Skręt w lewo / zawracanie pomiędzy ulicami jednokierunkowymi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo / zawracanie pomiędzy ulicami jednokierunkowymi

Postprzez ann1989 » sobota 16 listopada 2013, 14:47

Mam problem z ustawianiem się do skręcania w lewo lub zawracania, nigdy nie wiem po której stronie mam się ustawić (chodzi o obszar pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi a pasami zieleni). Ostatnio oblałam na tym egzamin w Bydgoszczy. Wiem, że np. jest jedno skrzyżowanie, na którym ruch w tym miejscu jest dwukierunkowy, więc tam nie mam problemu. Gorzej jak w tym miejscu jest tak szeroko, że nie wiadomo gdzie stanąć (w Bydgoszczy np. skrzyżowanie Szymanowskiego i Kopernika z Aleją Ossolińskich). Czy mógłby ktoś wytłumaczyć tory jazdy dla 3 samochodów na rysunku w sytuacjach skrętu w lewo oraz zawracania? (nie jestem do końca pewna, ale ulica na górze rysunku możliwe, że też była jednokierunkowa)
http://img29.imageshack.us/img29/1364/fd5z.jpg
ann1989

Re: Skręt w lewo / zawracanie pomiędzy ulicami jednokierunko

Postprzez lith » sobota 16 listopada 2013, 16:37

Nie ma uniwersalnych zasad, wszystko zależy od skrzyżowania.
lith

Postprzez Henq » sobota 16 listopada 2013, 17:00

lith napisał(a):Nie ma uniwersalnych zasad, wszystko zależy od skrzyżowania.

Niestety tak już jest temat wielokrotnie poruszany, można zawracać bezkolizyjnie można zawracać na mijankę, wszystko zależy od skrzyżowania. A swoją drogą podzielisz się z nami dlaczego oblałaś?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » niedziela 17 listopada 2013, 00:52

Założyłam, że z górnej drogi można wjechać na skrzyżowanie, więc białe linie to możliwe kierunki jazdy; czyli przełączka jest dwukierunkowa. Jeśli jest ona tak szeroka, że zmieszczą się po dwa pojazdy na jednej stronie, to moga jechac oba: czerwony zajmuje pas przy linii środkowej i wjedzie na lewy, szary ustawia się "od brzegu" i wjedzie na prawy.
Szare auto nie może ustawić się na lewym pasie, bo nie skręca w lewo, tylko jedzie na wprost, na dwukierunkową przełączkę.
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » niedziela 17 listopada 2013, 04:29

To jest tylko jedna z n możliwości, można przejechać to skrzyżowanie też zupełnie inaczej.
lith

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 09:41

Rozrysowałem niemal wszystkie możliwości. Dobrze?

Obrazek

EDIT: Zielony nie może skręcić w lewo.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 listopada 2013, 12:18 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » niedziela 17 listopada 2013, 10:11

ann1989 napisał(a):Mam problem z ustawianiem się do skręcania w lewo lub zawracania, nigdy nie wiem po której stronie mam się ustawić (chodzi o obszar pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi a pasami zieleni). Ostatnio oblałam na tym egzamin w Bydgoszczy. Wiem, że np. jest jedno skrzyżowanie, na którym ruch w tym miejscu jest dwukierunkowy, więc tam nie mam problemu. Gorzej jak w tym miejscu jest tak szeroko, że nie wiadomo gdzie stanąć (w Bydgoszczy np. skrzyżowanie Szymanowskiego i Kopernika z Aleją Ossolińskich). Czy mógłby ktoś wytłumaczyć tory jazdy dla 3 samochodów na rysunku w sytuacjach skrętu w lewo oraz zawracania? (nie jestem do końca pewna, ale ulica na górze rysunku możliwe, że też była jednokierunkowa)
http://img29.imageshack.us/img29/1364/fd5z.jpg

Mówi o tym art. 22.2.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Jeżeli organizacja ruchu na jezdni poprzecznej jest jednokierunkowa - zbliżasz się do lewej krawędzi.
Jeżeli dwukierunkowa do środka.

Organizację ruchu poznasz po oznakowaniu poziomym i pionowym.
Najlepiej daj link do google maps.

Leszko na twoim rysunku przy takiej organizacji ruchu zielony będzie miał zakaz skrętu w lewo.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 12:11

evo9rs napisał(a):Leszko na twoim rysunku przy takiej organizacji ruchu zielony będzie miał zakaz skrętu w lewo.
Racja - zielony nie może też zawrócić.

A co, jeśli "dolny wlot" byłby drogą wewnętrzną? Zielony wtedy może zawrócić?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 17 listopada 2013, 12:37

lith napisał(a):Nie ma uniwersalnych zasad, wszystko zależy od skrzyżowania.
Jest jedna uniwersalna zasada:
Art. 16.1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
I jedno formalne od niej odstępstwo (...)*
Kodeks napisał(a):Art. 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
ann1989 napisał(a):Mam problem z ustawianiem się do skręcania w lewo lub zawracania, nigdy nie wiem po której stronie mam się ustawić (chodzi o obszar pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi a pasami zieleni).
Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny - Art.16.1. i masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi - Art.16.4. Jedyne odstępstwo to zamierzając skręcić w lewo masz obowiązek zbliżyć się do środka jezdni (na jezdni dwukierunkowej) lub prawej krawędzi jezdni (na jezdni jednokierunkowej) - Art.22.2.2. Jedyny problem to na podst. oznakowania określić, czy ten kawałeczek jezdni, po którym przejeżdżasz pomiędzy pasami ruchu jest jedno czy dwukierunkowy. I to tylko gdy zamierzasz skręcić w lewo. W pozostałych przypadkach przy prawej krawędzi jezdni.
-----
EDIT: Słuszna uwaga kolego Szerszon. Pisałem na szybko, błędną część tekstu usunąłem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 listopada 2013, 02:09 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 17 listopada 2013, 13:26

I jedno formalne od niej odstępstwo i to tylko na jezdni dwukierunkowej:

W cytowanym przepisie jest drugie formalne odstępstwo-jezdnia jednokierunkowa.
Tak wiem..czepiam sie słówek..
Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny -

czyli wykluczone jest bezkolizyjne wymijanie sie dwóch pojazdów jadących wzgledem siebie z naprzeciwka i skręcajacych w lewo prawymi bokami...
Jeszcze jakieś rewelacje ?
szerszon

Postprzez lith » niedziela 17 listopada 2013, 15:32

szymon1977 napisał(a):Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny

Dziwne rzeczy piszesz. Jakoś nie widzę tego w praktyce. Gdyby tak było to lewoskręt można by wykonać tylko kolizyjnie.
lith

Postprzez taik » niedziela 17 listopada 2013, 16:44

szerszon napisał(a):czyli wykluczone jest bezkolizyjne wymijanie sie dwóch pojazdów jadących wzgledem siebie z naprzeciwka i skręcajacych w lewo prawymi bokami...
Jeszcze jakieś rewelacje ?

lith napisał(a):Dziwne rzeczy piszesz. Jakoś nie widzę tego w praktyce. Gdyby tak było to lewoskręt można by wykonać tylko kolizyjnie.

Wydaje mi się, że Szymonowi chodziło o to, że przeprowadzając manewr w taki sposób (kolizyjne wymijanie) na klasycznych skrzyżowaniach, bez wyszczególnionej organizacji ruchu dla manewru skrętu w lewo, czy zawracania, zawsze wykonamy go poprawnie - zgodnie z PRD. Taki przykład skrzyżowania jest tematem zapytania.
Ja, z tak rozumianą wypowiedzią Szymona, się zgadzam.

Co nie znaczy, że żeby przeprowadzić manewr poprawnie, trzeba go wykonać zawsze w taki sposób, czasami się nie da, ponieważ nie pozwala na to organizacja ruchu - wyodrębnione pasy do lewoskrętu, wyznaczone pasy ruchu na skrzyżowaniu, cofnięcie pasa rozdziału, dodatkowe jednokierunkowe przełączki itd.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 listopada 2013, 16:48 przez taik, łącznie zmieniany 2 razy
taik

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 16:45

szymon1977 napisał(a):Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny - Art.16.1. i masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi - Art.16.4. Jedyne odstępstwo to zamierzając skręcić w lewo masz obowiązek zbliżyć się do środka jezdni (na jezdni dwukierunkowej) lub prawej krawędzi jezdni (na jezdni jednokierunkowej) - Art.22.2.2.
Ja widzę jedyny problem w czym innym. Mianowicie w żonglerce pojęciami takimi jak jezdnia, przejazd przez pas dzielący jezdnie, droga i skrzyżowanie. Efekt taki, że przejazd przez pas dzielący jezdnie(przełączkę poza skrzyżowaniem) nazywa się bardzo nieintuicyjnie jezdnią (trzecią) - co prowadzi do drogi trzy-jezdniowej :)
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 17 listopada 2013, 17:03

Wydaje mi się,

I z przykrością stwierdzam, ze tylko to...zgodnie z filozofia prezentowana przez szymona bezkolizyjne lewoskręty nie sa zgodne z Art 16, ponieważ nie trzymamy sie prawej krawędzi jezdni.
Jest to identyczna filozofia jak na rondach..szymon widzi jedną jezdnię na skrzyżowaniu..
http://goo.gl/maps/Q9x6K

pewnie tutaj, wbrew sugerowanym torom jazdy jechałby na prostych kołach do oporu i później mas kierownicą w lewo
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 17 listopada 2013, 17:05

LeszkoII napisał(a):Rozrysowałem niemal wszystkie możliwości.
W takiej sytuacji na przełączce też musiałby być znak D3.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze