JAK PRAWIDŁOWO DOKONAĆ ZMIANY PASA RUCHU?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

JAK PRAWIDŁOWO DOKONAĆ ZMIANY PASA RUCHU?

Postprzez basiaagnes » wtorek 15 października 2013, 17:25

Cześć. Mam z tym ogromny problem. Może ktoś mi coś doradzi? Gdy patrzę w lusterko tylne i boczne, widzę za sobą auto, ale nie wiem, czy mogę wjechać... czy ono też się porusza, czy mnie przepuszcza.jak to rozpoznać? proszę was o pomoc w tej kwestii. :D
basiaagnes

Re: JAK PRAWIDŁOWO DOKONAĆ ZMIANY PASA RUCHU?

Postprzez jasper1 » wtorek 15 października 2013, 17:53

Jak odległość pomiędzy Tobą, a tym z tyłu jest stała lub nawet zwiększa się, to wtedy możesz. Tylko uważaj, bo jak będziesz decyzję podejmować zbyt długo, to ten z tyłu może zmienić zdanie i wtedy odległość między wami zacznie się zmniejszać.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez MEL » wtorek 15 października 2013, 19:54

Czy ktoś mi poda przykład z życia, najlepiej z google maps, pasy ruchu o zmiennym kierunku oznaczone linią P-5? Istnieje coś takiego w Polsce ?
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez Uciekaj1 » wtorek 15 października 2013, 21:55

W Krakowie chyba coś takiego było (ul. Wielicka? / Krakowska? ).
Uciekaj1

Postprzez Uciekaj1 » wtorek 15 października 2013, 22:03

jasper1 napisał(a):Jak odległość pomiędzy Tobą, a tym z tyłu jest stała lub nawet zwiększa się, to wtedy możesz.

Może nie powinienem dawać takiej rady: jeśli widzisz, że ten na pasie obok jedzie troszkę szybciej od Ciebie, ale Ty masz odpowiednio sporą odległość, to możesz zmienić pas i dać po gazie. Niestety w mojej okolicy czasem muszę to praktykować, bo inaczej czasem ciężko jest zmienić pas.

basiaagnes napisał(a):czy mnie przepuszcza.jak to rozpoznać? proszę was o pomoc w tej kwestii. :D

Zwolni i zrobi Ci miejsce, bądź też mignie światłami.
Uciekaj1

Postprzez jasper1 » wtorek 15 października 2013, 22:13

Uciekaj1 napisał(a):Może nie powinienem dawać takiej rady: jeśli widzisz, że ten na pasie obok jedzie troszkę szybciej od Ciebie, ale Ty masz odpowiednio sporą odległość, to możesz zmienić pas i dać po gazie.

Owszem :) . Odebrałam jednak pytanie jako dotyczące początków nauki, a wtedy z oceną 'troszkę szybciej' i 'odpowiednio spora odległość' bywa ciężko.
W dalszej perspektywie czasowej rada bywa przydatna, choć zależy też od tego, czym kto jeździ i jakie ma efekty tego dania po gazie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez ringus1 » sobota 19 października 2013, 11:18

Przede wszystkim włącz kierunkowskaz i patrz w bocznym lusterku na reakcję. Jeśli odległość się nie zmienia, wjeżdżaj - najprawdopodobniej kierowca zgadza się, żebyś wjechała.

Najbezpieczniej dokonać zmiany pasa, gdy zachodzi taka sytuacja jak wyżej opisałem, a dodatkowo widzisz w lusterku cały jego pojazd. Wtedy powinnaś mieć na tyle dużo miejsca, że tamten kierowca nie będzie miał najmniejszych podstaw, żeby choćby źle o Tobie pomyśleć.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Synekura » sobota 09 listopada 2013, 20:03

Musisz pojeździć kilka dobry lat i wyczuć kidy kierowca jest uprzejma i pozwala wjechać na pas przed auto. Lub pędzi jak szalony i nie ma zamiaru tego robić. Najgorsze jest to że chcę być dobry, czeka kilka sekund, aż widzi że ty sie za długo zastaniawiasz i przyśpiesza. W tym samym momencie wjeżdzasz na jego pas. Także kwestia wyczucia i zachowania bardzo szczególnej ostrożności.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Powrót do Sytuacje na drodze