawracać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 22:17

Borys_q napisał(a):Strzałka w lewo to sygnalizator S-2 i na nim można zawracać.

Wg rozporządzenia tak można zawracać, z lewego skrajnego, jeśli nie ma wcześniej znaku B-23. W praktyce to inaczej wygląda. Znam osobe, która zawróciła na S-2 i dostała mandat od nieoznakowanego wozu policyjnego. Czyli policja też do końca nie czyta przepisów. Ale objaśnienie poniżej w tym samym akcie prawnym, tego sygnału jest takie: S-2 sygnalizator z sygnałem dopuszczającym skręcanie w kierunku wskazanym strzałką. Skręcać oznacza zmieniać kierunek jazdy, drogi. Była juz o tym szeroka dyskusja na forum.
Synekura

Postprzez jasper1 » piątek 21 marca 2014, 22:27

Synekura napisał(a):[ Znam osobe, która zawróciła na S-2 i dostała mandat od nieoznakowanego wozu policyjnego. Czyli policja też do końca nie czyta przepisów. Ale objaśnienie poniżej w tym samym akcie prawnym, tego sygnału jest takie: S-2 sygnalizator z sygnałem dopuszczającym skręcanie w kierunku wskazanym strzałką. Skręcać oznacza zmieniać kierunek jazdy, drogi.

T o policjanci i Ty również nie znacie paragrafu 96.2 ze "170", gdzie jest mowa o zawracaniu na S-2, zatrzymaliście się na 96.1.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Synekura » niedziela 23 marca 2014, 15:33

jasper1 napisał(a):
Synekura napisał(a):[ Znam osobe, która zawróciła na S-2 i dostała mandat od nieoznakowanego wozu policyjnego. Czyli policja też do końca nie czyta przepisów. Ale objaśnienie poniżej w tym samym akcie prawnym, tego sygnału jest takie: S-2 sygnalizator z sygnałem dopuszczającym skręcanie w kierunku wskazanym strzałką. Skręcać oznacza zmieniać kierunek jazdy, drogi.

T o policjanci i Ty również nie znacie paragrafu 96.2 ze "170", gdzie jest mowa o zawracaniu na S-2, zatrzymaliście się na 96.1.

Pisałem o par. 96.2. Nie mogłem napisać nic z 96.1, bo to dotyczy warunkowego skręcenia w prawo na czerwonym S-2. Gdzie chciałbyś w tej sytuacji zawrócić?
Synekura

Postprzez jasper1 » niedziela 23 marca 2014, 21:58

Synekura napisał(a):Pisałem o par. 96.2.

To przeczytaj par. 96.2 jeszcze raz, a uważnie i ze zrozumieniem, bo zezwala on na skręcanie i zawracanie z lewego skrajnego pasa na S-2.
jasper1

Postprzez Synekura » poniedziałek 24 marca 2014, 21:57

jasper1 napisał(a):
Synekura napisał(a):Pisałem o par. 96.2.

To przeczytaj par. 96.2 jeszcze raz, a uważnie i ze zrozumieniem, bo zezwala on na skręcanie i zawracanie z lewego skrajnego pasa na S-2.

Przeczytaj wcześniejszego posta, o którym właśnie dokładniej pisałem.
Synekura

Powrót do Sytuacje na drodze