światła, piesi. Szybkie pytanko.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

światła, piesi. Szybkie pytanko.

Postprzez fofunio » sobota 31 sierpnia 2013, 14:34

Witam.

1. mam na skrzyżowaniu sygnalizator s1 a za nim przejście dla pieszych i chcę skręcić w prawo w drogę poprzeczną na początku, której też jest przejście dla pieszych.Ja mam zielone, jakie światło mają wtedy piesi na obu tych przejściach? na tym zaraz za sygnalizatorem zawsze czerwone mają tak? a na przejściu drogi poprzecznej? mam im ustąpić bo też mają zielone? a jeśli mają zielone ale nikogo nie ma na przejściu to sie nie martwić i jechać?

2. ta sama sytuacja tylko prze skręcie w lewo ( ustępuje tym jadącym na wprost i swoje prawo a co z pieszymi na przejściu dla pieszych na drodze poprzecznej w którą wjeżdżam?)

3. Ta sama sytuacja tylko sygnalizator s2 i zielona strzałka ( puszczam pieszych na przejściu zaraz za sygnalizatorem bo mają zielone, dojeżdżam i puszczam pojazdy jadące drogą poprzeczną a na tym drugim przejściu na poprzecznej? jakie wtedy światło itd?

4. Na niektórych skrzyżowaniach cała sygnalizacja jest kierunkowa ( w lewo, prosto w prawo) a na niektórych np jest s3 w lewo a na drugim pasie prosto zwykłe s1. a Przecież w tym przypadku i w tym jazda na wprost jest bezkolizyjna.

Może trochę wszystko napisałem bez ładu, wybaczcie :)
fofunio

Powrót do Sytuacje na drodze