kierunkowskazy na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kierunkowskazy na rondzie

Postprzez Mauro.Widzew » sobota 17 września 2005, 00:53

sytuacja 1 - rondo z wyspą do objechania ruchem okrężnym, 3pasy ruchu:
skręcając w lewo zaczynam ze skrajnego lewego pasa i przed wjazdem na rondo ... włączam czy nie włączam lewy migacz? na szerokości osi jezdni poprzedzającej wyjazd włączam prawy migacz i:
- przy małym natężeniu ruchu odbijam w swoją lewą jezdnię z wewnętrznego pasa
- przy dużym natężeniu najpierw zmieniam pas na zewnętrzny (przepuszczając jadące nim pojazdy)

sytuacja 2 - rondo z wyspą nie wymagająca objechania (sytuacja prostsza):
--> też chcę skręcic w lewo, ale tu lewego migacza przed wjazdem na skrzyżowanie nie włączam i dopiero za wyspą wrzucam lewy kierunek, prawda?
Mauro.Widzew

Postprzez Sławek_18 » sobota 17 września 2005, 08:50

syt. 1 poszukaj Na 100% znajdziesz odpowiedz.
syt. 2 nie rozsumiem jak to moze byc rondo jak nie wymaga objechania wyspy centralnej?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Mauro.Widzew » sobota 17 września 2005, 12:04

Sławek_18 napisał(a):syt. 1 poszukaj Na 100% znajdziesz odpowiedz.
syt. 2 nie rozsumiem jak to moze byc rondo jak nie wymaga objechania wyspy centralnej?

daleko szukac nie muszę, w podręczniku wydawnictwa ASGRAF jest napisane żeby włączać, zaś instruktor do którego chodzę na teorię twierdzi że nie ...i właśnie dlatego pytam o tą sytuację tutaj na forum

nie rozumiesz? :roll:
są też takie ronda z placem kwadratowym (prostokątnym) po środku i wtedy nie objeżdżasz wyspy lewoskrętnie po łuku, tylko jedziesz po torze prostym i przy dojechaniu do końca placu odbijasz w lewo (prostopadle)
Mauro.Widzew

Postprzez jimorrison » sobota 17 września 2005, 12:16

w sytuacji 1, czyli skret w lewo na rondzie albo zawracanie na rondzie, sygnalizujesz lewym kierunkowskazem przed wjazdem na rondo, ustawiasz sie na pasie wewnetrznym i po minieciu drugiego zjazdu (czyli opcji - jazda na wprost) zmieniasz pasy na prwy. i z prawym kierunkowskazem zjezdzasz z ronda.

sutuacja 2. napisales dobrze.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Mauro.Widzew » sobota 17 września 2005, 13:00

jimorrison napisał(a):w sytuacji 1, czyli skret w lewo na rondzie albo zawracanie na rondzie, sygnalizujesz lewym kierunkowskazem przed wjazdem na rondo, ustawiasz sie na pasie wewnetrznym i po minieciu drugiego zjazdu (czyli opcji - jazda na wprost) zmieniasz pasy na prwy. i z prawym kierunkowskazem zjezdzasz z ronda.

to jeszcze zeby nie bylo niedomowien 8) ... kiedy wylaczyc lewy migacz? :roll: tuz przed wlaczeniem prawego?
Mauro.Widzew

Postprzez ella » sobota 17 września 2005, 15:58

1 poszukaj Na 100% znajdziesz odpowiedz.

Mauro, Sławkowi chodziło o to, że na forum istnieje dział Najczęściej zadawanych pytań i tam nalezy zajrzeć zanim sie napisze jakieś pytania. A tam własnie jest cały wielki topic o RONDACH. Zapraszam do lektury.
ella
Moderator

Postprzez jimorrison » sobota 17 września 2005, 16:59

Mauro.Widzew napisał(a):
jimorrison napisał(a):w sytuacji 1, czyli skret w lewo na rondzie albo zawracanie na rondzie, sygnalizujesz lewym kierunkowskazem przed wjazdem na rondo, ustawiasz sie na pasie wewnetrznym i po minieciu drugiego zjazdu (czyli opcji - jazda na wprost) zmieniasz pasy na prwy. i z prawym kierunkowskazem zjezdzasz z ronda.

to jeszcze zeby nie bylo niedomowien 8) ... kiedy wylaczyc lewy migacz? :roll: tuz przed wlaczeniem prawego?

tak, mnie tak uczono. (konkretnie zaraz po minieciu drugiego zjazdu, wylaczasz lewy i dajesz prawy i zmieniasz pas na prawy aby opuscic rondo, po drodze puszczajac auta na pasie srodkowym i prawym [przy 3 pasach ruchu])
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 14:46

Wjezdzajac na rondo nigdy nie uzywasz lewego kierunkowskazu, dlatego ze mozesz po tym rondzie jezdzic w kolko ile chcesz. Natomiast przy zjezdzie z ronda zawsze wlaczasz prawy kierunkowskaz, bo tylko w ta strone mozesz zjechac z ronda. Reasumujac, wjezdzajac na rondo nie wlaczasz kierunkowskazu, chyba ze zamierzasz skrecic w prawo, wtedy mozesz wlaczyc migacz przed rondem. Lewego kierunku na rondzie sie nie uzywa.
Gracjan

Postprzez Sławek_18 » niedziela 18 września 2005, 15:22

Gracjan nie badz taki pewny poszukaj sobie na forum jakie sa szkoly jazdy po rondach!
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez jimorrison » niedziela 18 września 2005, 15:44

Gracjan napisał(a):Wjezdzajac na rondo nigdy nie uzywasz lewego kierunkowskazu, dlatego ze mozesz po tym rondzie jezdzic w kolko ile chcesz.
...
Lewego kierunku na rondzie sie nie uzywa.

:lol: ;)... no nie mogę się zgodzić niestety z przedmówcą. Rondo to nie jest nic innego jak zwykłe skrzyzowanie (!!) dróg, jedyna roznica jest taka ze musisz krecic wiecej kierownica ;) ze wzgledu na ruch okrezny :P. Jesli chcesz skrecic na skrzyzowaniu w lewo to nie wrzucasz lewego kierunkowskazu? wydaje mi sie, ze wrzucasz :)
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez Mauro.Widzew » piątek 04 listopada 2005, 21:55

to ja jeszcze troszkę namieszam 8)

Rondo Inwalidów w Łodzi: rondo wymagjące objechania wyspy (czyli zmiany toru jazdy lekko w prawo i później lewoskrętnie)

Obrazek

piłsudskiego jak i puszkina zasuwają ponadto tramwaje, jednak pominąłem je w rysunku

Jadąc róźowym autkiem migacz niepotrzebny na żadnym z odcinków (tak mnie prowadzi pas, nie ma możliwości zawrócenia - znak zakazu).
Jadąc autkiem pomarańczowym znalazłszy się już za wyspą w przypadku chęci jazdy w lewo włączam lewy migacz.

Byłem tam dzisiaj na mojej nocnej jeździe :shock:
Łódzki Widzew - po ostatnie serca bicie !

prawo jazdy kat.B - zdane za 1.razem 9gru 2005 :-)
Mauro.Widzew

Postprzez jjaacc » niedziela 06 listopada 2005, 17:51

Z kierunkowskazami na rondzie jest tak, że co kraj to obyczaj i lepiej na egzaminie robić tak jak was uczą. Natomiast moje zdanie jest takie:

1.Należy sygnalizować zamiar przed skrzyżowaniem, no bo co to komu przeszkadza jak kierujący zasygnalizuje swój zamiar, a poza tym jest to poparte przepisami. Rondo to nic innego jak skrzyżowanie.
a) Jadę prosto nie sygnalizuje przed skrzyżowaniem,
b) W lewo lub zawracam, lewy kierunkowskaz.
c) W prawo prawy kierunkowskaz
2. Opuszczenie ronda sygnalizuje prawym, o ile nie ma sygnalizacji świetlnej. Bo jak jest sygnalizacja to sygnalizowanie nie ma sensu, bo zastanówcie się, dla kogo jest potrzebna sygnalizacja opuszczenia ronda, otóż dla tych co wjeżdżają. Widzą, że ja zjeżdżam i mogą sobie wjechać. Natomiast jak są światła to oni wbijają w mój kierunkowskaz dostaną zielone i pojadą obojętnie czy będę sygnalizował opuszczenie czy nie.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze