Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ann1989 » sobota 16 listopada 2013, 14:47
przez lith » sobota 16 listopada 2013, 16:37
przez Henq » sobota 16 listopada 2013, 17:00
lith napisał(a):Nie ma uniwersalnych zasad, wszystko zależy od skrzyżowania.
przez sankila » niedziela 17 listopada 2013, 00:52
przez lith » niedziela 17 listopada 2013, 04:29
przez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 09:41
przez evo9rs » niedziela 17 listopada 2013, 10:11
ann1989 napisał(a):Mam problem z ustawianiem się do skręcania w lewo lub zawracania, nigdy nie wiem po której stronie mam się ustawić (chodzi o obszar pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi a pasami zieleni). Ostatnio oblałam na tym egzamin w Bydgoszczy. Wiem, że np. jest jedno skrzyżowanie, na którym ruch w tym miejscu jest dwukierunkowy, więc tam nie mam problemu. Gorzej jak w tym miejscu jest tak szeroko, że nie wiadomo gdzie stanąć (w Bydgoszczy np. skrzyżowanie Szymanowskiego i Kopernika z Aleją Ossolińskich). Czy mógłby ktoś wytłumaczyć tory jazdy dla 3 samochodów na rysunku w sytuacjach skrętu w lewo oraz zawracania? (nie jestem do końca pewna, ale ulica na górze rysunku możliwe, że też była jednokierunkowa)
http://img29.imageshack.us/img29/1364/fd5z.jpg
przez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 12:11
Racja - zielony nie może też zawrócić.evo9rs napisał(a):Leszko na twoim rysunku przy takiej organizacji ruchu zielony będzie miał zakaz skrętu w lewo.
przez szymon1977 » niedziela 17 listopada 2013, 12:37
Jest jedna uniwersalna zasada:lith napisał(a):Nie ma uniwersalnych zasad, wszystko zależy od skrzyżowania.
I jedno formalne od niej odstępstwo (...)*Art. 16.1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
Kodeks napisał(a):Art. 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny - Art.16.1. i masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi - Art.16.4. Jedyne odstępstwo to zamierzając skręcić w lewo masz obowiązek zbliżyć się do środka jezdni (na jezdni dwukierunkowej) lub prawej krawędzi jezdni (na jezdni jednokierunkowej) - Art.22.2.2. Jedyny problem to na podst. oznakowania określić, czy ten kawałeczek jezdni, po którym przejeżdżasz pomiędzy pasami ruchu jest jedno czy dwukierunkowy. I to tylko gdy zamierzasz skręcić w lewo. W pozostałych przypadkach przy prawej krawędzi jezdni.ann1989 napisał(a):Mam problem z ustawianiem się do skręcania w lewo lub zawracania, nigdy nie wiem po której stronie mam się ustawić (chodzi o obszar pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi a pasami zieleni).
przez szerszon » niedziela 17 listopada 2013, 13:26
I jedno formalne od niej odstępstwo i to tylko na jezdni dwukierunkowej:
Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny -
przez lith » niedziela 17 listopada 2013, 15:32
szymon1977 napisał(a):Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny
przez taik » niedziela 17 listopada 2013, 16:44
szerszon napisał(a):czyli wykluczone jest bezkolizyjne wymijanie sie dwóch pojazdów jadących wzgledem siebie z naprzeciwka i skręcajacych w lewo prawymi bokami...
Jeszcze jakieś rewelacje ?
lith napisał(a):Dziwne rzeczy piszesz. Jakoś nie widzę tego w praktyce. Gdyby tak było to lewoskręt można by wykonać tylko kolizyjnie.
przez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 16:45
Ja widzę jedyny problem w czym innym. Mianowicie w żonglerce pojęciami takimi jak jezdnia, przejazd przez pas dzielący jezdnie, droga i skrzyżowanie. Efekt taki, że przejazd przez pas dzielący jezdnie(przełączkę poza skrzyżowaniem) nazywa się bardzo nieintuicyjnie jezdnią (trzecią) - co prowadzi do drogi trzy-jezdniowejszymon1977 napisał(a):Na każdym odcinku jezdni (nawet tak malutkim jak zwykła przełączka czy taka część skrzyżowania) obowiązuje Cię ruchu prawostronny - Art.16.1. i masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi - Art.16.4. Jedyne odstępstwo to zamierzając skręcić w lewo masz obowiązek zbliżyć się do środka jezdni (na jezdni dwukierunkowej) lub prawej krawędzi jezdni (na jezdni jednokierunkowej) - Art.22.2.2.
przez szerszon » niedziela 17 listopada 2013, 17:03
Wydaje mi się,
przez sankila » niedziela 17 listopada 2013, 17:05
W takiej sytuacji na przełączce też musiałby być znak D3.LeszkoII napisał(a):Rozrysowałem niemal wszystkie możliwości.