Zakaz wjazdu samochodów ciężarowych - znak

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz wjazdu samochodów ciężarowych - znak

Postprzez majkelo23 » czwartek 06 marca 2014, 18:29

Witam!

Przygotowuję się do egzaminu teoretycznego na prawko i natrafiłem na płytce na pytanie, które przedstawione jest na poniższym screenie:
Obrazek

Zaznaczyłem "TAK", a program sugeruje, że tam jednak winna być odp. "NIE". Może mnie ktoś uświadomić dlaczego, skoro znak B-5 oznacza zakaz ruchu samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3.5t ?

Dziękuję, pozdrawiam!
majkelo23

Re: Zakaz wjazdu samochodów ciężarowych - znak

Postprzez Adiii » czwartek 06 marca 2014, 18:58

Przeczytaj jeszcze raz, uważnie pytanie :)
Adiii

Postprzez Qwerty11 » czwartek 06 marca 2014, 21:31

Zwróć szczególną uwagę na słowa ''przekraczającą'' i ''nieprzekraczającą'' masę pojazdu :D
Qwerty11

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 03:52

Mam nadzieję, że poniższy cytat wszystko wyjaśni:
170 napisał(a):§ 18.4.Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:
1)samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2)ciągników samochodowych,
3)pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
4)ciągników rolniczych,
5)pojazdów wolnobieżnych.

Za to mi przyszły do głowy dwa powiązane ze sobą pytania:

1. Czy mogę wjechać samochodem osobowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t?

2. Czy prawo w ogóle dopuszcza coś takiego jak samochód osobowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, czy jest to np. pojazd specjalny?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rusel » piątek 07 marca 2014, 08:53

gdyby na tym znaku byla podana wartość 3.5t wtedy dot to kazdego pojazdu, poki co nie moga tu wjechac pojazdy okreslone powyzszym zapisem aczkolwiek 3.5t plus przyczepa 3t jaknajbardziej wjedzac mozna
rusel

Postprzez piotrz » piątek 07 marca 2014, 13:48

To, czy z podaną wartością dotyczy wszystkich pojazdów, czy tylko wymienionych w § 18.4. to sprawa dyskusyjna (logiczne jest, że powinno być tylko z § 18.4., ale jak wczytać się w § 18.5. to można dojść do innego wniosku); podobno rozbieżne opinie mają nawet egzaminatorzy w obrębie jednego ośrodka egzaminowania (była dyskusja na ten temat, ale nie pamiętam gdzie).
Przy okazji przypominam, że znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" mówi o masie dopuszczalnej, a znak B-18 "zakaz wjazdu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad .....t" o masie rzeczywistej.
piotrz

Postprzez rusel » piątek 07 marca 2014, 15:12

wątpliwości nie ma natomiast komisja weryfikacyjna kandydatów na egzaminatorów na dowolny ośrodek w kraju
rusel

Postprzez majkelo23 » sobota 08 marca 2014, 09:04

OK, głupi błąd, nie doczytałem tego pytania dobrze :oops:
Natomiast mam jeszcze jedno zastrzeżenie, na które przed chwilą natrafiłem:

Obrazek

Na powyższym filmie (bo to był krótki filmik) widać jak autobus stoi na przystanku i ma włączony lewy kierunkowskaz, który sugeruje (wg mnie) chęć włączenia się do ruchu, a jak wiadomo - w mieście każdy kierowca ma obowiązek ustąpienia pierwszeństwa (czyt. umożliwić włączenie się do ruchu) autobusom.
Autorzy testu twierdzą, że poprawna odp. to odpowiedź NIE, co mnie trochę gubi. Powinno być TAK, czy ktoś może to potwierdzić?
majkelo23

Postprzez rusel » sobota 08 marca 2014, 12:24

musisz dokladnie wczytac się w zapisy odnosnie tego kiedy dokladnie powyzszy obowiazek następuje, podobnie w przypadku autobusu szkolnego, dla ulatwienia dodam że chodzi o jezdnie, reszta w kodeksie drogowym i kilku zdaniach. Zacytuj przepis i sprobuj sam do tego dojsc, bedzie wieksza satysfakcja.
rusel

Postprzez majkelo23 » sobota 08 marca 2014, 12:53

Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Wydaje mi się, że: "W razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię" jednoznacznie oznacza, iż trzeba takowy autobus przepuścić. W takim wypadku na załączonym przeze mnie screenie to ja miałem rację - kierujący autobusem sygnalizował chęć włączenia się do ruchu, a ja powinienem go wpuścić, tak?
Ostatnio zmieniony sobota 08 marca 2014, 12:58 przez majkelo23, łącznie zmieniany 1 raz
majkelo23

Postprzez Makabra » sobota 08 marca 2014, 18:55

Ja bym jednak aż tak się nie czepiał tych pytań, po prostu to może być błąd programu albo jakiś inteligent programista tak ustawił tam odpowiedź nie wiedząc jaka ma być poprawna, i teraz Tobie program tak podpowiada. W kodeksie masz jasno opisane co i jak zrobić, tego bym się trzymał :)

A jak już by tak rozpatrywać ten obrazek, to kierowca autobusu może włączyć się do ruchu ruszając na wprost, po co mu ten lewy kierunkowskaz?
Makabra

Postprzez rusel » sobota 08 marca 2014, 19:57

Wydaje mi się, że: "W razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię" jednoznacznie oznacza, iż trzeba takowy autobus przepuścić. W takim wypadku na załączonym przeze mnie screenie to ja miałem rację - kierujący autobusem sygnalizował chęć włączenia się do ruchu, a ja powinienem go wpuścić, tak?

Nie

Jezeli przystanek autobusowy znajduje się na jezdni a kierowca wlaczajac sie do ruchu nadal znajdowal bedzie sie na tym samym pasie to zadnego obowiazku umozliwienia mu ruszenia nie mamy. Wlacza sie do ruchu, ustepuje wszystkim, mozemy go ominąć
rusel

Postprzez taik » sobota 08 marca 2014, 21:22

Makabra napisał(a):A jak już by tak rozpatrywać ten obrazek, to kierowca autobusu może włączyć się do ruchu ruszając na wprost, po co mu ten lewy kierunkowskaz?

rusel napisał(a):Nie

Jezeli przystanek autobusowy znajduje się na jezdni a kierowca wlaczajac sie do ruchu nadal znajdowal bedzie sie na tym samym pasie to zadnego obowiazku umozliwienia mu ruszenia nie mamy. Wlacza sie do ruchu, ustepuje wszystkim, mozemy go ominąć

Rusel, podzielam zdanie Makabry - raczej ciężko nie mówić o błędzie i to albo w pytaniu (zdjęcie z włączonym kierunkowskazem), albo w odpowiedzi.

Kierowca autobusu sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu przy włączaniu się do ruchu - tak definiuje jego zachowanie art. 18 PRD i tak należy poczytywać jego zachowanie na filmie w pytaniu.
Oczywiście zakładając, że są tam dwa pasy ruchu do jazdy w jednym kierunku.

Nie można przecież mówić o pozakodeksowej sygnalizacji kierunkowskazem przy włączaniu się do ruchu przy kontynuowaniu jazdy tym samym pasem ruchu, ponieważ nie stanowi ona przedmiotu regulacji ujętej w art. 18.
taik

Postprzez Henq » sobota 08 marca 2014, 21:44

Autobus po zatrzymaniu na jezdni (nie zatoka) nie ma obowiązku sygnalizować włączanie się do ruchu (nie tylko autobus), sygnalizuje zmianę pasa ruchu więc ewidentnie błąd w pytaniu, albo nieznajomość przepisów przez kierowcę autobusu (co bardziej prawdopodobne) a co z tym idzie nieznajomość przepisów przez twórców pytania, a to już parodia zakładając że ci sami twórcy tego pytania mogli tworzyć pytania do "prawdziwego" egzaminu.
Co do pierwszego obrazka to jeszcze nasunęła mi się taka myśl czy ten znak zabrania wjazdu autobusom o dmc >3,5t ?
Autobus to nie ciężarówka z definicji ale swoje 3,5t przekracza.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez taik » sobota 08 marca 2014, 22:03

Henq napisał(a):Co do pierwszego obrazka to jeszcze nasunęła mi się taka myśl czy ten znak zabrania wjazdu autobusom o dmc >3,5t ?
Autobus to nie ciężarówka z definicji ale swoje 3,5t przekracza.

Jak słusznie zauważyłeś, autobus to nie samochód ciężarowy.
Zakaz wjazdu autobusów definiuje [B-3a], co całkowicie rozwiewa wątpliwości natury kalifikacji pojazdu do oznakowania, nie mówiąc już o definicji PRD.

Przed mostami o ograniczonej nośności ustawia się znaki [B-18], które załatwiają sprawę kompleksowo, równo dla wszystkich. :wink:

Nawiasem mówiąc taki znak umieszczono na zdjęciu przed mostem, tylko nie wiedzieć czemu po lewej stronie. :?
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze