Kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskaz

Postprzez stel » czwartek 26 grudnia 2013, 22:37

Czy jadąc drogą z pierwszeństwem /jak na znaku/ muszę wrzucić kierunek?
widok z góry i z ulicy

http://ifotos.pl/zobacz/Snap1bmp_nqqrrnp.bmp/

http://ifotos.pl/zobacz/Snap2bmp_nqqrrxe.bmp/
stel

Re: Kierunkowskaz

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 grudnia 2013, 22:40

Oczywiście że TAK!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 22:40

Tak.
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 23:14

Nie.
evo9rs

Postprzez stel » czwartek 26 grudnia 2013, 23:33

Słyszałem tłumaczenie że pomimo iż droga skręca tak na prawdę nie zmieniam kierunku ruchu cały czas jadę tą samą drogą z pierwszeństwem przejazdu.
stel

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 23:47

Oczywiście że mogłeś słyszeć tłumaczenie takie jak powyżej twojego posta..tylko tamten user jakos nie potrafi odpowiedziec na moje pytanie co do sygnalizacji na takich skrzyżowaniach..
Oczywiscie ,ze zmieniasz kierunekjazdy i masz obowiązek to sygnalizować.
Gdyby było to skrzyzowanie równorzędne to chyba nie byłoby wątpliwości w tej materii
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 23:51

Kierunkowskaz włączasz jeżeli skręcasz w inną drogę.

np. - na zakręcie kierunkowskazu nie włączasz bo nie skręcasz w inną drogę.
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 23:54

To nie jest zakręt :lol: to jest skrzyżowanie...
czy szanowny odróznia jazdę po drodze na której jest zakręt od skrętu na skrzyzowaniu ?
Kiedys z zabitej dechami prowincji mówili ,ze na skrzyzowaniu "zakręcają"..myslałem,ze powszechna oświata zlikwidowała takie pojęcia..
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 26 grudnia 2013, 23:55

stel - popatrz na ten link :
http://goo.gl/maps/ypTKP
i odpowiedz sobie na następujące pytania :
- co wie biały passat o planowanym kierunku jazdy grafitowej renówki ?
- jaki wpływ ma ta jego wiedza na płynność, przepustowość i bezpieczeństwo jazdy ?
- czy gdyby renówka miała włączony lewy lub prawy kierunkowskaz, czy to by coś zmieniło, a jeśli tak to w jaki sposób by zmieniło ? Poprawiło coś ? Pogorszyło ?

Pamiętaj, że twoje kierunkowskazy są przede wszystkim dla innych, by znali twoje zamiary (a ta ich wiedza wpływa również pośrednio i na twoje bezpieczeństwa), a obowiązek ich używania to nie tylko sztuka dla sztuki...

No ... i teraz ja zapytam ciebie - czy powinieneś tutaj migać ? I komu powinno zależeć na tym lewym kierunkowskazie ? Passatowi na pewno...ale czy i nie grafitowej renówce też ? Czy nie lepiej dla renówki, by passat wiedział na 100%, gdzie ona zamierza pojechać ? A co jak passat źle odczyta zamiar renówki ? No winna passata....tyle, że renówkę trudno będzie opchnąć jako bezwypadkową :D, a nawet jak nie będzie sprzedawana....to niestety - bita nigdy nie będzie już taka jak przed tłuczeniem...warto chyba o tym pamiętać ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 23:56

szerszon napisał(a):To nie jest zakręt :lol: to jest skrzyżowanie...
czy szanowny odróznia jazdę po drodze na której jest zakręt od skrętu na skrzyzowaniu ?
Kiedys z zabitej dechami prowincji mówili ,ze na skrzyzowaniu "zakręcają"..myslałem,ze powszechna oświata zlikwidowała takie pojęcia..

To ty twierdziłeś, że na zakręcie się nie skręca tylko zakręca.... :lol: :lol: :lol: :lol:
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:01

Na zakręcie nie zmienia sie kierunku jazdy...mając do czynienia z ruchem drogowym na poziomie nieco wyższym nie uzywam sformułowań rodem z języka bardzo potocznego.
poza tym , jesli o cos mnie posadzasz prosze o podanie cytatu..w przeciwnym razie przy kolejnym wyssanym z palca posadzeniu zgłosze Ciebie do bana i podejrzewam,że nikt tu nie będzie żałował twojego znikniecia.
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:04

szerszon napisał(a):
A to na zakrętach się skręca czy nie?

Nie.

Jak się nie skręca to pewnie zakręca...... :lol:
evo9rs

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:08

dylek napisał(a):stel - popatrz na ten link :
http://goo.gl/maps/ypTKP
i odpowiedz sobie na następujące pytania :
- co wie biały passat o planowanym kierunku jazdy grafitowej renówki ?
- jaki wpływ ma ta jego wiedza na płynność, przepustowość i bezpieczeństwo jazdy ?
- czy gdyby renówka miała włączony lewy lub prawy kierunkowskaz, czy to by coś zmieniło, a jeśli tak to w jaki sposób by zmieniło ? Poprawiło coś ? Pogorszyło ?

Pamiętaj, że twoje kierunkowskazy są przede wszystkim dla innych, by znali twoje zamiary (a ta ich wiedza wpływa również pośrednio i na twoje bezpieczeństwa), a obowiązek ich używania to nie tylko sztuka dla sztuki...

No ... i teraz ja zapytam ciebie - czy powinieneś tutaj migać ? I komu powinno zależeć na tym lewym kierunkowskazie ? Passatowi na pewno...ale czy i nie grafitowej renówce też ? Czy nie lepiej dla renówki, by passat wiedział na 100%, gdzie ona zamierza pojechać ? A co jak passat źle odczyta zamiar renówki ? No winna passata....tyle, że renówkę trudno będzie opchnąć jako bezwypadkową :D, a nawet jak nie będzie sprzedawana....to niestety - bita nigdy nie będzie już taka jak przed tłuczeniem...warto chyba o tym pamiętać ;)

Dylek a na miejscu Passata lepiej założyć, że laguna bez kierunkowskazu jednak będzie jechała drogą z pierwszeństwem (i nie doprowadzić do stłuczki) czy założyć że na pewno skręci w podporządkowaną ( i wpakować się pod koła) ?
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:10

To twoja , jak zwykle wielce oryginalna interpretacja mojej odpowiedzi.
Oczywiście ,ze na zakrętach sie nie skręca..to są skutki uzywania potocznego języka , w dodatku bez zrozumienia..dlatego juz prędzej ja moge użyć emotki ze smiechem..pustym..
Ale jak widac z powyższego cytatu nie możesz stwierdzić,ze uważam,ze na zakrętach sie zakręca.
Dlatego gościu uważaj i hamuj się...
szerszon

Postprzez dylek » piątek 27 grudnia 2013, 00:14

evo9rs - na te debilne pyskówki mógłbyś na priv wbijać... ale jeśli już coś zamierzasz imputować - to rób tak, by błazna z siebie nie robić.
Szerszon mówi - przejazd przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy = skręcenie
- przejechanie drogą przez miejsce oznaczone znakiem A-2 = zakręcenie (tak przynajmniej ja go zrozumiałem)
Tutaj mówi, że nie ma zakręcania, bo nie ma zakrętu, bo nie ma drogi z A-2, bo jest skrzyżowanie...itd...
Tobie droga tu zakręca....to weź pokaż gdzie ten A-2 stoi (link do miejsca wkleiłem) i się ludzie od ciebie odczepią...wszyscy przytakniemy, że jest zakręt i zakręcanie... Dawaj, ino migiem ...wskazuj, gdzie ten zakręt.

Dylek a na miejscu Passata lepiej założyć, że laguna bez kierunkowskazu jednak będzie jechała drogą z pierwszeństwem (i nie doprowadzić do stłuczki) czy założyć że na pewno skręci w podporządkowaną ( i wpakować się pod koła) ?

Przecież o tym pisałem... tylko co może laguna zrobić, by passat miał pewność, że laguna pojedzie zgodnie z pierwszeństwem ? Olać kierunkowskazy, by dzięki temu ocalić blachę przed potencjalnym pognieceniem, czy jednak ich używać i dzieki temy lakierku sobie nie zniszczyć? Jak laguna może poprawić swoje bezpieczeństwo , hę ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze