Niebezpieczne rondo w Opolu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niebezpieczne rondo w Opolu

Postprzez rusel » niedziela 01 września 2013, 12:40

http://goo.gl/maps/pTMzh

jazda wokol wyspy na tym rondzie to nielada przygoda.....

najbardziej kolizyjne miejsce w miescie wg statystyk, dopuszczona jazda po obwiedni ronda pasem zewnetrznym wg znakow pionowych, znaki poziome wskazujace inny uklad pasow ruchu ze wzgledu na ksztalt klasycznego skrzyzowania, problem z pojazdami nadjezdzajacymi z lewej strony do lewoskrętu oraz pojazdami jadącymi dookola wyspy pasem prawym
rusel

Re: Niebezpieczne rondo w Opolu

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 13:07

No, rzeczywiście hardcore :D
Wg mnie do jak najszybszego poprawienia oznaczenie...
Zakładam, że z punktu, który wkleiłeś jest zdecydowana potrzeba 2 pasów lewoskrętowych, a tylko jednego na wprost.
Tak na szybcika to co mi przyszło do głowy :
Obrazek
Dodatkowo rozważyłbym, czy zanikający lewy pas po zjeździe nie zamalować i wyłączyć z ruchu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 01 września 2013, 13:39

to nie wchodzi w gre bo nikt z zachodniego kierunku nie bedzie mial mozliwosci skretu w lewo, chyba ze przerywana w drugą stronę :wink: czesto wyprzedzam tutaj maruderow ale ryzyko spore
rusel

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 13:55

Jak nie będzie miał możliwości ?
Będzie, tylko muszą się nauczyć (tu wskazane domalowanie odpowiednich strzałek na pasach na obwiedni), by skręcając wychodzić do prawego pasa, a nie być przyspawanym do wyspy...
A jeśli który nawet się zgapi...cóż.. oberek dookoła i kolejnym podejściem już wyciągnie się do zewnętrznego, by wyjechać :D
EDIT: "moja" linia musi być prawostronnie przekraczalna, by ci ze wschodniego kierunku mogli wjeżdżać w wewnętrzny pas na obwiedni do skrętu w lewo. Ciągła linia między pasami na kierunku wschód-zachód dodana przeze mnie dodatkowo powinna zapobiec temu, by ci wjeżdżający w skręt w lewo z południowego pasa skrajnie lewego - nie próbowali wychodzić ze skrętu skrajnie prawym pasem.
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 września 2013, 18:27

Można jeszcze poświęcić lewy pas zachodniego wlotu, na pas tylko do zawracania a lewoskręt i jazdę na wprost puścić prawym. Jakby ktoś się pomylił, to sobie zawróci wokół wyspy i zmieni decyzję. Poza tym tak jak proponował Dylek - wymalowac P8 na obwiedni pod wiaduktem: wewnętrzny do skrętu w lewo, zewnętrzny do jazdy na wprost i w lewo. Pasy te rozdzielałaby P-3 z możliwością zmiany pasa z zewnętrznego na wewnętrzny(na odwrót do obecnej).

Niestety te dwa pasy do skrętu w lewo muszą skutkować anomaliami w postaci uszczuplenia przepustowości na innym wlocie.
Ostatnio zmieniony niedziela 01 września 2013, 20:41 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » niedziela 01 września 2013, 18:57

Jedynie czego brakuje to znaków poziomych pod wiaduktem lewy tylko do jazdy w koło wyspy, prawy prosto lub w lewo tak jak oznaczenie z przed wjazdu na rondo, ci którzy są już na rondzie od ulicy nysy łużyckiej skręcając w lewo mogą zająć lewy jak i prawy pas do jazdy na wprost a oznakowanie z książąt opolskich jest inne (tylko w lewo i lewo prosto) - ale nie ma żadnego przepisu który zmusza do powtórzenia na rondzie tych strzałek z przed ronda.
Albo prosto i na temat tylko jeden pas do skrętu w lewo, a ten z jazdą w lewo i prosto zrobić tylko prosto.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez rusel » niedziela 01 września 2013, 19:28

Będzie, tylko muszą się nauczyć (tu wskazane domalowanie odpowiednich strzałek na pasach na obwiedni), by skręcając wychodzić do prawego pasa, a nie być przyspawanym do wyspy...

jest to najbardziej ruchliwe skrzyzowanie w opolu i zmuszanie kierowcow do wczesniejszej zmiany pasa w tym miejscu sparalizowaloby ruch w oczekiwaniu na taką mozliwosc, jezdze po tym rondzie kilkanascie lat i to oznakowanie uznaje sie do dzis jako prawilowe...pas zewnetrzny powinien byc wyznaczony wzgledem wewnetrznego a nie na odwrot, wystarczy tutaj linia przerywana i wyznaczenie "sluzy" bo na tą chwilę każde poruszanie przy wlocie na zewnetrznym pasie ukazuje kompletnie cos innego
rusel

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 19:48

rusel napisał(a):jest to najbardziej ruchliwe skrzyzowanie w opolu i zmuszanie kierowcow do wczesniejszej zmiany pasa w tym miejscu sparalizowaloby ruch

Wyjście przy skręcie w lewo na skrajny prawy pas osobiście nie nazwałbym zmianą pasa ruchu, ale mniejsza o to - generalnie chyba czuję co chcesz przekazać.
Nie ma innej możliwości, by skasować ten hardcore - ci z południa czekający na wjazd i tak muszą zgodnie z A-7 ustąpić lewoskręcającym od wschodu - niezależnie w który pas ci zechcą wjechać. Nawet przy obecnej organizacji te zasady funkcjonują - ale wierzę, że pchają się niemiłosiernie i przyblokowują tych od wschodu na wewnętrznym pasie... Cóż - pozostaje edukować i stawiać patrol, który mandatami ukróci to liberalne podejście do pierwszeństwa...
dylek
Moderator

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 01 września 2013, 19:56

Tutaj tylko kwestia tego, żeby akurat z tego wlotu na zdjęciu jadąc lewym pasem chcąc jechać w lewo zająć skrajnie lewy na rondzie, to jest jedyny wlot który może prowadzi do komplikacji dezorientacji z reszta wlotów nie ma problemów :) z resztą tak jak Dylek narysował i to by rozwiązało zupełnie problem :)
RossoneriDevil

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 20:17

rusel napisał(a): to oznakowanie uznaje sie do dzis jako prawilowe...

Jestem tym autentycznie zaskoczony!
Jak można uznać za prawidłowe pozwolenie jechania prosto(dla lewoskręcających ze wschodu) lewym pasem z równoczesnym pozwoleniem skrętu w lewo z pasa prawego (dla jadących z południa) ?? Do takiej właśnie sytuacji doprowadza obecne oznaczenie....gdyby chociaż strzałki na obwiedni na asfalcie były.. Wg mnie przy takich kierunkach z południa nie da się skrajnego lewego pasa obwiedni utrzymać dla wyjazdu z ronda - musi on pozostać tylko pasem do skrętu.
W sumie jest tam dość miejsca, by nie tylko linią ten wyjazd zabronic, ale wręcz wstawić tam powierzchnię wyłączoną - coś mniej wiecej takiego:
Obrazek
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 01 września 2013, 20:23

Jak można uznać za prawidłowe pozwolenie jechania prosto(dla lewoskręcających ze wschodu) lewym pasem z równoczesnym pozwoleniem skrętu w lewo z pasa prawego (dla jadących z południa)

o widzisz i tu jest ten "robaczek"
rusel

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 20:34

Tak się tera zorientowałem...
Pisząc o jadących "ze wschodu" powinienem raczej pisać o jadących z kierunku "na wschód" lub o jadących z zachodu.
Za swój błąd przepraszam czytających mnie i próbujących mnie zrozumieć :D
Edytować nie będę, gdyż byłem już cytowany...głupio by było gdyby nad cytatem wisiał inny wpis w poście :D
Mam nadzieję, że to wyjaśnienie wystarczy :P
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 września 2013, 20:42

Zupełnie nie wiem dlaczego "zachodni" wlot tez uznałem na "wschodni" :) /edytowałem wcześniejszy wpis/
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 01 września 2013, 20:48

Czy Rondo - z definicji bezkolizyjne - stało się rondem kolizyjnym?
- Wjeżdżając od strony Książąt Opolskich, z pierwszego i drugiego pasa od lewej można skręcać w lewo lub jechać prosto. Co będzie, gdy Iksiński z pierwszego lewego pasa zechce pojechać prosto, gdy ja będę z drugiego lewego pasa jechał w lewo? Rondo - z definicji bezkolizyjne - stało się rondem kolizyjnym.

- Zmiana jest zgodna z przepisami - odpowiada Agnieszka Maślak, naczelnik wydziału infrastruktury technicznej w urzędzie miasta. - Plac Konstytucji to rondo z wyspą wewnętrzną. Nowe oznakowanie jest typowe dla tego typu skrzyżowań.

Drugim w kolejności - pod względem odnotowanych zdarzeń drogowych - jest rondo na placu Konstytucji 3 Maja gdzie było 31 wypadków lub stłuczek. W tym miejscu krzyżuje się wiele potoków ruchu i pod względem obciążenia nie ma ono sobie równych w całym mieście. Urzędnicy ani policja na razie nie mają pomysłu na zmiany, które mogłyby poprawić bezpieczeństwo w tym rejonie.
rusel

Postprzez dylek » niedziela 01 września 2013, 21:00

rusel - z tego co wiem, to egzaminatorów rola ciut wychodzi poza tylko prowadzenie egzaminów... dbanie o poprawę BRD i inne tam bla, bla bla ;)
W Lublinie urząd ze 2x do roku zwraca się do WORD o sugestie zmian/poprawy/uzupełnienia oznaczeń na drogach/skrzyzowaniach...
Skoro nie mają pomysłu - spróbuj może podsunąć im moje sugestie...
Co do komentarza wypowiedzi p.Maślak... nie proś, bo za komentarz mogę banana wyhaczyć za niecenzuralność :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze