Skrzyzowanie Hiszpania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie Hiszpania

Postprzez Hundry » środa 21 sierpnia 2013, 23:34

Witam
https://maps.google.pl/maps?q=bridgesto ... 78,,0,0.69

Jadac tedy mam ustap pierszeństwa lecz ten z prawej ma stop czyli ustepuje temu co powiedzmy chce w prawo skrecic a ten z prawej musi puscic. Dobrze rozumiem? Musze patrzec na jezdnie zeby wiedziec ze ma linie zatrzymania
Hundry

Re: Skrzyzowanie Hiszpania

Postprzez rusel » środa 21 sierpnia 2013, 23:54

fajne te hiszpanskie skrzyzowanie.....4 wloty, jeden znak pionowy i jeden poziomy a reszta niepotrzebna....a my narzekamy na polskie prawo....masz linie warunkowego zatrzymania i znak poziomy ustap pierwszenstwa, pastuszek z prawej czeka i ustepuje nadjezdzajacemu z prawej ale ten nadjezdzajacy ustapi jeszcze kolejnemu po swoje prawej, ja bym tam byka wpuscil.
rusel

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 sierpnia 2013, 00:15

Szczerze mówiąc nie znam przepisów obowiązujących w Hiszpanii, ale zakładając że zarówno nasze jak i hiszpańskie zgodne są z Konwencją Wiedeńską wychodzi mi, że te dwa skrzyżowania potraktowano jako jedno skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem. Mniej więcej tak by to u nas wyglądało oznakowane wg, naszego "220".
100-1.png

Jedziesz od dołu:
- jadącym od góry i od lewej ustępujesz bo są na "głównej", a Ty na podporządkowanej,
- w stosunku do jadącego z prawej jesteście wg znaków w sytuacji równorzędnej, więc "reguła prawej ręki" i także ustępujesz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » czwartek 22 sierpnia 2013, 13:01

Hundry napisał(a):Jadac tedy mam ustap pierszeństwa lecz ten z prawej ma stop czyli ustepuje temu co powiedzmy chce w prawo skrecic a ten z prawej musi puscic. Dobrze rozumiem? Musze patrzec na jezdnie zeby wiedziec ze ma linie zatrzymania

Dla mnie troche dziwne, ma linie zatrzymania, ale znaku STOP jakos tam nie widze, co najwyzej ustap pierszenstwa.

:wink:
ks-rider

Postprzez Hundry » czwartek 22 sierpnia 2013, 14:52

Osoba po prawej stronie ma stop. Jak dla mnie to strasznie zle jest oznaczone. W ogóle jak patrzyłem są tam dziwne oznaczenia. Juz w Polsce jest czytelniej.
Hundry

Postprzez ks-rider » czwartek 22 sierpnia 2013, 15:26

Hundry napisał(a):Osoba po prawej stronie ma stop. Jak dla mnie to strasznie zle jest oznaczone. W ogóle jak patrzyłem są tam dziwne oznaczenia. Juz w Polsce jest czytelniej.

Na jakiej podstawie to wnioskujesz ? Lini poziomej ? Bo znaku drogowego nie widze, co najwyzej wiedze tam, ustap pierszenstwa.

:wink:
ks-rider

Postprzez jasper1 » czwartek 22 sierpnia 2013, 15:59

Stoi stop pionowy i napis, przed przejściem przy płocie. Za to dziwne jest ustąp, tylko na jezdni, a nie jako powtórzenie znaku pionowego.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez njoy » niedziela 25 sierpnia 2013, 21:05

njoy

Postprzez niebieski90 » niedziela 25 sierpnia 2013, 23:26

Jeszcze ciekawiej jest we Francji, a przynajmniej w Paryżu. Tam znaku A-7 nie znajdziesz prawie nigdzie, nawet na wyjeździe z bocznej drogi na główną. Oznakowanie w Polsce, na które często narzekamy, jest zaskakująco czytelne w porównaniu z wieloma krajami zachodnimi uchodzącymi za wysoko cywilizowane.
niebieski90

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 01:18

Polacy raczej nie uważają Francji za cywilizowany kraj. :twisted:
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze